Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Biztosan te is láttad már hogy a kereskedelmi forgalomba került tojások héján egy hosszú, betűkből és számokból álló kód látható. Tudod, hogy ez mire szolgál, és mennyi hasznos információt hordoz? Eláruljuk!

2004. május 1-jétől a tojásokat kötelező jelölni, és kereskedelmi forgalomba csak olyan tojások kerülhetnek, amelyek a tojásrakást követő 10 napon belül minősítenek, osztályoznak, jelölnek és csomagolnak.

A különböző tartásmódokat elsősorban a ketrecméret, az etető- és itatórendszer kialakítása, az alom jelenléte, mennyisége, a szabad kapirgálás vagy szabadtéri kifutók lehetősége, valamint a takarmányozás határozza meg.

Nagyon fontos az utána következő betűjelzés is, amely a származási országot jelenti. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűkkel jelzik.

Hogy az utána következő számok mit jelentenek? Mutatjuk!

Mit jelent, hogy "A" osztályú friss tojás?

A tojás csomagolásán (dobozán) fel kell tüntetni a termék minőségmegőrzés idejét, a csomagolás helyét (az üzem kódját), a minőségi osztályt, a tömegosztályt (S, M, L, XL) valamint a baromfitartás módját.

Étkezési célokra csak az ún. "A" minőségű, azaz friss tojás kerülhet.

Jellemzői:

- héj és kutikula: szabályos alakú, tiszta, sértetlen;
- légkamra magassága legfeljebb 6 mm, mozdulatlan;
- sárgája: átvilágításkor csak árnyék formájában látható, világosan megklönböztethető határok nélkül, forgatáskor nem távolodik el értékelhetőe a tojás középpontjától;
- fehérje: tiszta, áttetsztő;
- csírasejt: nem észlelhető fejlettségű
- idegen anyag és szag nem megengedett

Azokat a tojáskat, amelyek átmentek ezen a szigorú teszten, a tömegük alapján a következő képpen kell osztályozni:

XL - nagyon nagy, legalább 73 g
L - nagy, 72 g és 63 g közötti
M - 62 g és 53 g közötti
S - legfeljebb 53 g

10 OK, HOGY MIÉRT FOGYASSZ TOJÁST MINDEN REGGEL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.