Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Biztosan te is láttad már hogy a kereskedelmi forgalomba került tojások héján egy hosszú, betűkből és számokból álló kód látható. Tudod, hogy ez mire szolgál, és mennyi hasznos információt hordoz? Eláruljuk!

2004. május 1-jétől a tojásokat kötelező jelölni, és kereskedelmi forgalomba csak olyan tojások kerülhetnek, amelyek a tojásrakást követő 10 napon belül minősítenek, osztályoznak, jelölnek és csomagolnak.

A különböző tartásmódokat elsősorban a ketrecméret, az etető- és itatórendszer kialakítása, az alom jelenléte, mennyisége, a szabad kapirgálás vagy szabadtéri kifutók lehetősége, valamint a takarmányozás határozza meg.

Nagyon fontos az utána következő betűjelzés is, amely a származási országot jelenti. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűkkel jelzik.

Hogy az utána következő számok mit jelentenek? Mutatjuk!

Mit jelent, hogy "A" osztályú friss tojás?

A tojás csomagolásán (dobozán) fel kell tüntetni a termék minőségmegőrzés idejét, a csomagolás helyét (az üzem kódját), a minőségi osztályt, a tömegosztályt (S, M, L, XL) valamint a baromfitartás módját.

Étkezési célokra csak az ún. "A" minőségű, azaz friss tojás kerülhet.

Jellemzői:

- héj és kutikula: szabályos alakú, tiszta, sértetlen;
- légkamra magassága legfeljebb 6 mm, mozdulatlan;
- sárgája: átvilágításkor csak árnyék formájában látható, világosan megklönböztethető határok nélkül, forgatáskor nem távolodik el értékelhetőe a tojás középpontjától;
- fehérje: tiszta, áttetsztő;
- csírasejt: nem észlelhető fejlettségű
- idegen anyag és szag nem megengedett

Azokat a tojáskat, amelyek átmentek ezen a szigorú teszten, a tömegük alapján a következő képpen kell osztályozni:

XL - nagyon nagy, legalább 73 g
L - nagy, 72 g és 63 g közötti
M - 62 g és 53 g közötti
S - legfeljebb 53 g

10 OK, HOGY MIÉRT FOGYASSZ TOJÁST MINDEN REGGEL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.