2004. május 1-jétől a tojásokat kötelező jelölni, és kereskedelmi forgalomba csak olyan tojások kerülhetnek, amelyek a tojásrakást követő 10 napon belül minősítenek, osztályoznak, jelölnek és csomagolnak.
A különböző tartásmódokat elsősorban a ketrecméret, az etető- és itatórendszer kialakítása, az alom jelenléte, mennyisége, a szabad kapirgálás vagy szabadtéri kifutók lehetősége, valamint a takarmányozás határozza meg.
Nagyon fontos az utána következő betűjelzés is, amely a származási országot jelenti. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűkkel jelzik.
Hogy az utána következő számok mit jelentenek? Mutatjuk!
A tojás csomagolásán (dobozán) fel kell tüntetni a termék minőségmegőrzés idejét, a csomagolás helyét (az üzem kódját), a minőségi osztályt, a tömegosztályt (S, M, L, XL) valamint a baromfitartás módját.
Étkezési célokra csak az ún. "A" minőségű, azaz friss tojás kerülhet.
Jellemzői:
- héj és kutikula: szabályos alakú, tiszta, sértetlen;
- légkamra magassága legfeljebb 6 mm, mozdulatlan;
- sárgája: átvilágításkor csak árnyék formájában látható, világosan megklönböztethető határok nélkül, forgatáskor nem távolodik el értékelhetőe a tojás középpontjától;
- fehérje: tiszta, áttetsztő;
- csírasejt: nem észlelhető fejlettségű
- idegen anyag és szag nem megengedett
Azokat a tojáskat, amelyek átmentek ezen a szigorú teszten, a tömegük alapján a következő képpen kell osztályozni:
XL - nagyon nagy, legalább 73 g
L - nagy, 72 g és 63 g közötti
M - 62 g és 53 g közötti
S - legfeljebb 53 g
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.