Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Rakott zöldbab darált hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Finomfőzelék
Zsemlegombóc
Klasszikus kuglóf
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
Vadas marha
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus grízgaluska leves
Tojásos nokedli fejes salátával
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Ezért rossz az íze a megmikrózott kávénak

Ha egyszerre nagyobb adag kávét főztünk le, ami nem fogy el azonnal, nem érdemes az újramelegítéssel próbálkozni, mert teljesen elrontja a feketénk ízét, ami így élvezhetetlen lesz. Eláruljuk, mi áll ennek hátterében, és hogy mi a megoldás a maradék kávé megmentésére.

A kávé finom és egészséges, élénkítő ital. Jólesik a napindító első étkezés részeként, vagy délután, amikor kell még egy kis löket az utolsó munkaórákhoz. Hétvégén pedig a családdal, barátokkal közösen is kiélvezhetünk egy csészes feketét. Az élmény azonban csak akkor az igazi, ha friss kávét kortyolunk, és ez nem sznobizmus. Az újramelegítés során végbemenő kémiai reakciók ugyanis bizonyítottan rontják a kávét ízét.

A felemelegített kávé egyáltalán nem nyújtja a megszokott ízélményt /Fotó: Shutterstock
A felemelegített kávé egyáltalán nem nyújtja a megszokott ízélményt /Fotó: Shutterstock

Ez történik a kávéval, ha újramelegítjük

Nem csak a mikróban történő melegítéssel van a probléma, ha minden, hőhatással járól folyamattal. Ezek eredményeképpen ugyanis a kávé jellegzetes, finom ízét adó aromás vegyületek lebomlanak, ,iközben a keserű jegyek felerősödnek, dominánssá válnak. A savas-keserű ízjegyek egyensúlya tehát az utóbbi felé tolódik, és egy szinte ihatatlan lé lesz a zamatos kávénkból.

A keserűség mellett gondot jelenthet a kávéban található olajok avasodás, ami szintén a hő hatására zajló kémiai reakció eredménye, és borzasztó ízt ad az italnak.

A hőhatások mellett egybként az idő is ellenünk dolgozik. A kávé ízét befolyásolja a hosszú tárolás is, mert az idő múlásával a benne lévő vegyületek tovább bomlanak, ami szintén rontja a minőségét.

Mit csináljuk akkor a maradék kávéval?

A hűtés jó megoldás lehet, ha egy-két adag kávét szeretnénk még megmenteni. Körülbelül 24 óráig nem érezhető jelentős romlás a feketénk ízében, ha behűtve tároljuk. Az így eltett kávét természetesen nem érdemes felmelegíteni, helyette egy hűsítő jegeskávét készíthetünk belőle.

Jegeskávé /Fotó: Mindmegette
Jegeskávé /Fotó: Mindmegette

A jegeskávé a receptjét itt találjátok>>>

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.