A stradolás mellett a másik leggyakoribb nyári program a sütögetés. Nincsen finomabb a grillen sült húspogácsánál, sasliknál, vagy grillkolbásznál. Az ételmérgezések első számú oka a nem megfelelően átsütött hús. Grillezéskor hajlamosak vagyunk arra, hogy a húsnak a külső rétegét süssük meg, belül viszont kissé nyersre hagyjuk. Ez különösen a baromfi húsok esetében veszélyes, szalmonellát okozhatnak, míg a marhahús esetében az E.coli baktérium okozhat véres hasmenést.
Tanács: Szakemberek szerint legalább 74 Celsius fokon kell sütni a csirkehúst, vagy a hamburger húst, hogy a bennük lévő kórozokók elpusztuljanak.
A boltokban kedvedre válogathatsz az előre csomagolt saláták között és eszedbe sem jut, hogy tálalás előtt megmosd. Ez nagy hiba. A bébispenótba, a rukkolába, az endívia salátába, vagy a jégsalátába is kerülhet szennyeződés a termelés során. Ezek magukban még nem is biztos, hogy fertőzést okoznak, de például ha ugyanazt a vágódeszkát használod a nyers hús és a saláta felvágásra, akkor előfordulhat, hogy keresztszennyeződés lép fel.
Tanács: Tedd a salátát egy szűrőedénybe és jól mosd át.
Nagyon jól hangzik, hogy készíts otthon fagylaltot, de sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy szalmonellát kapsz tőle, mintha vennél egy doboz jégkrémet a boltban. Ha fagyit készítesz otthon, akkor csakis főzött pudingot vagy fertőtlenített héjú tojásból készítsd. A főzés és a fertőtlenítés megöli a baktériumot.
A tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A héján és a tojás belsejében is megtalálható a szalmonella. Legalább 70 Celsius fokon kell főzni, sütni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz, vagy majonézhez használod fel a tojást, akkor pedig ajánlatos fogyasztásig a hűtőbe tartani az ételt.
Talán nem is gondolnád, hogy ez a nyári finomság is mennyire veszélyes lehet. Néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban többen sárgadinnye fogyasztása után lettek rosszul, néhányan meg is haltak. A dinnye lisztériával fertőzött volt.
Tanács: Mivel a baktériumok a külső héjban élnek, mindig mosd meg a dinnyét felvágás előtt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.