Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tojásos nokedli fejes salátával
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus kuglóf
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
Dubarry-csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Epres blondie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Káposztás tészta egyszerűen
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Az 5 legveszélyesebb nyári kaja, amitől ételmérgezést kaphatsz

Grillezés
Hamburger, saslik, saláta, egy kis fagylalt. Felkészülsz a nyári sütögetésre, piknikezésre, de tudatában vagy annak, hogy mekkora az ételmérgezés kockázata? Nyáron jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített, vagy tárolt ételek miatt. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek a leginkább veszélyesek a nagy forróságban.

Húsok

A stradolás mellett a másik leggyakoribb nyári program a sütögetés. Nincsen finomabb a grillen sült húspogácsánál, sasliknál, vagy grillkolbásznál. Az ételmérgezések első számú oka a nem megfelelően átsütött hús. Grillezéskor hajlamosak vagyunk arra, hogy a húsnak a külső rétegét süssük meg, belül viszont kissé nyersre hagyjuk. Ez különösen a baromfi húsok esetében veszélyes, szalmonellát okozhatnak, míg a marhahús esetében az E.coli baktérium okozhat véres hasmenést.

Tanács: Szakemberek szerint legalább 74 Celsius fokon kell sütni a csirkehúst, vagy a hamburger húst, hogy a bennük lévő kórozokók elpusztuljanak.

Saláta

A boltokban kedvedre válogathatsz az előre csomagolt saláták között és eszedbe sem jut, hogy tálalás előtt megmosd. Ez nagy hiba. A bébispenótba, a rukkolába, az endívia salátába, vagy a jégsalátába is kerülhet szennyeződés a termelés során. Ezek magukban még nem is biztos, hogy fertőzést okoznak, de például ha ugyanazt a vágódeszkát használod a nyers hús és a saláta felvágásra, akkor előfordulhat, hogy keresztszennyeződés lép fel.

Tanács: Tedd a salátát egy szűrőedénybe és jól mosd át.

Házi fagylalt

Nagyon jól hangzik, hogy készíts otthon fagylaltot, de sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy szalmonellát kapsz tőle, mintha vennél egy doboz jégkrémet a boltban. Ha fagyit készítesz otthon, akkor csakis főzött pudingot vagy fertőtlenített héjú tojásból készítsd. A főzés és a fertőtlenítés megöli a baktériumot.

Tojás

A tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A héján és a tojás belsejében is megtalálható a szalmonella. Legalább 70 Celsius fokon kell főzni, sütni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz, vagy majonézhez használod fel a tojást, akkor pedig ajánlatos fogyasztásig a hűtőbe tartani az ételt.

Dinnye

Talán nem is gondolnád, hogy ez a nyári finomság is mennyire veszélyes lehet. Néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban többen sárgadinnye fogyasztása után lettek rosszul, néhányan meg is haltak. A dinnye lisztériával fertőzött volt.

Tanács: Mivel a baktériumok a külső héjban élnek, mindig mosd meg a dinnyét felvágás előtt.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.