A tojás és a szója mind gyermek, mind felnőtt korban a vezető, gyakori reakciót okozó allergének között szerepel Európában - ám míg az első tradicionálisan lényeges alapanyaga a táplálkozásunknak, addig a második a 80-as évektől vált azzá. Az akkori neoallergén (újnak számító allergiát okozó táplálék) mára már beépült az európai táplálkozásba, és ahogy beépült, úgy meg is jelent potenciális allergénként.
Jó hír, hogy a tojás- és szójaallergia jellemzően kinőhető iskoláskorra: a szójaallergiások 69%-ánál, a tojásallergiások mintegy felénél 10 éves korra teljesen megszűnik az allergia.
Allergénnek az olyan táplálék komponenseket hívjuk, amelyek nem várt, jellegzetes immunológiai reakciót indítanak el a szervezetben. A táplálékallergének általában fehérje természetű anyagok.
A tyúktojás legjellemzőbb allergénjei az ovalbumin, az ovomucoid, az ovomucin, az ovotranszferrin, és a lysozime nevű fehérjekomponensek. A tojás két alkotórésze közül a tojásfehérje erősebb allergiát kiváltó képességgel rendelkezik, mint a tojássárgája.
A szója allergénjei közül a leginkább reakciót kiváltók a Gly m 1 jelzésű, illetve a szójababban található tripszin inhibitor.
A tojás allergén fehérjéi hőstabilak, vagyis hőkezeléssel – főzéssel, sütéssel - sem csökkenthető az allergén tulajdonságuk, azonban szójaallergén esetén, bő negyedórás főzéssel jelentős mértékben igen.
Tudtad-e...
Némely gyógyszeripari termék is tartalmaz tojás-vagy szójaallergént. Oltóanyagok némelyike – például a sárgaláz elleni vakcina – tojást tartalmaz, ezért a tojásallergiás számáralányeges informácó a vakcina pontos összetétele.
Szójaolajat lénygesen több készítmény tartalmaz. A lágyzselé kapszulákat, a különböző spray formájú gyógyszereket, különböző szója- és földimogyoró olajból állítják elő, de az aneszteziológiában használt intravénás fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, altató gyógyszerek is tartalmazhatják ezeket az olfajojat. A kozmetikai ipar is felhasználja a szójabab olaját, amely nem kellően tisztított formában tünetokozó lehet!
A tojás- és a szójaallergia terápiája nem tér el a többi táplálékallergia kezelésétől, tehát az allergént kizáró étrend maga a tünetmentesség kulcsa.
Tojásallergia esetében a teljes tojást el kell hagyni az étrendből, a szójaallergiában minden szójatermék tiltólistára kerül. A szigorú elkerülő étrendet nehéz megvalósítani, hiszen nem csupán magát a tojást és a szóját kell kihagyni az étrendből, hanem az ezeket rejtett formában tartalmazó élelmiszeripari termékeket is.
Egy táplálék kizárásánál mindig az a kérdés, hogy milyen tápanyaghiány fenyeget az elhagyásával, illetve hogy a főzés során milyen szerepet töltött be, és tudjuk-e helyettesíteni.
Tojásallergia esetében, amennyiben vegyes, változatos táplálkozást folytat az allergiás, nem kell egyik tápanyag hiányával sem számolnunk, ellenben a magyar konyha számos étel elkészítésénél használja a tojást kötőanyagként (például a vagdalthús, húsgombóc masszája esetében) vagy lazítóként (például a piskótánál). A tojást tehát nem tápanyagtartalmát, hanem technológiai funkcióját tekintve szükséges helyettesíteni.
Ez egyrészt történhet kész tojáshelyettesítő porral (Magyarországon is kapható többféle), vagy házilag, kis fantáziával előállíthatunk tojást pótló recepteket, amelyek használatával nem esik szét a vagdalt, vagy szép és finom lesz a piskóta.
1 evőkanál lenmagőrlemény, 3 evőkanál vízzel elkeverve - kiváló tojáspótló fasírthoz!
1,5 evőkanál víz, 1,5 evőkanál étolaj, 1 teáskanál sütőpor elkeverve - kiváló tojáspótló kevert tésztákhoz!
1 tasak zselatin, 2 evőkanál meleg vízzel elkeverve - kiváló tojáspótló húsgombóchoz!
A szója szintén nem tartalmaz olyan tápanyagot, amelyet ne lehetne fedezni a kiegyensúlyozott táplálkozással, ráadásul a főzés során sem pótolhatatlan, még akkor sem, ha a szójaallergiás az ázsiai konyha híve: a szójaszósz helyettesíthető például halszósszal. Lényegesebb kérdés ebben a diétában, hogy mely élelmiszer tartalmaz rejtett formában szójaallergént.
Az allergéntartalomra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség ma már minden élelmiszer és étel előállítással foglalkozó területet érint. A jelölésköteles 14 allergén listájában szerepel a tojás és a szója is, ami azt jelenti, hogy ha az adott élelmiszer, étel tartalmaz – vagy akár csak tartalmazhat - tojást vagy szóját, akkor arról tájékoztatni kell a vevőket.
Tojást tartalmazó élelmiszercsoportok: sütőipari termékek, pékáruk, finom pékáruk friss és száraztészták cukrász- és édesipari termékek tejdesszertek, kész sodók, fagylaltok félkész- és készételek hidegkonyhai készítmények majonéz, saláta dresszingek, alkoholos italok.
Szóját tartalmazó/esetleg tartalmazó élelmiszercsoportok: sütőipari termékek, pékáruk, finom pékáruk, cukrász- és édesipari termékek, kenőzsiradékok, olajok gyümölcskészítmények, húsipari termékek és félkész-, készételek és az olajos magvak.
Tudtad-e…
-a 14 jelölésköteles allergén közül 3 a hüvelyesek közé tartozik (szója, földimogyoró, csillagfürt).
- a gyermekkori tojás- és a szójaallergia a legtöbb esetben megszűnik iskolás korra.
- sok élelmiszer rejtett allergénként tartalmazza a tojást és a szóját.
- a tojás és szója allergéneket nemcsak a táplálékaink tartalmazzák, hanem a gyógyszerek, étrend-kiegészítők, és a kozmetikumok részei is lehetnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.