Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Praktikus

Így fertőtlenítheted mosás nélkül a párnákat és a takarókat – filléres szer a megoldás!

A párnák és takarók mosása nem egyszerű: többnyire csak tisztítóban vagy mosodában lehet megoldani a méreteikből adódóan. Ez évente egyszer-kétszer még belefér, de ennél azért többször érezhetjük úgy, hogy fel kellene frissíteni az ágyneműt. Máris mutatunk egy módszert, ami segít!

Az alvás, a nyugodt pihenés nagyon fontos az egészségünk szempontjából, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a testünk és az elménk regenerálódjon. A minőségi pihenés hiánya sokaknál – egyebek mellett – ingerlékenységhez és energiahiányhoz vezet. Ahhoz, hogy az alvás valóban értékes legyen, a jól megválasztott matrac mellett kényelmes takaró és párna szükséges. Ezeknek a rendszeres tisztításáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Takarókat és párnákat mosni nagyon macerás az otthoni mosógépben / Fotó: Shutterstock
Takarókat és párnákat mosni nagyon macerás az otthoni mosógépben / Fotó: Shutterstock

Láthatatlan mikroorganizmusok a hálószobában is

A lakásban a konyha és a fürdőszoba tisztítására fordítjuk a legnagyobb figyelmet. Arra a legritkább esetben gondolunk, hogy a láthatatlan mikroorganizmusok a hálószobában is megtalálhatók:

  • Poratkák

Apró, mikroszkopikus ízeltlábúak, amelyek az emberi bőr elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak. Leginkább az ágyneműben, matracokban, párnákban és szőnyegekben találhatók meg. Az atkák maguk nem okoznak betegséget, de az általuk termelt ürülék és elhalt testmaradványok erős allergének lehetnek, amelyek asztmát, allergiát és bőrirritációt válthatnak ki.

  • Baktériumok

Az ágyneműben és matracokban különböző baktériumok is megtelepedhetnek, például a Staphylococcus aureus vagy az Escherichia coli. Ezek a baktériumok az emberi bőrön, valamint a környezetből kerülhetnek az ágyneműre és bőrfertőzéseket, légúti fertőzéseket és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak, különösen akkor, ha az immunrendszer gyengült.

  • Gombák

Az ágyneműben és a hálószobában különböző gombafajok is megtelepedhetnek. A gombák spórái a levegőben szállnak, és nedves, párás környezetben könnyen elszaporodnak. Jelenlétük allergiás reakciókat válthat ki, és egyes gombafajok, mint például a Candida, bőrfertőzéseket vagy egyéb súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak.

  • Vírusok

Bár a vírusok nem élnek hosszú ideig az ágyneműn, rövid ideig mégis megtalálhatók ott, különösen, ha valaki beteg volt a háztartásban. Például a náthát és influenzát okozó vírusok rövid ideig életképesek maradhatnak az ágynemű felületén, és fertőzéseket okozhatnak, ha közvetlenül érintkeznek a bőrrel vagy ha valaki belélegzi őket.

  • Penészspórák

A penészspórák gyakran megtalálhatók a hálószobában, különösen akkor, ha a levegő páratartalma magas. Ezek a spórák a levegőben szállnak, és megtelepedhetnek az ágyneműben, matracban, vagy más textíliákban. A penész allergiás reakciókat, légzőszervi problémákat és súlyosabb esetekben asztmás rohamokat is kiválthat.

  • Humán bőrsejtek és verejték

Bár nem mikroorganizmusok, de az elhalt bőrsejtek és a verejték kedvező táptalajt biztosítanak a fenti mikroorganizmusok számára. Egy ember egy éjszaka alatt több millió bőrsejtet veszít el, és akár fél liternyi verejtéket is kibocsáthat. Ezek a szerves anyagok vonzzák a poratkákat, baktériumokat és gombákat, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak.

A szódabikarbóna tisztít és fertőtlenít, a párnákat és takarókat is felfrissíti - víz nélkül is! / Fotó: Shutterstock
A szódabikarbóna tisztít és fertőtlenít, a párnákat és takarókat is felfrissíti - víz nélkül is! / Fotó: Shutterstock

Hogyan tarthatjuk tisztán az párnákat és a takarót?

A rendszeres szellőztetés és mosás mellett van még egy szövetségesünk a kórokozók elleni harcban, ez pedig nem más, mint a szódabikarbóna. A szódabikarbóna enyhe antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, különösen a savas környezetben élő mikroorganizmusok ellen. Bár nem olyan erős, mint a kémiai fertőtlenítőszerek, a szódabikarbóna hatékonyan csökkentheti a baktériumok és gombák számát, különösen, ha más természetes fertőtlenítőkkel, például ecettel vagy citromlével kombinálják. A száraz tisztításhoz egyszerűen dörzsöljük be egy szivacs segítségével a szódabikarbónát a párnába és a takaróba, hagyjuk állni 30 percig, majd alaposan rázzuk ki őket, vagy porszívózzuk át őket. Ez a módszer nemcsak a tollal töltött párnáknál, hanem minden más típusnál is működik.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.