Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Praktikus

Ez nekünk is új! A csodaszer szódabikarbóna még egy felhasználási módja

A szódabikarbóna minden háztartás jolly jokere, bármilyen szempontból. Használhatjuk a sütéshez-főzéshez, ugyanakkor bevethetjük a hétvégi nagytakarításkor is. Nincs még egy ilyen sokoldalú csodaszer, és most egy újabb oldaláról ismerhetjük meg.

A szódabikarbónát számtalan módon bevetjük a konyhai ügyködéseink során, például tisztítjuk vele az edényeket, a tűzhelyet, levegőssé varázsoljuk a piskótát, és folytathatnánk. De próbáltad már a zöldség vagy gyümölcs mosásakor? Ha nem, itt az ideje – el is áruljuk, hogyan segít.

A szódabikarbóna ezerarcú csodaszer, elképesztő, mennyi mindenre használható (Fotó: Shutterstock)
A szódabikarbóna ezerarcú csodaszer, elképesztő, mennyi mindenre használható (Fotó: Shutterstock)

Miért fontos mindig megmosni a zöldséget és gyümölcsöt?

Bizonyára nem kell kihangsúlyoznunk, hogy az élelmiszer-áruházakban vásárolt zöldséget és gyümölcsöt kiemelten fontos megtisztítani, mielőtt elfogyasztanánk. A kisebb probléma, hogy mások összevissza fogdoshatták az általunk megvásárolt terméket, de természetesen már ezért sem árt az óvatosság. Azonban ennél nagyobb veszélyeket rejtenek a külföldről importált zöldségek és gyümölcsök, amiket – hogy a hosszadalmas szállítási időt átvészeljék – gyakran különböző anyagokkal kezelnek.

Gyakran látható például a citrusfélék héján egy fényes, viaszos bevonat. Ezeket a vegyszerekkel kezelt zöldségeket és gyümölcsöket rendkívüli alapossággal kell megtisztítani. Sajnos az esetek jelentős részében a hideg vagy langyos vizes öblítés nem elegendő ahhoz, hogy a növényvédő szereket maradéktalanul eltávolítsuk a héjról. Ám a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó, takarításhoz használt tisztítószereket sem vethetjük be biztonságosan. De akkor mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében? Itt jön képbe a szódabikarbóna.

Nagyon fontos, hogy a citrusféléket alaposan megtisztítsuk (Fotó: Shutterstock)
Nagyon fontos, hogy a citrusféléket alaposan megtisztítsuk (Fotó: Shutterstock)

Hogyan használjuk?

A jolly joker csodaszer fogyasztásra is alkalmas, hiszen vízben elkevert oldata köztudottan segít a gyomorsavtúltengés csillapításában. Így aztán aligha származhat problémánk abból, hogy ennek segítségével tisztítjuk a megevésre szánt almákat és burgonyákat. A lúgos hatása jól jön az olajos szennyeződések és a viaszos bevonat eltávolításakor. Kétféleképpen is használhatjuk. Por formájában alkalmas lehet például a burgonya vagy a cékla gumóinak megsikálására.

De használhatjuk bármilyen zöldség vagy gyümölcs megtisztításakor, ha úgy látjuk, hogy az öblítésnél hatékonyabb tisztítást követel meg az adott élelmiszer. A súrolás után folyó vízzel is mossuk le a zöldséget és gyümölcsöt, majd papírtörlővel töröljük szárazra. A másik bevethető metódus, hogy a szódabikarbónát hideg vagy még jobb, ha langyos vízben feloldjuk, és ebben mossuk meg alaposan az elfogyasztandó ételt. Azután jöhet a folyó vizes öblítés, végül a papírtörlős szárítás. Ezek után pedig már csak a jóízű falatozás a feladatunk.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.