A szódabikarbónát számtalan módon bevetjük a konyhai ügyködéseink során, például tisztítjuk vele az edényeket, a tűzhelyet, levegőssé varázsoljuk a piskótát, és folytathatnánk. De próbáltad már a zöldség vagy gyümölcs mosásakor? Ha nem, itt az ideje – el is áruljuk, hogyan segít.
Bizonyára nem kell kihangsúlyoznunk, hogy az élelmiszer-áruházakban vásárolt zöldséget és gyümölcsöt kiemelten fontos megtisztítani, mielőtt elfogyasztanánk. A kisebb probléma, hogy mások összevissza fogdoshatták az általunk megvásárolt terméket, de természetesen már ezért sem árt az óvatosság. Azonban ennél nagyobb veszélyeket rejtenek a külföldről importált zöldségek és gyümölcsök, amiket – hogy a hosszadalmas szállítási időt átvészeljék – gyakran különböző anyagokkal kezelnek.
Gyakran látható például a citrusfélék héján egy fényes, viaszos bevonat. Ezeket a vegyszerekkel kezelt zöldségeket és gyümölcsöket rendkívüli alapossággal kell megtisztítani. Sajnos az esetek jelentős részében a hideg vagy langyos vizes öblítés nem elegendő ahhoz, hogy a növényvédő szereket maradéktalanul eltávolítsuk a héjról. Ám a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó, takarításhoz használt tisztítószereket sem vethetjük be biztonságosan. De akkor mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében? Itt jön képbe a szódabikarbóna.
A jolly joker csodaszer fogyasztásra is alkalmas, hiszen vízben elkevert oldata köztudottan segít a gyomorsavtúltengés csillapításában. Így aztán aligha származhat problémánk abból, hogy ennek segítségével tisztítjuk a megevésre szánt almákat és burgonyákat. A lúgos hatása jól jön az olajos szennyeződések és a viaszos bevonat eltávolításakor. Kétféleképpen is használhatjuk. Por formájában alkalmas lehet például a burgonya vagy a cékla gumóinak megsikálására.
De használhatjuk bármilyen zöldség vagy gyümölcs megtisztításakor, ha úgy látjuk, hogy az öblítésnél hatékonyabb tisztítást követel meg az adott élelmiszer. A súrolás után folyó vízzel is mossuk le a zöldséget és gyümölcsöt, majd papírtörlővel töröljük szárazra. A másik bevethető metódus, hogy a szódabikarbónát hideg vagy még jobb, ha langyos vízben feloldjuk, és ebben mossuk meg alaposan az elfogyasztandó ételt. Azután jöhet a folyó vizes öblítés, végül a papírtörlős szárítás. Ezek után pedig már csak a jóízű falatozás a feladatunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.