Csörögefánk recept
Csörögefánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Világkonyha

Focaccia olasz módra - így süthetsz tökéletes lepénykenyeret!

Az olaszok sokféle stílusban készülő laposkenyere, a focaccia általában sós, de vannak édes változatai is. A fehér kenyérrel ellentétben nincs ropogós héja. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes!

Eredetileg reggelire fogyasztották a focacciát, manapság előételként, szendvicsalapként, saláták kísérőjeként és partifalatként is rendkívül kedvelt.

Így lesz tökéletes az olaszok kedvenc kenyere, a focaccia (Shuttertstock)
Így lesz tökéletes az olaszok kedvenc kenyere, a focaccia (Shuttertstock)

A FOCACCIA HOZZÁVALÓI

A focaccia [ejtsd: fokáccsá] nem igényel sok hozzávalót. Elkészítésének sikerét a kidolgozás mellett nagymértékben befolyásolja az alapanyagok minősége.

NEM MINDEGY, MILYEN LISZTBŐL SÜTJÜK

Magas sikértartalmú lisztet válassz, hogy szép lyukacsos legyen a tészta és ne repedjen meg a teteje. Használj kenyérlisztet (BL-80) vagy normál búzalisztet (BL-55) keverj félfogóssal (BFF-80, régen dupla nullásnak hívták).

ÉLESZTŐ IS KELL BELE

Megfelel a szárított is élesztő is. A frisset ugyanakkor futtasd fel a recepted előírása szerint.

Rozmaringgal, bazsalikommal ízesítve páratlanul finom (Shutterstock)
Rozmaringgal, bazsalikommal ízesítve páratlanul finom (Shutterstock)

A SÓ ESETÉBEN ERRE KELL FIGYELNI

Ügyelj rá, hogy ne találkozzon közvetlenül az élesztővel, mert akkor lelassítja a működését. Ezért érdemes a sót eloszlatni a lisztben.

OLÍVAOLAJ A FOCACCIA ALAPJA

Mind a kelt tészta összeállításához, mind a megkenéséhez a hidegen préselt extra szűz olívaolaj a legjobb.

SZÁMTALAN MÓDON ÍZESÍTHETJÜK

A focaccia alaptésztát tetszőlegesen feldobhatod pl. mediterrán zöldfűszerekkel (frissen aprított rozmaringgal, kakukkfűvel, zsályával), szárított paradicsommal, olajbogyóval, (mogyoró)hagymával vagy fokhagymával, az édes változatokat pedig friss gyümölccsel, aszalványokkal, magvakkal.

Paradicsommal is ízesíthető és szendvicsként fogyasztható (Shutterstock)
Paradicsommal is ízesíthető és szendvicsként fogyasztható (Shutterstock)

ELKÉSZÍTÉSI FORTÉLYOK

A focaccia ugyanabból az alaptésztából készíthető, mint a pizza. Eltérés csupán a tészta kivitelezésében és vastagságában mutatkozik. A tésztát csak 10-12 percig dagaszd, ezalatt szép sima és fényes lesz. Robotgéppel alacsony fokozaton dolgozz! Szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva hagyd kelni. Ne siettesd, várd ki, hogy a duplájára dagadjon.

A megkelt tésztát lisztezett felületen formázd téglává, és forgasd meg jól egy extra szűz olívaolajjal bőven kikent tepsiben. (A feleslegesnek tűnő olajat sütés közben felszívja.) Végül húzd szét és ujjbeggyel nyomkodd le, hogy jól elterüljön.

A focaccia olivabogyós változata megunhatatlanul finom (Shutterstock)
A focaccia olivabogyós változata megunhatatlanul finom (Shutterstock)

SE TÚL VÉKONY, SE TÚL VASTAG

Úgy válassz tepsit, hogy a focaccia se túl vékony, se túl vastag ne legyen. (Egy 20x30 centis tepsi esetén kb. 60 dkg nyers tészta kell.) A tésztát pizzatepsiben is megsütheted. Az alaptésztából tenyérnyi kenyérlángosokat is formázhatsz.

Fontos, hogy ne pakolj túl sok feltétet a focacciára, mert a tészta a lényeg! A sütőt a lehető legmelegebb fokozatra melegítsd elő. Kemence forróságúban a focaccia negyedóra alatt foltosan barnásra sül.

NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÜL A FOCACCIA:

MIRE JÓ A FOCACCIA?

  • Könnyű ebédnek, mediterrán vacsorának és ízletes vendégvárónak egyaránt tökéletes.
  • Darabokra törve vagy szeletelve kiváló kísérő mártogatós ételekhez, valamint salátákhoz.
  • Sonkával vagy pár szelet szalámival és néhány salátalevéllel szendvicset varázsolgatsz belőle.
  • Sör- és borkorcsolyának is kínálhatod.
  • Magyaros verzióban tehetsz a tetejére szalonnát vagy kolbászt, tejfölt, sajtot, hagymát, akár a kenyérlángosnál.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.