Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A növény a Földközi-tenger környékén őshonos, már az ókori egyiptomiak is használták. Mára szinte az egész világon elterjedt, hazánkban is termesztik, bár meglehetősen igényes növény, ezért kiskertekben nagyon ritkán marad meg.

A növény maga nem túl magasra nő. Néhány milliméteres szürkés színű termése a fűszer. Illata a köménymagra emlékeztet, de annál édesebb. Általában egészben használjuk, ha meg kell törni, mindig csak annyit porítsunk, amennyit azonnal felhasználunk, mert könnyen elveszíti aromáját.

 

 

Fűszerként főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez, gyümölcskenyerekhez, italokhoz (likőrök, puncsok) használjuk. 

Rendkívül sokféle gyógyhatása ismert: jó hatással van az emésztőrendszerre, tisztítja a vért, erősíti az idegeket, használható epebántalmak esetén, szélhajtóként is. Kellemes aromája miatt gyakran ízjavítóként adják egyes gyógykészítményekhez. Gyomorpanaszok esetén lehet hatásos a következő teakeverék: 3 dkg ánizsmag, 5 dkg fodormenta, koriander és édeskömény. Ebből a keverékből (mint a legtöbb gyógynövény esetében) egy teáskanálnyit leforrázunk 2,5 dl vízzel, majd néhány perc után leszűrjük, és ízesítés nélkül fogyasztjuk.

 



Az ánizs igen közeli rokona a csillagánizs, amely azonban erősebb aromájú fűszer. 
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.