Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Borsószem méretű bogyócskák, melyekről sokan nem tudják, hogy valójában virágbimbók. Kitűnő ízesítője halaknak, szárnyasoknak, salátáknak.
Mi a kapribogyó?

A kapri nem más, mint a tövises kapricserje apró, borsószem méretű virágbimbója. A cserje 1,5 méter magasra nő és jellegzetes, szív alakú levelei vannak. Már az ókor óta használják ízesítésre. Kapornaként is találkozhatunk vele. Fanyar, kicsit csípős, jellegzetes ízét sokan szeretjük. A kapri Elő-Indiából származik, a Földközi-tenger vidékén mindenhol termesztik, jól tűri a szárazságot és a kisebb fagyokat is. Olaszországban rengeteg helyen találkozhatunk vele, házak repedéseiben is élősködik. Az egyes kapribogyófajták elnevezése mérettől függően eltérhet.

Kapribogyó
Kapribogyó

Hogyan készül a kapribogyó?

A kora reggel szedett, még ki nem nyílt virágokat májustól október elejéig szedik. Glikozidtartalma miatt íze nagyon keserű, csak egyhetes sós áztatás után lehet fogyasztani. Ecetes lében, sós vízben vagy olívaolajban tartósítják, elnevezése is ettől függ: sós kapri, ecetes kapri vagy olajos kapri kapható. Apró üvegekben, fiolákban hozzák forgalomba.

A kapribogyó nagyon fontos paramétere: a mérete. A különböző méretű bimbókat különböző néven hozzák forgalomba, a legkisebbek a legértékesebbek, méretük 7mm-től 14 mm-ig terjed.

Néhány szó a kaprigyümölcsről

A kapricserjének nemcsak a rügyét, hanem a termését is fogyasztjuk. Az érett kapritermést kaprigyümölcs néven vásárolhatjuk meg és ez is nagyon finom. Hasonlóan tartósítják, mint a kapribogyót, egyre népszerűbb itthon is. Nyersen vagy akár megsütve is tálalhatjuk előételként, salátába használhatjuk és mivel elég nagy, akár félbe is vághatjuk. Pici magocskák vannak benne, melyek izgalmasan roppannak a fogak alatt.

Kapribogyó és a már kifejlett kaprigyümölcs
Kapribogyó és a már kifejlett kaprigyümölcs

Vigyázat, hamisítják!

A mocsári gólyahír, a sarkantyúvirág is helyettesítheti a kaprit, de a hamis kaprik közül az egyik legfinomabb a medvehagymakapri. Készülhet még kaprihoz hasonló ízesítő vadszázszorszépből, seprűzanótból, de akár a pitypang még fiatal virágaiból is. A kapri étvágyat csinál és serkenti az emésztést.

Pizzán is finom a kapri
Pizzán is finom a kapri

Mit készítsünk belőle?

Sültekhez, mártásokhoz használhatjuk, de finom pizzán is. Olívaolajjal, borecettel, sóval, borssal, apróra vágott újhagymával és kapribogyóval átlényegíthetjük a legegyszerűbb salátákat is. Paradicsom- és padlizsánszezonban kötelező kipróbálni a töltött padlizsán és paradicsomos egytálételt. Kapribogyóval és parmezánnal készül.

Levesekbe viszonylag ritkán teszünk kapribogyót, de ebben a sütőben sült hallevesben nagyon finom. Jól áll a halaknak, ringli ízesítésére is használják, de heringet is ízesíthetünk vele. A bátrabbak keverhetik körözöttbe is.
Szórhatjuk citrommal megbolondított csirkesültre, de adhatjuk sertés- vagy bárányhúshoz is.
Nem szabad túlzásba vinni használatát, mivel elnyomhatja a vele készített étel ízét.

Kapris, olívás tészta
Kapris, olívás tészta

Kapros kapriöntet halakhoz

Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
2 evőkanál kapribogyó
néhány szál kapor
só és bors
fél deci száraz fehérbor
2 dl tejszín

Elkészítés: A vajat felmelegítjük, rádobjuk a kapribogyót, majd a frissen felaprított kaprot. Sózzuk és borsozzuk. Felöntjük a fehérborral és a tejszínnel, egy pillanatra összeforraljuk.

Zöld olívás és kapribogyós tészta

Hozzávalók:
35 dkg jó minőségű spagetti vagy tagliatelle tészta
20 dkg kimagozott zöld olajbogyó
1 dkg sózott kapribogyó
fél citrom
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 csokor petrezselyem
só, bors ízlés szerint

Elkészítés: Robotgépben turmixoljuk össze az előzőleg megtisztított és apróra vágott olívabogyót, petrezselymet és kapribogyót. A masszát tegyük egy tálkába az olajjal és a citromlével együtt, majd jól keverjük össze, és ízlés szerint adjunk hozzá sót és borsot. Főzzük meg a tésztát bő, sós vízben, majd miután leszűrtük, keverjük össze az olívás-kapribogyós tésztaszósszal.

Kapris bruschetta

Hozzávalók:
4 szem paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 púpos evőkanál kapribogyó
olívaolaj

őrölt bors
bazsalikom
pirított kenyér

Elkészítés: A paradicsomot, kapribogyót és fokhagymát apró kockákra vágjuk. Sózzuk és borsozzuk. Megszórjuk bazsalikommal és rálocsoljuk az olívaolajat, majd egy órára hűtőbe tesszük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.