Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Vannak fűszerek, amelyek a magyar konyhákban még nem honosodtak meg. Ilyen a szömörcék családjába tartozó sumac is, amit a görög és a török konyhán kívül a közel-keleti gasztronómia is előszeretettel használ.

A sumac (ejtsd: szumák) egy vadon növő cserje, s a Közel-Keleten oly gyakori szerény termőtalajon is remekül eléldegél, de Olaszországban, Szicíliában is megtalálható. A sumac annál jobb termést hoz, minél magasabban lévő termőterületen él.

A csicseriborsóból készülő hummuszba is gyakran tesznek sumac-ot
A csicseriborsóból készülő hummuszba is gyakran tesznek sumac-ot

A sumac az arámi summaq szóból származik, ami sötétvöröset jelent. Ez utal a növény termésére, amit évezredek óta szárítva és porítva használnak. A Néró korában élt Pedanius Dioscorides nevű görög orvos a terjedelmes "De Materia Medica" című művében már említést tett a sumac egészségre gyakorolt jótékony hatásairól. A növényt elsősorban vizelethajtásra javasolta, illetve a nem egészen friss húsok ízesítésére. Dioscorides egyébként a császári hadsereg orvosaként szolgált, de a gyógyítás mellett az ehhez a szakterülethez szorosan kapcsolódó botanikával is behatóan foglalkozott.

Az ókori Rómában a sumac-ot nem csak por alakban, gyógyszerként és húsokat feljavító fűszerként alkalmazták, hanem a bogyókban rejlő illóolajat is kipréselték, majd ecettel és olívaolajjal elkeverve mártásokat készítettek belőle. A középkorban, az iszlám országokban már közel féltucat betegség kezelésére használták a sumac-ot.

A 1970-es években egy Rodosz partjai közelében feltárt XI. századi hajóroncson olyan edényeket találtak, amelyben sumac maradványokat fedeztek fel. Az akkori sumac-kerekedelem oka valószínűleg a növény fűszerként való használata mellett textil- és gyapjúfestési képessége volt. A növény színét már az egyiptomiak és a görögök is használták, s még a középkorban is kedvelt festékalapanyagnak számított Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Sőt a sumacot a mai napig vásárolják a cserzőüzemek, s bútorok színezésére is felhasználják. A szömörce bizonyos – nem mérgező – fajtái Amerikában is őshonosak, ahol az indiánok ital formájában fogyasztották. Ilyen italt a Közel-Keleten is készítenek, amit gyomorpanaszok enyhítésére alkalmaznak. Az emésztőrendszeri problémák mellett a bogyóból készített leveket lázcsökkentésre, vízhajtásra is használják.

Az igazi kebabokba mindig kerül egy kis sumac
Az igazi kebabokba mindig kerül egy kis sumac
A sumac felhasználása

A sumac aromás illatú fűszer. Íze savanyú, kicsit gyümölcsös és – citrusokra emlékeztetően – fanyar. A sumac ennek a fanyarságnak köszönhetően kihozza az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját.

Manaich zaatar, libanoni fűszeres lepénykenyér sumac-kal
Manaich zaatar, libanoni fűszeres lepénykenyér sumac-kal

A sumac nélkülözhetetlen eleme a közel-keleti, különösen a libanoni konyhának, Görögországban elsősorban a húsokat ízesítik vele, de gyakorta fűszereznek vele Törökországban, ahol savanyításra is használják.

A sumac tipikus fűszere a kebaboknak, ezzel a fűszerrel dörzsölik be a húsokat sütés előtt. A sumac-ból nyert olajjal salátaönteteket, illetve a porított fűszerrel ragukat, rizsételeket és zöldségféléket ízesítenek.

Gyakorta adják joghurthoz is, amit vagy pácként, vagy salátaöntetként használnak fel, illetve a kebab mellé kínálják. A sumac ugyanis nagyon jól illik a tejtermékekhez, így a joghurton kívül sajtokhoz is gyakorta kínálják. Érdemes a nyár slágersalátájához, a görög salátához kínált fetára is szórni belőle egy keveset. A grillezni remek félkemény sajtokat is megfűszerezhetjük egy kis sumac-kal.

A húsokat sütés előtt pácolhatjuk borssal és zúzott pekándióval kikevert sumac-kal. A hagymakarikákat is érdemes sütés előtt ezzel a fűszerrel ízesíteni. A ragukon kívül leveseket is ízesíthetünk vele, főleg azokat, amikben az eredeti recept citromlevet vagy citromhéjat említ. A rizses ételek mellett a hüvelyesekből készített főzelékféléket is gazdagíthatjuk vele.

Kedvelt libanoni étel a sumac-kal pácolt csirke
Kedvelt libanoni étel a sumac-kal pácolt csirke

A sumac igazi tartópillére a za''atar nevű fűszerkeveréknek, ami az arab világban igazi alap már az egyiptomi idők óta. Az összetevők tájegységenként változnak, de a legismertebb za''atar keverékben kakukkfű, majoránna, oregánó, só, pirított szezámmag és sumac található. Za''atarral kikevert olívaolajjal kenik meg a pitákat, de krémsajthoz, joghurthoz is adják.

A za''atart serkentőszerként is használják, vizsgák előtt érdemes ilyen fűszerkeverékkel megszórt kenyeret, pitát fogyasztani.

A sumac a za'atar fűszerkeverék egyik összetevője is
A sumac a za'atar fűszerkeverék egyik összetevője is

A sumac bogyót ősszel szedik le, mielőtt majdnem teljesen megérett. Ezután napon szárítják, majd összezúzzák. A port száraz, sötét, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben érdemes tárolni.

A sumac fogyasztása máj- és vesebetegek számára nem ajánlott.

Fűszeres csirkenyársak

Hozzávalók:
75 dkg csirkemell
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
3 teáskanál sumac
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A csirkemellet felkockázom. A fokhagymát összenyomom, egy tálba téve elkeverem a citromlével és az olajjal, hozzáadom a sumac-ot. A csirkekockákat a páchoz adom, alaposan átkeverem, majd legalább egy éjszakán át hagyom, hogy összeérjenek az ízek.
A bambusznyársakat beáztatom, majd felszúrom a húskockákat, és grillen vagy serpenyőben megsütöm.

Fűszeres kuszkusz

Hozzávalók:
50 dkg kuszkusz
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor petrezselyem
½ csokor menta
1 teáskanál sumac

Elkészítés: A kuszkuszt egy nagy tálba teszem, és forró vízzel leöntöm (annyit öntök rá, hogy ellepje, s egy kisujjnyival több legyen), majd rögtön lefedem, és néhány percig hagyom párolódni. Nagyjából 5 perc után a kuszkuszt villával átforgatom, sót, sumac-ot, olívaolajat adok hozzá, majd az apróra vágott zöldfűszereket. Átkeverem, és önmagában vagy köretként tálalom.

A keleti kuszkuszos salátákhoz is jól illik ez a fűszer
A keleti kuszkuszos salátákhoz is jól illik ez a fűszer

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.