15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Gabona és pékáru

Nem kell mindig sütőgép - 4 egyszerűen elkészíthető, isteni kenyérrecept!

Otthon kenyeret sütni nem is olyan nehéz, ha van néhány jó recepted - kenyérsütőgép híján is bátran nekikezdhetsz!
1. Burgonyás-répás

Hozzávalók 1 kenyérhez (kb. 18 szelet):
75 dkg lisztesre fővő burgonya, 6 ek tej, 2 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, kb. 32,5 dkg liszt, 2 sárgarépa (kb. 20 dkg), 4 ek zabpehely, sütőpapír, só

Elkészítése:

1. A burgonya felét meghámozzuk, félbevágjuk, és sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, pépesre összetörjük, és langyosra hűtjük.

2. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és a cukorral együtt feloldjuk. A lisztet tálba szórjuk, a közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős keveréket. Kevés liszttel meghintjük, és letakarva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.

3. A répát meg a maradék burgonyát meghámozzuk, finomra lereszeljük, és a reszeléskor keletkezett lével együtt a liszthez adjuk. Belevegyítjük a főtt burgonyát, beleszórunk 1 1/2 teáskanál sót meg 3 evőkanál zabpelyhet, és először a robotgép gyúrópálcájával, majd kézzel sima tésztává összedolgozzuk. Szüksége esetén még kevés lisztet adunk hozzá. Letakarva, meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük.

4. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, cipóvá formáljuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük(szögletes formában is elkészíthetjük). Megszórjuk a maradék zabpehellyel, és további kb. 15 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon 55-60 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő kb. 1 és 1/4 óra, kb. 420 kJ (100 kcal)/szelet.

2. Mogyorós rozskenyér

Hozzávalók 1 kenyérhez (kb. 20 szelet):
10 dkg földimogyoró, 25 dkg búzaliszt, 25 dkg rozsliszt, 4 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, 3 dl joghurt, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 1 tk só, a nyújtáshoz liszt, alufólia, a kenéshez 1 kis tojás

Elkészítése:

1. A mogyorót félbevágjuk, majd forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk és kivesszük.

2. A kétféle lisztet kelesztő tálba szórjuk, a halom közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk a cukorral. A joghurtot alacsony hőfokon, kevergetve megmelegítjük, és a felét az élesztőre öntjük. Az élesztőt összekeverjük a joghurttal meg a cukorral, a tálat lezárjuk, és meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.

3. A maradék joghurtban megolvasztjuk a vajat, a sóval meg a pirított mogyoróval a kovászhoz adjuk, majd a robotgép gyúrópálcájával sima tésztává összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen további 20-30 percig kelesztjük.

4. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, és kevés liszttel meghintett deszkán hosszúkás cipóvá formáljuk. Alufóliából a cipó nagyságával megegyező formát hajtogatunk. Olajjal megkenjük, liszttel meghintjük, és beletesszük a kenyeret. Megkenjük az elkevert tojással, előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon 40-45 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő kb. 1 3/4 óra, kb. 750 kJ (180 kcal)/szelet.

3. Tökmagos-hagymás

Hozzávalók 1 kenyérhez (kb. 20 szelet):
10 dkg tönköly, 2 vöröshagyma, 1 dkg vaj vagy margarin, 3 ág zsálya, 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg rozsliszt, 4 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 7,5 dkg tökmag, 1 tk só

Elkészítése:

1. A tönkölyt durvára őröljük, majd 1/4 l forrásban lévő vízbe szórjuk, és alacsony hőfokon kb. 20 percig főzzük. Hűlni hagyjuk.

2. A vöröshagymát felkockázzuk, és a felhevített vajon üvegesre pároljuk. A zsályát finomra felaprítjuk, majd a liszttel, a hagymakockákkal meg a sóval tálba szórjuk. Az élesztőt a meglangyosított tejfölben feloldjuk, és a tönköllyel együtt a liszthez adjuk. Jól összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

3. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, közben beledolgozzuk a tökmagot, és margarinnal kikent dobozformába fektetjük. További kb. 15 percig kelesztjük, majd liszttel meghintjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon 80-90 percig sütjük.

Elkészítési idő kb. 2 óra, kb. 630 kJ (150 kcal)/szelet.

4. Búzakenyér aszalt szilvával

Hozzávalók 1 kenyérhez (18-20 szelet):
5 dkg szezámmag, 12,5 dkg kimagozott, félpuha aszalt szilva, 1/2 csokor kakukkfű, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg egész mandula héjjal, 4 dkg friss élesztő, 2 ek balzsamecet, 2 tk só, a tetejére kakukkfű, a forma kikenéséhez margarin és liszt, alufólia

Elkészítése:
1. Egy 2 l-es agyag sütőformát (26,5 cm hosszú, 13,5 cm széles és 9 cm mély) kb. 15 percre hideg vízbe áztatunk.

2. A szezámmagot szárazon megpirítjuk, kivesszük, és hűlni hagyjuk. A szilvákat négyfelé vágjuk, a kakukkfüvet felaprítjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a szilvát, a kakukkfüvet és 1-2 evőkanálnyi kivételével a szezámmagot. Beleszórunk 7,5 dkg mandulát. Az élesztőt 1/2 l langyos vízben feloldjuk, az ecettel együtt a liszthez öntjük, és a robotgép gyúrópálcájával kb. 3 percig keverjük.

3. A sütőforma belső, száraz, mázas oldalát margarin vastagon kikenjük, beletöltjük a tésztát, és megszórjuk a maradék mandulával és szezámmaggal. A hideg sütő 2. sínjére toljuk, és 225 fokon kb. 1 1/4 órát sütjük. A sütési idő felénél a kenyeret esetleg alufóliával letakarjuk. A kész kenyeret a formában kb. 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük. Felaprított kakukkfűvel megszórjuk és kidíszítjük. Vajjal kínáljuk.

Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra, 20 szelet esetén kb. 580 kJ (140 kcal)/szelet.

További kenyérrecepteket itt találtok >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.