Csikós tokány recept
Csikós tokány
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Nagy vétek lenne, ha a nyári vendégeskedések nem a kertben vagy a szabadban zajlanának… Egyrészt, mert jó a levegő, másrészt… mert hihetetlenül finomakat készíthetünk grillen. Pácolt húsok, omlós halak, illatos zöldségek mind csodálatossá válnak a parázsnak köszönhetően. De a sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai.

Lehet sütni bármit, nagy baj nem lehet... De szerencsésebb, ha egy kissé előkészítjük a dolgokat. Mit tegyünk és mikor, ez itt a kérdés.


Grillezhetünk húst, halat, zöldséget, de még gyümölcsöt is
Grillezhetünk húst, halat, zöldséget, de még gyümölcsöt is

Előző este

Készítsünk pácot, ebbe tegyük a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes legalább egy éjszakát a pácban pihentetni a finomságokat, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítünk, ne tegyünk sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszáradnak sütéskor. A sózást hagyjuk a tálalás előtti pillanatra.


Egy órával sütés előtt

Vegyük ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb is lesz, ha nem hidegen tesszük fel sülni. Érdemes ilyenkor begyújtani a tüzet. A jó parázshoz nagyjából egy óra szükséges. Amikor a faszén darabkák már fehéren izzanak, akkor tökéletes a hőfok a grillezéshez. Amíg lángot látunk, ne tegyük fel sülni az ételeket, csak megég, megpörkölődik a gondosan előkészített hús, hal vagy zöldség.


A sütéskor

A grillrácsot olajozzuk meg, vagy szalonnabőrrel dörzsöljük át, majd tegyük a parázs fölé. Csak akkor tegyük rá a sütnivalót, amikor már forró. Így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. A forgatáshoz villa helyett inkább csipeszt használjunk, ne engedjük, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnénk, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobjunk a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot.

Pácok

Pikáns pác
1 dl olívaolaj,
1 nagy fej lilahagyma,
fél dl alma- vagy borecet,
2 babérlevél,
8-10 szem egész fekete bors,
1 száraz cseresznyepaprika,
1 gerezd fokhagyma,
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

Gyömbéres pác
1 dl száraz fehérbor,
3 evőkanál szójaszósz,
1 dl olívaolaj,
1 tyúkhúsleves-kocka,
1 teáskanál gyömbérpor (vagy friss reszelt gyömbér),
1 gerezd fokhagyma,
fél citrom leve,
ízlés szerint törött bors,
Az olajat, citromlevet, szójaszószt, bort, borsot, gyömbért és a zúzott fokhagymát összekeverjük, majd meglangyosítjuk, és belemorzsolom a húsleveskockát.

Mustáros pác
1 dl olívaolaj,
kakukkfű,
majoranna,
petrezselyem,
bors,
mustár,
fokhagyma
A hozzávalókat összekeverjük.

Fokhagymás pác
2 evőkanál mustár
4 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál erőspaprikakrém
1 dl olaj
A hozzávalókat összekeverjük.

A grill ételekhez kívánkozik saláta is
A grill ételekhez kívánkozik saláta is
Saláták

A jó sülthöz jó saláta is jár. A legfontosabb mindig az alaapanyag, annak a minősége. Nyáron dúskálunk a friss zöldségekben, tehát egy piaci séta, és máris megvannak az összetevők. Ízesítésre olívaolajat, balzsamecetet vagy citromot, zöldfűszereket, fokhagymát, kapribogyót használjunk. A variációk száma végtelen…

Salátareceptek >>>


És végül néhány ötlet, hogy beinduljon a fantáziátok!

Sajtkrémmel töltött paradicsom grillezve

A paradicsomok kalapját levágjuk, belsejét kikanalazzuk. Maradék sajtokat lereszelünk, összekeverjük krémsajttal, kevés mustárral, zúzott fokhagymával, őrölt borssal és zöldfűszerekkel. Ha szükséges, túróval vagy tejföllel „lazíthatunk” a krém állagán. Megtöltjük a paradicsomokat, visszatesszük a kalapokat, majd grillrácson megsütjük.

Paprikahajók sajttal töltve

Szép, húsos paprikát választunk, minél színesebb, annál jobb. Három-négy „hajóba” vágjuk, mindegyikbe teszünk egy szelet karakteres sajtot (füstölt, ilmici, vagy amilyet szeretünk). Grillrácsra tesszük és megsütjük. A legvégén frissen őrölt borsot szórunk rá.

Garnélarák paprikamártással

Két darab szép, húsos pirospaprikát felkockázunk, majd 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. Hozzáöntünk fél deci paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, majd negyed órát főzzük. Ha kész, összemixeljük. 12 konyhakész garnélarákot (mélyhűtött is lehet, kiengedve) fél citrom levéből, 1 gerezd zúzott fokhagymából és 4 evőkanál olívaolajból álló páccal bekenjük, pihentetjük. Grillen megsütjük, és a paprikamártással tálaljuk.

Szalonnás spárga nyársra húzva

A spárgákat megtisztítjuk, majd kb. 5 centis darabokra vágjuk. Enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük. Baconszeletekből 2 centis csíkokat vágunk, majd a spárgát és a bacont - váltogatva - nyársra húzzuk. Grillrácson megsütjük.

Sült citromos vajhal grillezett zöldségekkel >>>

Bárányfasírt mentával és fenyőmaggal >>>

Fóliában sült hal spenótsalátával >>>

Garnéla-kagyló nyárs >>>

Grillezett kukorica baconbe tekerve >>>

A pácoláshoz bátran használjunk zöldfűszereket
A pácoláshoz bátran használjunk zöldfűszereket

JELENTKEZZ A MINDMEGETTE NAGY NYÁRI RECEPTVERSENYÉRE ÉS NYERJ!

Izgalmas hetek várják a Mindmegette látogatóit, hiszen július 12-én elindul nyári receptversenyünk. Két héten keresztül várjuk olvasóink grill, könnyű nyári főétel, sütés nélküli desszert és befőzés témájú fényképes receptjeit, melyet a mindmegette.hu oldalon tölthetnek fel.

Megéri velünk játszani, hiszen a játék végén a Mindmegette szakmai zsűrije kiválasztja a különböző kategóriák legjobbjait, akik között az első három helyezettet értékes pénznyereménnyel díjazzuk, az első helyezettek pedig nem kevesebb, mint 100 000 forinttal lesznek gazdagabbak. De a játék itt még nem ér véget! Augusztus 1-jétől olvasóinké lesz a főszerep, szavazhatnak a receptekre, a szavazók között pedig összesen 200 000 forintot sorsolunk majd ki.

Tarts velünk te is, és játssz receptversenyünkön az értékes pénznyereményekért!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.