15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Nyári estéken a kertvárosokban a piruló kolbász illata tölt be mindent. Ha csak arasznyi balkonod van és hordozható grillsütőd, akkor is nekifoghatsz.
A grillsütők

A faszenes grillsütők közül rozsdamentes anyagút és könnyen tisztíthatót válassz! Számíts kell arra, hogy a szénből az alágyújtástól számítva csak kb. 20 perc múlva lesz megfelelő parázs a sütéshez.

Kitűnő alternatíva az elektromos grill, amely igen rövid időn belül felforrósodik, valamint kis helyet foglal, és erkélyen vagy étkezőasztalon is használható.

A gázgrill szintén egyetlen gombnyomással begyújtható, és a hőmérséklet beállítása után azonnal ráteheted a sütésre szánt finomságokat.

Apró trükkök a grillezéshez

A fanyársakat sütés előtt kb. 1/2 órával érdemes vízbe áztatni, majd olajjal megkenni - így nem ragad rájuk a megsült étel.

Halat fém halgrillező rácsban a legegyszerűbb sütni, mivel könnyebben forgatható, és kívül is szép piros lesz, de alufóliába tekerve szintén remek.

A húsfélék, a halak mellett a grillezett zöldségek és gyümölcsök is igen finomak.

Sütés előtt a zöldségeket is kend be kevés olajjal, így ízük intenzívebb lesz, és nem ragadnak a rácshoz.

A forgatást hosszú nyelű villával, illetve fogóval végezd! Szükség van továbbá fogókesztyűre és (lehetőleg szilikonból készült) ecsetre a páclével vagy zöldfűszeres olajjal való kenegetéshez.

Legjobb a parazsat legyezővel vagy fújtatóval szítani, mert a vegyszerek veszélyesek lehetnek, és káros anyagokat bocsátanak ki.

A parázsra dobott borókaág vagy másféle, aromás fűszernövény hatására az étel még finomabb lesz.

A nyársakra húzott hús- és zöldségdarabokat lehetőleg egyforma méretűre vágd!

Ahogy a nyársakat, úgy a haldarabokat is oldalanként kb. 5 percig süsd! A karikákra vágott zöldségeket (pl. cukkinit, padlizsánt) vagy a gombafejeket először olajjal kend át, majd szórd meg fűszersóval! Utána forró grillen süsd 3-5 percig.

Hasznos tippek a pácoláshoz

Mivel a páclék a legtöbbször valamilyen savas összetevőt is tartalmaznak, érdemes porcelán vagy üvegtálban áztatni a húsokat, mert a fém vagy alumíniumedényekből fémes íz oldódhat ki a többórás pácolás alatt.

Az egyik legkönnyebb módon, légmentesen zárható, nagy műanyag zacskóban pácolhatod a tenger gyümölcseit, így a hűtő nem veszi át a halszagot.

A legjobb eredmény érdekében a húsokat és zöldségeket minden esetben teljes egészében be kell fednie a páclének.

A páccal teli tálat minden esetben hűtőben tárold, mert így elkerülhető a nem kívánatos baktériumok túlszaporodása.

Minél nagyobb adag húst pácolsz, annál hosszabb ideig kell tartania a folyamatnak. Míg a csirkemell-szeletek pácolásához elég 4-5 óra, addig egy teljes csirkét minimum 12 óráig kell a páclében tartani.

Az olajos, kevésbé savas pácokat nem kell feltétlenül kidobni,sütés közben meglocsolhatod vele a húst. Vagy a pácból ecsettel vagy rozmaringággal sütés közben is kenhetsz a húsra.

A kész sültekhez nem kell bonyolult, erőteljes ízű köretet készíteni, hiszen a pácolt húsok zamatát leginkább egy könnyű, pikáns szósz és friss zöldségek hozzák ki legjobban.

A baromfi-, sertés- vagy marhahús a pác miatt lesz porhanyós, ezért több napig érlelhető olajos, mustáros, fűszeres lében. Minél tovább érleled, annál finomabb lesz.

A száraz pácot lehetőleg frissen őrölt, illetve aprított fűszerekből (pl. bors, chili, boróka, fokhagyma) és zöld fűszerekből (pl. kakukkfű, rozmaring, borsikafű) állítsd össze! Sütés előtt dörzsöld be vele a hússzeleteket - ideális vastagságuk kb. 2 cm, így oldalanként 8-10 perc alatt biztosan átsülnek.

További tippek a sikeres grillpartihoz >>


Extra: Háromféle grillpác

A megszokottól eltérő, ám különlegesen finom marinádok 1-1 kg húshoz elegendőek. A pácolási idő legalább 30 perc.

Gyömbéres-mézes: Összekeverünk 2 dl napraforgóolajat 2 ek szezámolajjal és 4 ek folyékony mézzel. Vékonyan felszeletelünk 1 darabka gyömbért, felaprítunk 1 ág indiai citromfüvet és felkarikázunk 1 piros chilipaprikát, majd mindet a páchoz adjuk. Csirke- és pulykahúshoz remek.

Pirospaprikás: Összedolgozunk 1 ek paradicsompürét 2 tk pirospaprikával és 2 dl napraforgóolajjal. Kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy a fűszerek leülepedjenek. Ezután a leöntött olajat összekeverjük 2 apróra vágott újhagymával meg 1 piros színű paprikával, és 1 tk fehér borssal ízesítjük. Sertésbordához a legfinomabb.

Citromos-zöldfűszeres: Vékonyan felszeletelünk 2 duci gerezd fokhagymát. Lecsipkedjük a leveleket 3-3 ág kakukkfűről és rozmaringról, majd a fűszereket összekeverjük 1/2 citrom levével, 3 ek fehérborral és 2 dl olívaolajjal. Bárányhúshoz, valamint szárnyasokhoz illik.

További pácok - húsevőknek és vegáknak >>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.