Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A banán nem csak finom, egészséges, hanem rendkívül sokoldalú is. Az emberiség egyik legkedveltebb gyümölcse régóta édesíti meg a napjainkat.

A banán eredete a régmúltra nyúlik vissza. Annyi bizonyos, hogy nagyjából i. e. 8000 környékén kezdték el háziasítani Új-Guinea területén. A banán termesztése nem csak itt indult útjára, hanem a finom és tápanyagokban gazdag gyümölcsöt hozó növények termesztésével egész Dél-kelet-Ázsia és a Csendes-óceáni szigetvilág jelentős része is megpróbálkozott. Mivel a háziasítás nagyon hamar megkezdődött, így a gyümölcs biztos eredetének földrajzi és időbeli megállapítása igen nehézkes, de ha csupán az új-guineai banán megjelenése óta eltelt idővel számolunk, akkor is legalább 10 ezer éve szolgálja az emberiség javát.

A banán az egyik legrégebb óta ismert és legkedveltebb gyümölcsünk (Shutterstock)
A banán az egyik legrégebb óta ismert és legkedveltebb gyümölcsünk (Shutterstock)

Ősi gyümölcsünk

A gyümölcs i.e. 1000 környékén már megjelent Indiában, Indonéziában, Ausztráliában, Madagaszkáron, sőt - egyes feltételezések szerint - kicsivel korábban már Kelet-Afrika partvidékein is otthonra lelt. Egyes buddhista írásokban felfedezhető a banán útja. A leírások alapján indiai kereskedők utaztak keresztül Malajzián, ők vitték magukkal, így terjedt el Indiában, Afrikában és Polinéziában a gyümölcs. Ha eltekintünk a feltételezésektől, akkor tényként kezelhetjük, hogy i.e. 500 környékén a banán magabiztosan bevette Afrikát. A banán még a spanyol és portugál hódítókat is jóval megelőzte, már az i. e. 2. században megjelent az Újvilágban, ahova délkelet-ázsiai hajósok révén jutott el. Kínában a 3. században kezdték el termeszteni.

Európában először Nagy Sándornak köszönhetően jelent meg a banán, aki i. e. 327-ben Indiában kóstolta meg ezt a szokatlan gyümölcsöt, s mivel ízlett neki, ezért a nyugati világba is magával vitte. Theophrastus, a görög filozófus és természettudós az i. e. 4. században a világ első hivatalos botanikus könyvében már említést tesz a banánról. Idősebb Plinius rá hivatkozva említi a banánt a Historia Naturalisban. A második században pedig a kínai Yang Fu enciklopédiájában említi meg, hogy Dél-Kínában terem a banán.

Az igazi európai áttörésre azonban a 11. századig kellett várni, amikor a banán megjelent a mór uralom alatt lévő Spanyolországban, s innen terjedt tovább. A korábbi hódítások ellenére a spanyol és portugál konkvisztádoroknak is akadt dolguk: nekik köszönhetően jelent meg Brazíliában és a Karib-térségben a banán. Ezeknek a telepeknek a létrehozásában nem elsődlegesen a banánban látott potenciál játszott szerepet, hanem a növény felépítése, amely ideális árnyékolóvá tette néhány nagyobb volumenű, értékesebb növény számára, hogy azok jobban fejlődhessenek, jobb termést adhassanak.

A banánfa szobanövényként megél az otthonokba, bár nagyon ritkán terem (Shutterstock)
A banánfa szobanövényként megél az otthonokba, bár nagyon ritkán terem (Shutterstock)

Rabszolgák étke volt

A banán biztosított menedéket a kávé, a kakaó és a bors ültetvények számára. Emellett ideális megoldást jelentett, hogy a növény termésével lakathatták jól az ültetvényeken dolgozó rabszolgákat. Ez a tulajdonsága tette a banánt a cukornádültetvények elengedhetetlen mellékszereplőjévé. A könnyen emészthető, magas kalóriatartalmú és egyéb tápanyagokban is igen gazdag növény tökéletes energiaforrásnak bizonyult a kemény fizikai munkát végző rabszolgák számára. Éretlen formájában főzve ették, ha kellő mértékben beérett, akkor pedig nyersen fogyasztották. A banánt azonban nem csak a termése miatt termesztették és fogyasztották, hanem a növény rostjainak felhasználásával textíliákat, ruhákat készítettek.

A korai háziasításnak, a sokfelé megtalálható ültetvényeknek köszönhetően a világon sokféle banán található. Az általunk legjobban ismert és leggyakrabban fogyasztott banán azonban egy őstől származik, s ez az úgynevezett Cavendish banán. Ez a növényfajta William Spencer Cavendish-ről, Devonshire uráról kapta a nevét. Feltételezések szerint ugyanis a Mauritiusról származó növényt Angliában egy bizonyos Joseph Paxton, Cavendish kertésze nemesítette Chatsworthben 1829-ben. A legenda úgy tartja, hogy a kertészt már korábban ámulatba ejtette a kastélyban található banánnövényt ábrázoló kínai tapéta, így kapva kapott az alkalmon, amikor az urának karácsonyi ajándékként banánt és banánnövényt küldtek, s elkezdett kísérletezni a növénnyel. A kikísérletezett fajtából Cavendish 2 tő banánt adott John Williams misszionáriusnak. Neki köszönhető, hogy a növények elkerültek Samoa szigetére, ahonnan továbbterjedtek a környező szigetekre is. Williams ezt már nem érhette meg, 1839-ben megették a bennszülöttek.

A 20. századra a Cavendish banán lett a világ legnépszerűbb banánfajtája, nem kizárólag az ízének és a gyümölcs méretének köszönhetően, hanem legfőképpen azért, mert jól ellenáll a különféle megbetegedéseknek, és a gyümölcse jól szállítható.

A banán igazi szupergyümölcs, nemcsak finom, de egészséges is (Shutterstock)
A banán igazi szupergyümölcs, nemcsak finom, de egészséges is (Shutterstock)

Vásárlásnál és a tároláskor erre figyeljünk

A banán vásárlása rendkívül egyszerű. Bármilyen sérülésmentes, foltmentes példány megvásárolható, az sem jelent problémát, ha zöldes, éretlen külsejű a gyümölcs. Ha szerencsénk van és olyan élelmiszerüzletbe botlunk, ahol más fajtákat is árulnak, ott is a hibátlan, foltmentes héjjal rendelkező banánokat vásároljuk meg.

A túlhűtött banán héja szürkés, tompa fényű, ezeket a példányokat érdemes elkerülni, lehet, hogy a gyümölcs előbb rohad meg, mint hogy utóérne a konyhai tartóban. Az éretlen banánt ne tegyük a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten hagyjuk beérni, a hideg ugyanis gátolja az érés folyamatát. Az érett banánok tárolására azonban épp ezért ideális megoldás lehet a hűtőszekrény.

Ha a még zöld banánjainkból gyorsan szeretnénk érett példányokat varázsolni, akkor célszerű almával vagy paradicsommal összezárni a gyümölcsöket egy papír vagy műanyag zacskóban, és a konyhapulton hagyni, hogy a gyümölcsök kifejthessék a hatásukat. A banán, illetve a felhasználásával készített fogások jelentős része jól fagyasztható.

A legfinomabb turmixok alapja (Shutterstock)
A legfinomabb turmixok alapja (Shutterstock)

Egészséges banán

A banánról köztudott, hogy egészséges, csak azt nem tudják sokan, hogy mennyire az. A banán ugyanis afféle szupergyümölcs, amelynek fogyasztásával rengeteg jót tehetünk magunknak. A banán fontos energiaforrás, az aktív életmódot folytatók számára bármilyen energiaszelettel felér, s emellett számos rendkívül fontos nyomelem és ásványi anyag megtalálható benne.

A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.

A banánnak magas a kálium, ellenben alacsony a nátrium tartalma, így a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát is segít fenntartani. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres banánfogyasztással csökkenthető a vérnyomás. A folyadékháztartáshoz az is hozzájárul, hogy a banán 75%-ban vizet tartalmaz. Ezen kívül magnézium és foszfor is található a gyümölcsben, amely főleg a gyerekek esetében izgalmas, hiszen ezek az anyagok csontok, izmok, idegek működésében, növekedésében játszanak fontos szerepet.

Egy átlagos méretű banán nagyjából 100 kalóriát, 27 g szénhidrátot és 3 g elemi rostot tartalmaz. Ennek fényében elmondhatjuk, hogy a banán ugyan tényleg több kalóriát tartalmaz, mint egy normál méretű alma, de igazán nem hizlaló, kivéve ha mértéktelenül fogyasztjuk. Édességének köszönhetően ugyanis könnyedén kiválthatóak vele a sokkalta több kalóriát és szénhidrátot tartalmazó édességek, így fogyókúrás programokba is tökéletesen beilleszthető, hiszen a benne lévő tápanyagoknak, a vízhajtó hatásnak és a természetes édességének köszönhetően igazán belefér bármilyen fogyókúrába.

Sportolók és gyerekek kásában, müzliben is fogyaszthatják (Shutterstock)
Sportolók és gyerekek kásában, müzliben is fogyaszthatják (Shutterstock)

Sportolóknak, gyerekeknek szinte kötelező

A sportolók, gyerekek számára pedig azért ideális, mert magasabb kalóriatartalma mellett a glükózból, fruktózból és szacharózból felépülő cukortartalma hosszan elnyújtva biztosít energiát a szervezet számára.

A banánban található triptofán nevű fehérjének köszönhetően nem csak jóllakottak és egészségesek leszünk, hanem boldogok is. Ez a fehérje ugyanis segít a szervezetnek szerotonint és dopamint előállítani, amely vegyi anyagok részben felelősek a boldogságérzetünkért.

A banán magas élelmi rost tartalmának köszönhetően a különféle emésztési problémákra is megoldást jelenthet. Serkenti és normalizálja a bélműködést, a benne lévő anyagok táplálják a vastagbélben található baktériumokat, így nem csak az emésztésünk javul, hanem az immunrendszert is támogathatjuk egy-egy banánnal. Napi egy banánnal az időskori látásromlást is megelőzhetjük, és a szélütés ellen is tehetünk, sőt a gazdag antioxidáns tartalomnak köszönhetően a banánfogyasztással a veserák kialakulásának kockázata is csökken, magas vastartalma jóvoltából pedig a vérszegénység ellen küzdhetünk a banánnal. A banán ezen kívül természetes savlekötő, így gyomorégés esetén is remek megoldás, ha megeszünk egy kisebb banánt.

A banán húsán kívül a banán héját is érdemes felhasználni. Bőrproblémákra, a hajszerkezet javítására, a haj természetes fényének visszaadására ideális megoldást jelenthet a luteinben és káliumban gazdag banánhéj.

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb desszert a banánhajó (Shutterstock)
Az egyik legismertebb és legnépszerűbb desszert a banánhajó (Shutterstock)

Banán – a gyümölcstől a desszertig

A banán fogyasztásának rengeteg módja van. Az alacsony cukortartalmú főzőbanánt úgy használhatjuk, mint bármilyen más zöldséget, felhasználása leginkább a krumplira emlékeztet. Az édes ízű, érett banánt pedig inkább gyümölcsként hasznosítjuk. A főzőbanánt leggyakrabban sütve vagy főzve kínálják. Az általunk vásárolt édes banánból azonban főleg desszertek készülnek.

A banán nagyon jó alapanyaga lehet az édes, fűszeres szószoknak, édes hangvételű leveseket ízesíthetünk, sűríthetünk vele, de legjobban a sütemények készítésekor tudjuk a banánban rejlő potenciált érvényre juttatni. A banánnal készített desszerthez ugyanis sokkal kevesebb zsiradékra és cukorra van szükség, hiszen a gyümölcs saját nedvesség- és cukortartalma pótolja mindezt, mint például a banánkenyérnél. A banánnal készített édességek nem csak egészségesebbek, hanem hosszabb ideig frissek. Ezekhez a desszertekhez tökéletesen megfelelnek a már majdnem túlérett példányok is.

A banánnal édesíthetünk különféle turmixokat is. Indiában kedvelt a joghurt alapú banán lassi, amit kis kardamommal fűszereznekek és pisztácia- vagy mandulatörttel kínálnak, mi általában tejjel turmixoljuk össze. A kínai konyha egyik kedvelt fogása a bundában kisütött banán, ami szintén remek és gyors desszert, bár a tészta és a sütéshez használt olaj eléggé megterhelővé teszik.

A friss banánt felhasználhatjuk különféle gyümölcssalátákba, pohárkrémekbe, illetve müzlik ízesítéséhez, édesítéséhez is tökéletes.

Banánfagyit egyszerűen, gyorsan készíthetünk házilag is (Shutterstock)
Banánfagyit egyszerűen, gyorsan készíthetünk házilag is (Shutterstock)

Mindenki imádja

Klasszikus desszertnek számít az Amerikában született, de azóta igazi diadalutat bejárt Banana Split, amelyet 1904-ben készítettek el először. A két vagy három gombóc fagylalttal megpakolt, tejszínhabbal és csokoládéöntettel kínált banános desszert mind a mai napig világszerte igen nagy ismertségnek és népszerűségnek örvend.

A banán termésén kívül a leveleit is előszeretettel használja a gasztronómia. A banánlevél ideális a különféle alapanyagok párolására, s az elkészült étel tálalására is szolgál.

- A banán lebeg a vízen. - A banánhéj természetes fogfehérítő, belső oldalát kell a fogakhoz dörzsölni. Ha a homlokunkat dörzsöljük be vele, enyhül a fejfájásunk. - A banánhéj belső része segít tisztán és fényesen tartani a bőrcipőket, sőt az ezüst tisztítására is alkalmas. - A banán a negyedik legnépszerűbb mezőgazdagsági termék. - Ugandában eszik a legtöbb banánt, itt a lakosok fejenként közel 500 kilónyit fogyasztanak el ebből a gyümölcsből. - Állítólag a banánról több dal született, mint bármilyen más gyümölcsről.

Kivis banános smoothie (Shutterstock)
Kivis banános smoothie (Shutterstock)

Kivis-banános smoothie

Hozzávalók:
1 nagyobb lédús narancs
1/2 banán
1 kivi
1 teáskanál méz

Elkészítés: A kivit megpucolom, feldarabolom és a turmixba teszem. Hozzáadom a banánt, majd ráreszelem a narancs héját. Ezután kifacsarom a narancsot és a levét, a gyümölcshússal együtt a turmixolandókhoz öntöm. A géppel összesimítom, frissiben kínálom.

Banános epres jemeni palacsinta (Shutterstock
Banános epres jemeni palacsinta (Shutterstock

Jemeni palacsinta

Hozzávalók:
7 g szárított élesztő
1 teáskanál méz
2 evőkanál víz
4,5 dl tej
2 tojás
35 dkg finomliszt
csipetnyi só
5 dkg vaj
Feltét:
méz
eper
banán

Elkészítés: Az élesztőt egy kisebb tálba szórom, elkeverem a mézzel és a vízzel, majd meleg helyre teszem, és hagyom 20 percet pihenni. Ezután felütöm a tojásokat, habosra keverem a tejjel, majd hozzáadom a felfutott élesztőt, egy csipetnyi sót, és apránként beledolgozom a lisztet. Háromnegyed órát hagyom pihenni.
Egy nagyobb serpenyőben kis vajat olvasztok, majd egy nagyobb merőkanálnyi tésztát elterítek a serpenyőben és közepes lángon 4-5 perc alatt átsütöm. Nem forgatom, ügyelek rá, hogy ne legyen túl nagy a láng, mert akkor megég a feneke, mielőtt átsülne a teteje. A kész palacsintát tányérra csúsztatom, egy teáskanálnyi mézzel megkenem és karikára szelt banánnal, valamint nyolcadra szelt eperrel borítva kínálom.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.