Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gyümölcs

Mandula, a legédesebb csonthéjas

Marcipán, édes sütemények, sós ropogtatnivaló… Mandulás bundába burkolhatjuk a camembert-t vagy a csirkemellet, de feldobja a rizst és a párolt brokkolit is. Rengeteg ételhez illik ezen túl is, ráadásul szinte gyógyszernek minősül számtalan jó tulajdonsága miatt. Okosságok és receptek cikkünkben!

A mandulafa Ázsiából származik, ahol természetes ligeterdőket alkot. A legvalószínűbb, hogy a rómaiak hozták a Kárpát-medence melegebb, száraz, meszes domboldalaira. Az eredeti mandorla szó is latin eredetű. Janus Pannonius (1434−1472) allegorikus költeményben zeng dalt a mandulafáról, ezzel is bizonyítható, hogy az ő korában már biztosan ültették hazánkban. Magyarországon a nagybani mandulatermesztés mégis csak a múlt század végén kezdődött: a filoxéravészben elpusztult szőlők helyére ültették a fákat. A második nagy telepítési hullámban (az 1930-40-es években) terjedtek el a budatétényi és a tétényi fajták.

A mandula nem olcsó... De gondoljunk bele, mennyi munka felszedni, lehántani a zöld burkát, megtörni...
A mandula nem olcsó... De gondoljunk bele, mennyi munka felszedni, lehántani a zöld burkát, megtörni...

Édes és keserű

A hazánkban termő mandulafajták önmeddőek, ami azt jelenti, hogy egy másik fajtájú fára van szükség a virágok megtermékenyüléséhez. A megérett termés külső és középső terméshéja felreped, és a csontár kihullik − forró nyáron augusztusra, hűvösebb időben októberre. A mandula magja édes vagy keserű, és fajtától függően a magok nagyon változatos formájúak, keménységűek és héjúak lehetnek. A mandulabél olaját értékes anyagokat tartalmazó, vékony, barna maghéj védi az oxigéntől és a megavasodástól.

A mandula héjában cianogén glükozid van − amiből a gyomorsav és az emésztőenzimek ciánsavat készítenek −, ezért mindenképpen meg kell tisztítani. A keserűmandula pedig nem ehető, hét-tíz szem elfogyasztása gyermeknek már halálos lehet. Főzve, sütve a veszélyes összetevő lebomlik.

A tisztított mandula átveszi a környezeti szagokat, ezért frissességét az orrunkkal is ellenőrizhetjük. Fagypont és viszonylag magas páratartalom az ideális tárolási környezete, máskülönben könnyen megavasodhat, de egy évnél tovább semmiképpen se tároljuk!

Mandulából készül a marcipán is
Mandulából készül a marcipán is

Gyógyszer is…

Száz gramm mandulában 570−630 kalória van. Viszonylag sok fehérjét, értékes aminosavakat, növényi rostot tartalmaz, gazdag telített és telítetlen zsírsavakban. A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz jut a szervezetünk. Az ásványi anyagok közül sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő. A mandula olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de a hiányuk bajt okozhat.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet, erősíti a csontot, a fogakat. Megelőzi az izomgörcsöt, és bármely görcsre vagy krónikus fájdalomra jó, különösen az idegvégződések miatti érzésre, mint a fogfájás. A menstruációs fájdalmat is enyhíti. Kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongás, kimerültség és stressz idején, hatékonyan csökkenti az ingerlékenység, a depresszió, a türelmetlenség, a szellemi fáradtság tüneteit.

A benne található fehérje és tápanyag nagyon hasonlít az anyatejéhez. Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májukkal vagy a hasnyálmirigyükkel. Gyakori emésztési zavar esetén is próbálkozhatunk mandulával, mert pozitívan hat a belek működésére. Az E-vitamin megakadályozza a véredényekben a lerakódást, a testet megszabadítja a szabad gyököktől. Még a meghűléses betegségekre is jó!

Finomra őrölve lisztérzékenyek liszt helyett használhatják
Finomra őrölve lisztérzékenyek liszt helyett használhatják

A keserűmandula olaját a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban használják fel. E-vitaminjának köszönhetően rendszeres használatával a bőr puha és bársonyos lesz: fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni. Használható a napégés megelőzésére, és az enyhén napégette bőr kezelésére.

Finomságok mandulából

A nyers mandulabél a belső, barna héjával együtt nyersen fogyasztható, ugyancsak finom ropogtatnivaló a sózott, pirított mandula. A konyhában a mandulát főként édességek készítéséhez használjuk fel, pedig húsételeket, mandulás pulykát, halat is készíthetünk vele. Tésztákban tökéletesen helyettesítheti a lisztet, ami a lisztérzékenyeknek jó hír. Mandulából készül a marcipán, amelybe az aroma kedvéért egy kevés keserűmandulát is kevernek. Az éretlen, még átszúrható, zöld mandulából befőttet és cukrozott gyümölcsöt készíthetünk. Az éretlen és érett mandula egyaránt likőralapanyag is lehet.

A népszerű olasz kekszféle, a cantuccini is mandulával készül, bár már léteznek diós, pisztáciás változatok is
A népszerű olasz kekszféle, a cantuccini is mandulával készül, bár már léteznek diós, pisztáciás változatok is


Mandulás-juhsajtos rizs

Hozzávalók: 40 dkg rizs, 10 dkg sűrített paradicsom, 6 dkg juhsajt, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, só

Elkészítés: Apróra vágjuk a fokhagymát, a mandulát, a bazsalikomot, és jól elkeverjük az olajjal. A sajtot lereszeljük. A sűrített paradicsomhoz 9 dl vizet adunk, megsózzuk, és ebben a lében puhára főzzük a rizst. Végül a forró rizshez hozzákeverjük a vajat, az olajos-fűszeres mandulát és a reszelt sajtot.


Mandulában forgatott csirke

Hozzávalók: 4 csirkemellfilé, 10 dkg tisztított mandula, 2 db egész tojás, 2 evőkanál liszt, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fehérbors

Elkészítés: A csirkemelleket félbevágjuk, megsózzuk. A mandula felét durvára daráljuk, és a zsemlemorzsához keverjük, a másik felét szálkásra vágjuk. A tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a fehérborsot, és megsózzuk. A húsdarabokat először lisztben, majd a fűszeres tojásban, aztán a mandulás morzsában megforgatjuk, majd újból a tojásba mártjuk, végül a szálkás mandulában meghempergetjük. Forró olajon 6-8 perc alatt pirosas barnára sütjük. Párolt vajas zöldséggel tálaljuk.


Mandulatorta

Hozzávalók: 14 dkg mandula, 14 dkg porcukor, 6 tojás, 4 dkg grízes liszt, 3 dkg vaj, 2 dkg vaníliás cukor, reszelt citromhéj, a krémhez: 20 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 10 dkg hámozott, darált mandula, 1 tojás sárgája

Elkészítés: A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a porcukorral elkeverjük, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a hámozott, darált mandulát, a grízes lisztet, egy kis reszelt citromhéjat és az olvasztott vajat. Papírral bélelt, vajazott tortaformában középmeleg sütőben kisütjük. A krémhez a porcukrot 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzzük. A tojássárgáját egy tálban elkeverjük, ráöntjük a sűrű szirupot, majd a vajjal habosra keverjük, betesszük a hűtőbe, kihűlés után újrakeverjük. A második keverésnél beletesszük a hámozott, darált mandulát. A tortát összeállítás után hűtőbe tesszük. A végén csokival bevonhatjuk.

Receptek mandulával >>>

Mandulás desszertek >>>

A szeletelt mandula pirítva megbolondítja a desszerteket, de sós ételekhez is finom
A szeletelt mandula pirítva megbolondítja a desszerteket, de sós ételekhez is finom

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.