Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Rakott zöldbab darált hússal
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus kuglóf
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba
Epres blondie
Vadas marha
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Dubarry-csirkemell
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
A Meyer citrom elképesztően népszerű a januári-februári hónapokban. Megmutatjuk, miért.

Az elmúlt években, a januári-februári hónapokban néha futótűzként terjed a közösségi oldalakon, hogy egyik-másik üzletláncban épp kapható Meyer citrom. A kicsi, kerekded, fényes és viszonylag vékony héjú, narancsra emlékeztető citrom méltán szerzett ilyen hírnevet, illatos héját, jóízű, karakteres ízvilágú levét előszeretettel használják a háziasszonyok.

Miért különleges?

A narancs és a citrom szerelemgyerekének tűnő citrus kitűnő választás, ha citromos süteményeket, desszerteket szeretnénk készíteni. A leve nem savanyú, inkább fanyar, a íze kellemes, s a héjának a rég elfeledett citromokat idéző illata van.

Mire használjuk?

Ha frissen szeretnénk felhasználni a Meyer citromot, akkor adhatjuk húsokhoz, becsinált leveseket savanyíthatunk vele, egy-egy karika kerülhet a téli hideget elűző forralt borunkba, vagy akár egy tisztességes tart au citront is süthetünk a tiszteletére. A héját felhasználhatjuk számtalan kekszhez, beledolgozhatjuk a kedvenc piskótatésztánkba, vagy felfrissíthetjük a kedvelt császármorzsánk tésztáját is egy kevés friss Meyer citromról reszelt héjjal.

A Meyer citromot azonban balgaság lenne csak januárban és februárban élvezni, így érdemes olyan készítményekbe is felhasználni, amelyek az év bármely szakában előkaphatók. Ilyen például a lemon curd vagy épp a kandírozott citromhéj.

Citromkrémhez

A lemon curd veszélyes dolog. A citromkrém a XVIII. században már kedvelt édességnek számított Angliában, s ez azóta csak annyiban változott, hogy most már nem csak az angolok, hanem az egész világ rajong érte. A vajjal és tojássárgájával készített bársonyos krémhez egyszerűen tökéletes a Meyer citrom, aminek nem csak a finoman lereszelt héja kerül a krémbe, hanem a levét is összefőzzük – gőz felett – a tojások sárgájával.

Kandírozott formában

Ha kandírozott formában kívánjuk megőrizni és a későbbiek folyamán felhasználni a Meyer citrom illatos héját, akkor egy forralóban kell cukorszirupot főzni, majd késsel úgy eltávolítani a citrom héját, hogy egyben jöjjön le, de a fehér részek lehetőség szerint a gyümölcsön maradjanak. Ha mégsem sikerülne tökéletesen, akkor a héjon lévő fehér és sajnos keserű részeket utólag kell egy vékony, éles pengével eltávolítani. Ezután már csak csíkokra kell szelni a citromhéjat, egy napig vízben áztatni, majd a szirupban felfőzni. A kész citromhéjat hideg felületre terítve ki kell szárítani, s ha teljesen megszáradt, akkor üvegbe zárni.

Citromos receptek a Mindmegettén >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.