Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Gyümölcs

Ne fald be az összeset! 9+1 tipp az őszibarack felhasználására

Mindegy, hogy fehér húsú vagy sárga bélű, gömbölyű, lapos vagy kopasz, a legszívesebben rögtön beleharapnál a rád mosolygó illatos, zamatos és lédús gyümölcsbe? Ne fald fel rögtön az összeset, mert különleges gasztroélményektől fosztod meg magad!

Erre figyelj vásárláskor, tároláskor

Az őszibarack utóérő, de nem árt, ha tisztában vagy az érési fokozataival. A kemény, ám a barázdánál kissé már puhuló barack 2-5 nap múlva éri el a kiváló élvezeti értéket. A kocsány körül és a terméscsúcson egyaránt lágy tapintású gyümölcs 1-2 nap alatt teljesen beérik. Közvetlen fogyasztásra és ivólének a fán beérett szemek a legfinomabbak, viszont ilyen állapotban már nem tanácsos a szállításuk, mert sérülékenyek, és a benyomódási helyeken könnyen bebarnulnak, pépessé válnak, majd romlásnak indulnak.

Az ép gyümölcs kb. 3 napig tartható el a hűtő zöldségesfiókjában.

Őszibarack a pohárban

Ízesíthetsz vele jeges teát, készíthetsz belőle ivólevet, szörpöt, turmixot és smoothie-t, bólékhoz adhatod vagy koktélokhoz használhatod.

Rostos őszibarackszörp recept >>> 
Turmix és smoothie receptek >>> 
 

Kanalazd tányérból!

Forró nyári napokon főzés nélkül is az asztalra varázsolhatsz egy tejszínes, tejfölös, túrós vagy pudingos baracklevest, amelyet tetszés szerint előételként vagy desszertként tálalhatsz. A gyerekek imádják, ráadásul segít a kánikulai folyadékpótlásban.

ŐSZIBARACK-KRÉMLEVES RECEPT >>>

Házasítsd húsokkal!
 

A felezett, kimagozott gyümölcs az almához hasonlóan együtt süthető egész csirkével. Felszeletelve csirkemellfilé vagy sertésszelet kiváló kísérője. A befőttnek eltett barack kiváló köret sültek mellé.

Őszibarackos fetás saláta >>> 
 

Grillhúsokhoz is kiváló

Légy merész, és párosítsd csilipaprikával, rozmaringgal! Csatninak feldolgozva remekül kiegészíti a parázson sült pecsenyéket. Magát a barackot is grillezheted, és önmagában kínálhatod vagy salátába komponálhatod. Roston sütéshez a keményebb, de érett gyümölcs a legmegfelelőbb.

Saláták nem mellékes szereplője

Frissen és befőttként egyformán jól passzol szinte mindenféle gyümölcs-, valamint sokféle vegyes és zöldsalátába. Grillezett kecskesajttallér vagy camembert mellé próbáltad már?

Gazdagíts vele süteményeket!

Megkoronázhatsz vele joghurt- és túrótortát, továbbá piskótatekercsbe, pitébe vagy falatnyi tésztakosárkába töltheted. A fehér húsú nem fog megbarnulni, ha feldarabolás után megcsepegteted citromlével vagy enyhén citromos vízben blansírozod.

Barackos sütemény receptek >>> 

Feldobja a desszerteket

Rétegezd pohárkrémbe, rejtsd tiramisuba vagy csak tegyél belőle néhány vékony cikket egy adag görög joghurtra! Önmagában is pompás desszert, ha bundázva kisütöd és fahéjas cukorral meghinted.

Zárd üvegbe télire!

Befőttnek a viszonylag keményen leszüretelt, fehér húsú őszibarack a legjobb. Dzsemnek és lekvárnak érett, de ne túlérett gyümölcsöt vegyél! Jól házasítható nektarinnal, valamint sárgabarackkal.

Jeges megoldások

A kemény mínuszok hatására az őszibarack némileg megváltoztatja az állagát, ezért pürésítve fagyaszd le. Erre a célra hámozható, magvaváló fajtát válassz – télen is finom lesz desszertekhez.

A pürésített gyümölcs ezenkívül remek alap sorbet-hoz, parféhoz, pálcikás házi jégkrémhez.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.