Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A márványsajt, a gorgonzola, a danablu, a bavaria blu, a roquefort és társaik különlegesen aromás sajtok, igazi csemegék a tányéron. Jóllehet megoszlanak a vélemények, van, aki rajongásig szereti, mások tartózkodnak tőlük, vagy csínján bánnak velük, nálam nagy kedvencnek számítanak.

Olykor egy hajszálvékony rozskenyér kíséretében nincs is jobb uzsonna vagy vacsora, máskor zöldségekkel küldöm a sütőbe vagy lepények tetejére olvad, ezúttal a leveses fazékba került, ahol egy másik határozott ízvilággal társítottam.

 

Az érett, aromás kéksajt sokféle finomságba kerülhet
Az érett, aromás kéksajt sokféle finomságba kerülhet

 

Lehetséges, hogy hazai specifikum a levesek iránti rajongás, lehet, hogy egyéni ízlés kérdése, de Habliliom Könnyed Konyhájában nem is telhet el nap leves nélkül. Minden évszakban igyekszem változatos, szezonális alapanyagokból készíteni egy-egy ízletes kombinációt. A naptár ugyan átperdült már az első tavaszi hónapra, a friss zöldek megjelenésére azonban néhány hetet még biztosan várni kell, így hát azzal gazdálkodom, ami van. Még mindig a gyökérzöldségek a legízletesebbek és legkönnyebben hozzáférhetők a piacon, zöldségeseknél. Ezek közül is nagy kedvenc a zeller, ami kitűnő levesalap. Addig, amíg a hőmérő higanyszála tartósan nem kúszik 20 fok fölé, délben, este bizony igencsak jólesik egy-egy tál forró vagy meleg leves.

Krumpli, hagyma, zeller – néhány fűszerrel elegyítve szinte már kész leveshez vezet, de jó dolog játszadozni az ízekkel, kihozni mindenből a legtöbbet.

 

Csak néhány összetevő, percek alatt egyetlen fogássá alakítható!
Csak néhány összetevő, percek alatt egyetlen fogássá alakítható!

 

Már 10 dkg jó minőségű kéksajt kell ahhoz, hogy négy személyre elegendő mennyiségben készüljön különlegesen ízletes leves, amelyben a zeller mély ízei a sajt enyhén csípős aromáival tökéletes harmóniát alkotnak. Mivel a két fő összetevő önmagában is igen karakteres, különösebb fűszerezést sem igényel, mégis csodás ízekkel teli minden kanálnyi leves.

Az elkészítése annyira egyszerű, hogy nem is lehet elrontani – a tálalásnál pedig mindenki bezsebelheti a kifinomult éttermi konyhák fogásaihoz méltó elismerést!

Kéksajtos zellerkrémleves

 

Forrón az igazi, mikor a sajt könnyedén elolvad…
Forrón az igazi, mikor a sajt könnyedén elolvad…

 

Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes méretű zellergumó (kb. 35-40 dkg)
2-3 db sárga krumpli (pl. Ella, kb. 25 dkg)
1 közepes fej hagyma
10 dkg kéksajt (pl. márványsajt, gorgonzola, bavaria blu)
1 l zöldségleves
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál olívaolaj
1 dl főzőtejszín
frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát finomra kockázom, a zellert és a krumplit hámozást követően nagyjából 1,5 cm-esre darabolom. A sajtból lecsípek 1-2 dkg-ot, a többit a zöldségekkel azonos méretűre vagdosom.
Egy nagyobb lábosban az olajon üvegesre dinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a zöldségeket. Átforgatom, és felöntöm a levessel és a borral. Közepes tűzön kb. 15-20 perc alatt puhára főzöm. Mikor minden megpuhult, felöntöm a tejszínnel, alaposan megborsozom, hozzáadom a felvagdosott kéksajtot. Forralást követően botmixerrel krémesítem. 
Tálalásnál a félretett sajttal díszítem.

 

Az extraporció sajt igazi rajongóknak való!
Az extraporció sajt igazi rajongóknak való!

 

Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan ízletes. A bortól se riadjon meg senki – mire a leves elkészül, alkoholtartalma elillan, de kellemes aromái, enyhe savai csodásak.

Gazdag, markáns leves, könnyű ebédhez akár sajtos pirítóssal is tökéletes, ha előételként tálalom, csakis valami könnyű főfogást pl. spenótos palacsintát kínálok hozzá.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.