Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A kemény februári hideg egyelőre alig enyhül odakint, a konyhában pedig mind gyakrabban kerülnek asztalra olyan fogások, amelyek sütőben sülnek.

Ilyenkor különösen jólesnek a tartalmas, sok esetben burgonyával készült, gazdag ízvilágú, melegítő egytálételek. Persze a tavaszt várva valamiképp a friss zöldeket és a színeket is igyekszem az asztalra varázsolni.

A sokféleképp variálható tésztaételek viszonylag gyorsan elkészíthetők, és a sütőt sem kell bekapcsolni hozzájuk, ha azonban burgonyás tésztafélékről van szó, egyszer mindenképp érdemes a sütőhöz folyamodni. Ezúttal azonban nem álltam meg félúton – nem csupán a tésztába kerülő krumpli, de maga a fogás is sütőben nyerte el végső formáját.

A burgonyát sütőben megsütöttem, azon melegében áttörtem
A burgonyát sütőben megsütöttem, azon melegében áttörtem

A magas szárazanyag-tartalmú burgonyával gyúrt tésztához azért praktikus a főzés helyett a sütést választani, mert így egyáltalán nem vesz fel nedvességet ez a sokoldalúan használható gumós zöldségféle. Ha pedig a forró sütőből kikerült, gyorsan áttört burgonyával némi hűtési idő elteltével már tésztát készítettem, olyan fogást szerettem volna tálalni, ami látványos, nagyon ízletes és saláta is szervírozható mellé.

Amíg a tészta pihen a kép hátterében látható alapanyagok életre kelnek
Amíg a tészta pihen a kép hátterében látható alapanyagok életre kelnek

A pirított hagymával és aszalt paradicsommal töltött tésztából csinos csigák kerekedtek, amelyek tejszínes mártásban sütve aranyló színekben pompáztak az asztalon – a friss rucolához pedig tökmagolajos vinaigrette dukált, hogy teljes legyen a derű.

A tavaszváró zöld: friss rucola dresszinggel
A tavaszváró zöld: friss rucola dresszinggel

Az elkészítése egyszerű, gyakorlatilag a sütő dolgozik – csak a logisztikát érdemes bekalkulálni a folyamatokba!

Aranyló burgonyás csigák – rucolasalátával

Burgonyás csigakoszorú – frissen a sütőből
Burgonyás csigakoszorú – frissen a sütőből

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, magas falú kerek sütőformához:

A tésztához:
2-3 db héjában sült burgonya (tisztán mért tömeg: 40 dkg)
10 dkg finomliszt + egy kevés a nyújtáshoz
2 dkg burgonyakeményítő
1 db közepes méretű egész tojás
½ teáskanál só
½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió

A töltelékhez:
1 db nagyobbacska salottahagyma
5-6 db napon szárított paradicsom
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál olívaolaj
1 nagy csipet só
ízlés szerint: frissen őrölt bors

A mártáshoz:
2 db közepes méretű egész tojás
2 dl főzőtejszín
½ teáskanál só
kevés frissen őrölt bors

A rucolasalátához:
15 dkg friss rucola (borsmustárlevél)

Az öntethez:
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál tökmagolaj
1 evőkanál magos dijoni mustár
½ teáskanál tengeri só

Elkészítés: A burgonyákat alapos mosást követően 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt héjastul puhára sütöm. Azon melegében meghámozom, burgonyanyomóval finomra töröm. Amíg hűl, kimérem a lisztet és a burgonyakményítőt, kis tálban enyhén felverem a tojást.

A már langyos összetört burgonyához adom a lisztes keveréket, sózom, szerecsendiót reszelek hozzá – kanállal elkeverem, a közepébe kis mélyedést készítek, ebbe öntöm a tojást. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom, kisebb golyóvá formálom, és addig pihentetem konyhai hőmérsékleten, amíg a tölteléket elkészítem.

Aromás hagyma, aszalt paradicsom, fűszerek…
Aromás hagyma, aszalt paradicsom, fűszerek…

A hagymát finomra kockázom, a paradicsomokat hasonló méretűre aprítom. Kis serpenyőben felforrósítom az olajat, rádobom a hagymát és a paradicsomot, megszórom oregánóval, a paradicsom sótartalmától függően kevés sót és sok borsot adok hozzá. 3-4 perc alatt átpirítom.

Egy magas falú, kerek sütőforma aljára sütőpapírt helyezek – ha nem tapadásmentes a forma, az oldalait kevés vajjal vagy olajjal érdemes megkenni. A sütőt ismét bekapcsolom, ezúttal 175 fokra melegítem elő.

A csigák már kényelmesen elhelyezkedtek
A csigák már kényelmesen elhelyezkedtek

Gyúródeszkára kevés lisztet szórok, nyújtófával ½ cm vastag téglalappá nyújtom a pihentetett burgonyás tésztát, majd egyenlően elosztom a felszínén a pirított hagymás keveréket. A hosszabb végétől indulva szorosan feltekerem. Nagyjából 1 cm vastagon felszeletelem. Az előkészített sütőformába ültetem a csigákat, 25 percre beteszem a sütőbe. Ennyi idő alatt a tészta félig átsül, a teteje enyhén megpirul.

A tejszínes mártással indulhatnak ismét a sütőbe!
A tejszínes mártással indulhatnak ismét a sütőbe!

A tojást a tejszínnel, sóval, szerecsendióval kézi habverő segítségével alaposan összekeverem. A félig sült csigákra kanalazom a mártást, és további 25-30 percre visszateszem a sütőbe. Akkor készült el, ha a tejszínes mártás aranyszínű lesz, és a csigák közötti résekben szépen megemelkedik, itt-ott enyhén megpirul.

Amíg a csigák sülnek, a salátához elkészítem az öntetet. Minden hozzávalót csavaros tetejű kis üvegbe kanalazok, alaposan összerázom – tálalásig a hűtőszekrényben tárolom.

A csigákat azon melegében tálalom, a rucolát csak közvetlenül az asztalra kerülés előtt mosom, szárítom és adom hozzá a dresszinget.

Aranyló napsütés kerek sütőformában, frissítő zöldek a salátástálban – tálalva!
Aranyló napsütés kerek sütőformában, frissítő zöldek a salátástálban – tálalva!

Különleges és igencsak ízletes fogás – téli és tavaszváró napokra egyaránt!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.