Ilyenkor különösen jólesnek a tartalmas, sok esetben burgonyával készült, gazdag ízvilágú, melegítő egytálételek. Persze a tavaszt várva valamiképp a friss zöldeket és a színeket is igyekszem az asztalra varázsolni.
A sokféleképp variálható tésztaételek viszonylag gyorsan elkészíthetők, és a sütőt sem kell bekapcsolni hozzájuk, ha azonban burgonyás tésztafélékről van szó, egyszer mindenképp érdemes a sütőhöz folyamodni. Ezúttal azonban nem álltam meg félúton – nem csupán a tésztába kerülő krumpli, de maga a fogás is sütőben nyerte el végső formáját.
A magas szárazanyag-tartalmú burgonyával gyúrt tésztához azért praktikus a főzés helyett a sütést választani, mert így egyáltalán nem vesz fel nedvességet ez a sokoldalúan használható gumós zöldségféle. Ha pedig a forró sütőből kikerült, gyorsan áttört burgonyával némi hűtési idő elteltével már tésztát készítettem, olyan fogást szerettem volna tálalni, ami látványos, nagyon ízletes és saláta is szervírozható mellé.
A pirított hagymával és aszalt paradicsommal töltött tésztából csinos csigák kerekedtek, amelyek tejszínes mártásban sütve aranyló színekben pompáztak az asztalon – a friss rucolához pedig tökmagolajos vinaigrette dukált, hogy teljes legyen a derű.
Az elkészítése egyszerű, gyakorlatilag a sütő dolgozik – csak a logisztikát érdemes bekalkulálni a folyamatokba!
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, magas falú kerek sütőformához:
A tésztához:
2-3 db héjában sült burgonya (tisztán mért tömeg: 40 dkg)
10 dkg finomliszt + egy kevés a nyújtáshoz
2 dkg burgonyakeményítő
1 db közepes méretű egész tojás
½ teáskanál só
½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
A töltelékhez:
1 db nagyobbacska salottahagyma
5-6 db napon szárított paradicsom
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál olívaolaj
1 nagy csipet só
ízlés szerint: frissen őrölt bors
A mártáshoz:
2 db közepes méretű egész tojás
2 dl főzőtejszín
½ teáskanál só
kevés frissen őrölt bors
A rucolasalátához:
15 dkg friss rucola (borsmustárlevél)
Az öntethez:
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál tökmagolaj
1 evőkanál magos dijoni mustár
½ teáskanál tengeri só
Elkészítés: A burgonyákat alapos mosást követően 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt héjastul puhára sütöm. Azon melegében meghámozom, burgonyanyomóval finomra töröm. Amíg hűl, kimérem a lisztet és a burgonyakményítőt, kis tálban enyhén felverem a tojást.
A már langyos összetört burgonyához adom a lisztes keveréket, sózom, szerecsendiót reszelek hozzá – kanállal elkeverem, a közepébe kis mélyedést készítek, ebbe öntöm a tojást. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom, kisebb golyóvá formálom, és addig pihentetem konyhai hőmérsékleten, amíg a tölteléket elkészítem.
A hagymát finomra kockázom, a paradicsomokat hasonló méretűre aprítom. Kis serpenyőben felforrósítom az olajat, rádobom a hagymát és a paradicsomot, megszórom oregánóval, a paradicsom sótartalmától függően kevés sót és sok borsot adok hozzá. 3-4 perc alatt átpirítom.
Egy magas falú, kerek sütőforma aljára sütőpapírt helyezek – ha nem tapadásmentes a forma, az oldalait kevés vajjal vagy olajjal érdemes megkenni. A sütőt ismét bekapcsolom, ezúttal 175 fokra melegítem elő.
Gyúródeszkára kevés lisztet szórok, nyújtófával ½ cm vastag téglalappá nyújtom a pihentetett burgonyás tésztát, majd egyenlően elosztom a felszínén a pirított hagymás keveréket. A hosszabb végétől indulva szorosan feltekerem. Nagyjából 1 cm vastagon felszeletelem. Az előkészített sütőformába ültetem a csigákat, 25 percre beteszem a sütőbe. Ennyi idő alatt a tészta félig átsül, a teteje enyhén megpirul.
A tojást a tejszínnel, sóval, szerecsendióval kézi habverő segítségével alaposan összekeverem. A félig sült csigákra kanalazom a mártást, és további 25-30 percre visszateszem a sütőbe. Akkor készült el, ha a tejszínes mártás aranyszínű lesz, és a csigák közötti résekben szépen megemelkedik, itt-ott enyhén megpirul.
Amíg a csigák sülnek, a salátához elkészítem az öntetet. Minden hozzávalót csavaros tetejű kis üvegbe kanalazok, alaposan összerázom – tálalásig a hűtőszekrényben tárolom.
A csigákat azon melegében tálalom, a rucolát csak közvetlenül az asztalra kerülés előtt mosom, szárítom és adom hozzá a dresszinget.
Különleges és igencsak ízletes fogás – téli és tavaszváró napokra egyaránt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.