Ezúttal is valami hasonló történt. Katalin-napra szerettem volna a név hozzám igen közelálló viselőjét meglepni olyan desszerttel, amely igazi ajándék lehet. A könnyű és krémes desszerteket kedveli, de nem mindent, és nem is mindegy, milyen alapanyagokból készül, mekkorára szeletelhető, milyen látványt nyújt.
Abban biztos voltam, a színek és ízek összhangja éppoly fontos, mint a kontraszt – és olyan falatnyi finomságnak kell lennie, amelyből azért többször is lehet csemegézni. A habbá vert tejszín és a mascarpone párosa már többször bizonyított, így a krém legfőbb összetevői megvoltak. A többit pedig néhány finomítással sikerült tökéletesíteni.
A különböző lisztlazító adalékanyagok közül a szalalkáli - vagy kémiai összetétele szerint: ammónium-hidrogén-karbonát - nem tartozik a leggyakrabban használtak közé, pedig csodásan könnyű tésztalapokat lehet a segítségével sütni. A felhasználásának kulcsa, hogy minden esetben kevés langyos tejben kell feloldani (gyönyörűen pezseg), és nem szabad túlzásba vinni a használatát. Idegenkedni a legkevésbé sem kell tőle. A sütőből kikerülő süteménylapok, kerüljön közéjük bármilyen krémes összetevő, egy éjszaka alatt csodásan puhává, pillekönnyűvé változnak. Nem is volt kérdés, hogy a Katalin-napi meglepetés szalalkális tésztából készül majd.
Az eredmény pedig nem maradt el a várakozástól. A 2 cm-nél alig nagyobb kockák pillanatok alatt tűntek el a tányérról. A családi tanács egyértelműen a sűrűn repertoáron tartandó receptek közé szavazta. A Katalinoknak ezzel a desszerttel is sok szeretettel kívánok nagyon boldog névnapot!
Mascarponekrémes kocka
Hozzávalók egy 24 X 28 cm-es tepsihez:
A tésztához:
27 dkg süteményliszt
3 dkg cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db közepes méretű tojás kissé felverve
½ csomag (7,5 gr) szalalkáli
½ dl tej
1 csipet só
A krémhez:
50 dkg mascarpone
2 dl habbá vert tejszín
10 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
2 lap zselatin
1 evőkanál víz
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tepsi hátára sütőpapírt helyezek.
A tejet kézmelegre langyosítom, kisebb tálba öntöm, feloldom benne a szalalkálit. A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom, a cukrot, sót, kakaóport, alaposan elkeverem. A hideg vajat apró kockákban a lisztes keverékhez adom, elmorzsolom. A tejet a szalalkálival, valamint a kissé felvert tojást a többi összetevőhöz adom. Tésztává dolgozom. Két részre vágom. Az első tésztarészt akkorára nyújtom, hogy a sütőpapírral borított tepsi hátuljára kényelmesen ráférjen. Profi sütőlemez híján, így a legegyszerűbb a kész tésztát lecsúsztatni a tepsiről.
A tésztalapot 6-8 perc alatt egyenletes, világosra sütöm. Hűlni hagyom. A másik tésztával pontosan így járok el.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, ha megpuhultak, kinyomkodom. 1 evőkanál vízben felmelegítem, feloldom.
A krémhez a szobahőmérsékletű mascarponét a vaníliával és a cukorral habosra keverem, beledolgozom a feloldott zselatinlapokat. Egy másik edényben kemény habot verek az előzetesen behűtött tejszínből. Hablapát segítségével a két krémet összekeverem.
A tészta széleit egyenesre vágom. Sütőpapírral bélelem a tepsit (olyat érdemes használni, amelynek a pereme legalább 4-5 cm magas) úgy, hogy a peremre is kerüljön papír. Ebbe helyezem az első, már kihűlt tésztalapot. Rákanalazom a krémet, befedem a másik, szintén egyenesre vágott tésztalappal. Itt gyorsnak kell lenni, részben, hogy a krém még könnyen kenhető legyen, részben pedig, hogy az ekkor még kemény és rendkívül törékeny tésztalap ne sérüljön. Kissé megnyomkodom a tetejét, hogy mindenhol érje a krém, majd vaníliával kevert porcukorral meghintem.
Egy éjszakát pihentetem a frizsiderben. Másnapra csodásan megpuhul. 2-2,5 cm-es kockákra vágva kínálom.
A kevés zselatin biztosítja a krém megfelelő szilárdságát – nélküle nem lehet szépen szeletelni a süteményt, az ízhatást azonban a legkevésbé sem befolyásolja. Nem bonyolult az elkészítés, csak a várakozás igényel türelmet, de megéri!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.