Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mi fán terem a tápióka, és hogy lesz minden kis gyöngyéből nyári desszert? Egyszerű és nagyon gyümölcsös finomság készült ezúttal a konyhában – az egzotikum és az ismerős ízek remek egymásra találásának köszönhetően.

Már bizonyára sokan találkoztak nagyáruházak polcain az apró, hófehér, gyöngyökre emlékeztető, nálunk kevéssé, de már számos európai országban is egyre népszerűbb érdekességgel. Ezek az úgynevezett tápiókagyöngyök.

Apróbb és nagyobb gyöngyök formájában is kapható tápióka, ezek jó 2 mm-es golyóbisok
Apróbb és nagyobb gyöngyök formájában is kapható tápióka, ezek jó 2 mm-es golyóbisok

A Brazília északi részén őshonos, de Dél-Amerika-szerte, sőt Afrikában is igen elterjedt manióka- vagy más néven kasszava fa gyökeréből származik, semleges ízének köszönhetően nagyon sokrétűen használható a konyhában. Tápiókaliszt és gyöngy formájában egyaránt lehet vele találkozni kereskedelmi forgalomban, mindkettő tökéletesen alkalmas mindenféle étel sűrítésére, mert gyakorlatilag egyfajta keményítőről van szó. Mivel nem tartalmaz glutént, az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Ráadásul igencsak érdekes a megjelenése, és nagyon könnyű elkészíteni!

Készülhet belőle sokféle édes finomság is. Tejes összetevőkkel, kókusszal vagy vaníliával fűszerezve különleges pudinggá varázsolható, amelyben kis áttetsző gyöngyök vannak. A tápiókagyöngy ugyanis hő hatására megpuhul, de nem veszíti el kis kerek formáját, csupán a fehér színe válik áttetszővé. Némi előkezelést követel ugyan, de ez mindössze annyiból áll, hogy felhasználás előtt érdemes 20-30 percre hideg vízbe áztatni, majd az áztató vizet eltávolítani róla. Innen aztán már nagyon gyorsan elkészül.

A beáztatott és leszűrt tápiókához friss nektarin és gyümölcslé társul
A beáztatott és leszűrt tápiókához friss nektarin és gyümölcslé társul

Meleg nyári napokon vagy olyankor, ha viszonylag rövid idő alatt könnyű desszertet kell varázsolni az asztalra, jól jönnek a sokféleképp variálható krémek. Most azonban nem csupán arra ügyeltem, hogy glutén, de arra is, hogy tejes összetevő se kerüljön a desszertbe, mégis legyen ínycsiklandóan finom. Így született az első pillantásra talán kissé szokatlan, de annál izgalmasabb állagú gyümölcsös finomság ötlete. A tápióka ugyan egzotikus összetevő, de a többi hozzávaló igencsak hazai.

Friss nektarinnal és sárgabaracklével készítettem könnyű nyári finomságot. Hogy még nagyobb legyen az újdonság varázsa, ráadásul könnyen kezelhető is legyen, a hagyományos üvegkehely helyett vidám kis szilikonformákba töltögettem. A színkavalkád és az ízek felturbózása kedvéért néhány szem kései szamócával tálaltam ezt a finomságot.

Nektarinos tápiókadesszert

Ezt a gyümölcsös finomságot glutén- és tejérzékenyek is bátran fogyaszthatják
Ezt a gyümölcsös finomságot glutén- és tejérzékenyek is bátran fogyaszthatják

Hozzávalók 4 személyre:
7 dkg tápiókagyöngy (nagyáruházakban, csemegeboltokban beszerezhető)
5 dl jó minőségű sárgabaracklé
1 dl hideg víz + az áztatáshoz annyi, amennyi kényelmesen ellepi a gyöngyöket
1 evőkanál vaníliával kevert porcukor
2 cl narancslikőr (elhagyható)
1 mokkáskanál őrölt kardamom
3 db egészséges, kemény húsú nektarin
A tálaláshoz:
nektarin
szamóca

Elkészítés: A tápiókagyöngyöket mély tálba helyeztem, annyi vizet öntöttem rá, amennyi kényelmesen ellepte. 20 percig állni hagytam. Ennyi idő alatt a gyöngyök szépen megduzzadtak.
3 db nektarint hámozás nélkül kis kockákra vagdostam, félretettem.
A tápiókagyöngyöket leszűrtem. Gyorsforralóba szórtam, hozzáöntöttem a sárgabaracklevet és a vizet, vaníliával kevert porcukorral, kardamommal fűszereztem, és közepes lángon, állandó keverés mellett nagyjából 8-10 perc alatt besűrítettem.

Az állaga pudingsűrűségű, a gyümölcs csak a végén került bele, hogy vitmaintartalma is megmaradjon
Az állaga pudingsűrűségű, a gyümölcs csak a végén került bele, hogy vitmaintartalma is megmaradjon

Ügyelni kell a keverésre, mert könnyen odaég, és nem túlzás, ennyi folyadék szükséges a megfelelő állag eléréséhez!

Alaposan lehűtve a könnyű, nyári desszert
Alaposan lehűtve a könnyű, nyári desszert

Akkor készült el, ha a gyöngyök áttetsző apró golyóbisokká alakulnak. Azon melegében hozzákevertem a friss, felkockázott nektarint, és elosztottam a kis formákban. 2 órán át hűtőszekrényben pihentettem, majd gyümölcsökkel tálaltam.

Egyszerűen kikanalazható a rugalmas kis formákból
Egyszerűen kikanalazható a rugalmas kis formákból

Igazi kellemes, frissítő finomság!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.