Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csupacsokis brownie
Kínai szezámmagos csirke
Rakott zöldbab darált hússal
Hagymás rostélyos
Zsemlegombóc
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Babgulyás
Klasszikus kuglóf
Klasszikus grízgaluska leves
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A júliusi kánikulában elszánt, befőzés iránt elkötelezett háziasszonyok és konyhai ténykedéstől nem idegenkedő urak számára a legkeresettebb gyümölcs vitathatatlanul a sárgabarack.

Természetesen nem csupán nekik, hisz a magyar kajszinak aligha akad párja – kerüljön friss gyümölcsként az asztalra, dzsemként vagy lekvárként az üvegbe, fagylaltként, sorbet-ként, sütemények, palacsinták, gyümölcssaláták alkotójaként a tányérra, biztos sikerre számíthat minden konyhában, nyaralóban, hétvégi házban!

Az apró szemű rózsabarack vagy más ízletes, kemény húsú fajták a szezon egyik klasszikusában, a barackos gombóc töltelékeként is igen közkedveltek.

 

A sárgabarack-szezon derekán érdemes minél többet fogyasztani ebből a nagyszerű gyümölcsből!
A sárgabarack-szezon derekán érdemes minél többet fogyasztani ebből a nagyszerű gyümölcsből!

 

Az év ezen időszakában hagyományos burgonyás tészta készítéséhez nem mindenki fog hozzá, a lisztes, szétfövő burgonyák az őszi, téli konyhák alapanyagai – a nagy melegben célszerű minél kevesebb időráfordítással működni a tűzhely környékén. Habliliom Könnyed Konyhájában igazi nyári fogásként a barackos gombóc könnyű, ricottás tésztával készül – szinte percek alatt!

 

A megunhatatlan gombóc – ezúttal könnyű tésztával és izgalmas ízkombinációval
A megunhatatlan gombóc – ezúttal könnyű tésztával és izgalmas ízkombinációval

 

Talán meglepő, de a gasztronómia kultúrtörténete által számon tartott első gombócok a mai Egyesült Királyság, ezen belül is Anglia konyháihoz, a pudingokhoz kötődnek. A 17. században Angliából Hamburgba érkező szakácsok és háziasszonyok ismertették meg ezzel a fogással a kontinens lakóit. Bár a könnyű angol puding nem tartalmazott sem kenyérféléket, sem a később alapvető táplálékká vált burgonyát, a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva a receptúra (elsősorban takarékossági okokból) fokozatosan átalakult, s vált egyre népszerűbbé előbb Nyugat-, majd Kelet- és Közép-Európában.

A Klötze, a knédli a szegények konyhájának hétköznapi eledele lett. Bár különös kivételként fennmaradt olyan 16. századi német szakácskönyv, amely tartalmaz leírást a kendőbe kötött, vízben főzött, majd kemencében átsütött, szeletelt knédlifajtáról. Tésztájába hellyel-közzel apró húsokat is kevertek, jobbára azonban a kenyérrel gazdagított, húsmentes változat jellemezte a szegényebb néprétegek asztalaira került gombócféléket. A döntően német, morva területekről továbbterjedt 17-18. századi receptek ritkán tartalmaztak gazdag tölteléket: elsősorban az éhség csillapítására szolgáló, tápláló fogások voltak.

A társadalmi és kulturális átalakulások azonban a táplálkozási szokások és igények változását is magukkal hozták. A különböző húsokkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel töltött, ízletes mártásokkal tálalt gombócok karrierje napjainkban is töretlen – a tészta és a töltelék is változik valamelyest, a népszerűségük azonban a kis konyháktól a csúcsgasztronómiáig töretlen.

 

A tészta, a töltelék és a forró vízbe készülő gombóc még egy tálon…
A tészta, a töltelék és a forró vízbe készülő gombóc még egy tálon…

 

A kánikulai időszak lehetőség szerint minimálisra csökkentett tűzhelyhasználata közel sem jelenti, hogy ne lehetne ilyenkor is szezonális, saját készítésű finomságokat tálalni.

A kemény húsú, apró sárgabarackok (a nagyobbakból úgyis dzsem vagy lekvár készül) szinte kínálkoznak a töltelék szerepére, ha magjukkal apró marcipándarabok cserélnek helyet, és könnyű tésztaköntösbe bújva, ropogós, aranyló morzsába hempergetve kerülnek a tányérra, nem is lehet nekik ellenállni!

Marcipánnal töltött sárgabarackos gombóc

 

Marcipánnal a közepén a könnyű sárgabarackos gombóc
Marcipánnal a közepén a könnyű sárgabarackos gombóc

Hozzávalók 4 személyre, 8 gombóchoz:

A tésztához:
25 dkg ricotta (jól behűtve)
12,5 dkg finomliszt
1 db közepes méretű tojás kissé felverve
1 kis csipetnyi só

A töltelékhez:
8 db apró, kemény sárgabarack
8 db marcipánburgonya (vagy 8 dkg marcipán apró golyóbisokká formálva)

A hempergetéshez:
15-18 dkg zsemlemorzsa
4 dkg jó minőségű vaj

A tálaláshoz: vaníliával kevert porcukor, sárgabarackpüré vagy lekvár, néhány szem marcipán

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a hideg ricottát és a felvert tojást, csipetnyi sót. Gyors mozdulatokkal tésztává dolgozom az összetevőket. Vastagabb hengerré formálva frissentartó fóliába csomagolom, és 15-20 percre hűtőszekrénybe helyezem.

Közben elkészítem a tölteléket. A 8 apró barackot megmosom, félig felvágom és eltávolítom a magjukat. Minden mag helyére egy kis darab marcipánburgonyát töltök úgy, hogy kitöltse a gyümölcs teljes szabadon maradt részét.

 

Helycsere középen: marcipán váltja a magokat
Helycsere középen: marcipán váltja a magokat

 

A tésztát 8 azonos méretű szeletre vágom fel. Minden szeletet kissé ellapítok, és becsomagolom vele az előkészített barackokat, gyors mozdulatokkal gömbölyűre formálom.

Egy nagy lábosban mokkáskanálnyi sóval vizet forralok, a lobogva forró vízbe rakosgatom a méretes gombócokat úgy, hogy bőven maradjon hely a növekedésre. Amikor feljönnek a víz színére, még 3-4 percet főzöm, szűrőkanállal tálra szedem.

Egy nagy serpenyőben felolvasztom a vajat, beleszórom a zsemlemorzsát, folyamatos keverés mellett aranyszínűre pirítom. Ebbe forgatom a gombócokat.

A még meleg gombócokat vaníliás cukorral meghintve, kevés frissen főzött sárgabaracklekvárral vagy hidegen turmixolt sárgabarackpürével és néhány apróra vágott marcipánburgonyával tálalom.

 

A gombóc tálalva!
A gombóc tálalva!

 

A könnyű tésztába rejtett marcipánnal töltött gyümölcs látványa sem elhanyagolható, tökéletesen harmonizáló ízei pedig inkább idézik az egykori főúri, mintsem a szegények konyhájának világát!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.