Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Zöldségleves vagy húsleves, zöldségköret, zöldséggel készített mártás, milyen alapanyagok szükségesek hozzájuk? Egy felsorolásban a sárgarépát biztosan mindenki az elsők között említené.

Számos közép-európai népszerű zöldségételben kerül felhasználásra. Frissen is jó ropogtatni, de az előételtől a desszertig akár minden fogásban szerepelhet.

A zsenge sárgarépa frissessége késő tavasszal a legüdítőbb, télen azonban, mikor olyan kevés friss vitaminforrás kínálkozik, szinte életmentő a magas vitamin- (100 g sárgarépa kicsivel több, mint 8 ηg bétakarotint, vagyis A-provitamint tartalmaz), valamint ásványianyag-tartalmának hála. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, mindenképp célszerű akár a nyers, akár a feldolgozott sárgarépához olajat vagy egyéb zsiradékot fogyasztani.

Egész évben beszerezhető, olcsó, egészséges - érdemes minél több sárgarépát használni
Egész évben beszerezhető, olcsó, egészséges - érdemes minél több sárgarépát használni

A reszelt, nyers sárgarépának is megvan a maga helye a mindennapokban: salátákban vagy épp betegség utáni lábadozás során némi almával vegyítve is valóságos csodaszer! Kis fantáziával azonban sok finomság alapja lehet: néhány egyszerű összetevővel elegyítve különleges előételek vagy épp uzsonnára, vacsorára kitűnő téli, jótékony fogások kerülhetnek az asztalra – sárgarépából.

A Közép-Európában mindenütt bőven termő sárgarépa nagy valószínűséggel Délnyugat-Ázsiából származik. Már a rómaiak is kedvelték, a Kr. u. 1. században a Mediterráneum számos vidékén ismerték, sőt nemesítették az eredetileg vadon termő növényt. Európában hosszú ideig sárga, fehér és lila színekben pompázott. Narancsszínét holland nemesítőknek köszönheti, akik e mára mindenütt elterjedt típust a királyi család iránti tiszteletből kísérletezték ki. Európában, napjainkban mintegy 25 fajtája ismert!

Csak egészséges, jó alapanyagból érdemes főzni! Mosás, tisztítás, szeletelés…
Csak egészséges, jó alapanyagból érdemes főzni! Mosás, tisztítás, szeletelés…

A viszonylag magas szénhidráttartalmú sárgarépából (kellemes édeskés ízét cukortartalmának köszönheti) némi hagyma segítségével és zamatos fűszerekkel kitűnő krémleves készülhet, ami valóságos ínyencfogásként, de természetes immunerősítőként is megállja a helyét!

Sárgarépa krémleves – zsályával és mediterrán fűszerekkel

Krémes és ízletes leves: sárgarépából és hagymából
Krémes és ízletes leves: sárgarépából és hagymából

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sárgarépa
2 salotta hagyma (vagy 1 kisebb vöröshagyma)
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál méz
1 liter zöldségalaplé
1 evőkanál főzőtejszín
1 teáskanál őrölt zsálya
½ mokkáskanál őrölt rozmaring
1 mokkáskanál szárított bazsalikom (ha van friss, még jobb!)
ízlés szerint: őrölt fehér bors, frissen facsart citromlé

Elkészítés: A sárgarépát tisztítás után nagyjából ½ cm-es körnegyedekre darabolom, a hagymát felaprítom. Egy fazékban az olajon üvegesre párolom a hagymát, majd rádobom a sárgarépát. Hozzáadom a mézet, ami hangsúlyozza a répa természetes édeskés ízét. Ha szárított fűszereket használok, valamennyit a párolódó zöldségekhez adom, a friss zöldfűszereket azonban érdemes a főzés végén a leveshez adni!

Felöntöm a zöldséglevessel, és kb. 15-20 percig fedő alatt, közepes tűzön főzöm. A főzés végén adom a leveshez az evőkanálnyi tejszínt, egyet forralok rajta, botmixerrel pürésítem. Kóstolás után, ha szükséges, továbbfűszerezem. Mivel a fehér borsot szívesen használom, bőven kerül a levesbe – ha gyerekek is fogyasztják, csak keveset adagolok.

A citromlét tálalás előtt adom a leveshez – épp csak annyit, hogy kiegyensúlyozza az ízeket: kb. 1 teáskanálnyit.

Az ínycsiklandó illatok sajnos nem láthatók…
Az ínycsiklandó illatok sajnos nem láthatók…

A krémesen lágy, ízeiben kiegyensúlyozott, illatos leves önmagában vagy krutonnal, friss kenyérrel is nagyszerű!

A sárgarépa némi curry-vel fűszerezve egy egészen más ízvilágot idéző előétel vagy szendvicskrém főszereplőjévé válhat – a fűszeres, indiai ízek kedvelőinek jó szívvel ajánlott a

Currys sárgarépapesto

Sárgarépapesto – az indiai ízek kedvelőinek!
Sárgarépapesto – az indiai ízek kedvelőinek!

Hozzávalók kb. 3,5 dl mennyiséghez:
2 db közepes sárgarépa (összesen kb. 25 dkg)
2 szál szárzeller
kb. 1,5-2 dl zöldségleves
1 púpozott tesákanál currypor
3 dkg hámozott mandulat
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ kávéskanál őrölt cayenne bors (vagy más chili)
1 teáskanál reszelt parmezán (vagy más kemény sajt)
¼ citrom frissen facsart leve
1 kis gerezd fokhagyma (elhagyható)

Elkészítés: A sárgarépát és a zellert megtisztítom, mindkettőt nagyjából 1 cm-esre darabolom. Kevés olívaolajon párolni kezdem, majd felöntöm kb. 1,5 dl zöldséglevessel. Nagyjából 10-12 perc puhára főzöm a zöldségeket, kissé hűlni hagyom.

A sárgarépa és a zeller elkészült!
A sárgarépa és a zeller elkészült!

Egy nagy pohárba szórom a zöldségeket a levével együtt, majd a többi hozzávalót is beleteszem, botmixerrel pürésítem. Ha főzés közben túl sok nedvesség párolgott el, egy kevés zöldséglevest adok hozzá. Kóstolást követően ízlés szerint továbbfűszerezhető!

A kész sárgarépapestót előételként, párolt basmati rizzsel tálalom, de hűtőszekrényben, 3-4 napig is tárolható. Friss kenyérre, pirítósra halmozva is remek, de al dentére főzött tésztához is nagyszerű!

Egy kevés cayenne borssal a tetején – mesés!
Egy kevés cayenne borssal a tetején – mesés!

A currytől és a cayenne borstól karakteres, enyhén csípős lesz a „sárga pesto”. Aki az enyhébb ízeket kedveli, kevesebb cayenne-t használjon.

A kész pesto üvegbe is tölthető…
A kész pesto üvegbe is tölthető…

A sárgarépa egyike a leghétköznapibb konyhai alapanyagoknak, minden háztartásban lapul valamennyi a kamrában vagy frizsiderben – megéri izgalmas ízutazásra invitálni!

Bazsalikomos-petrezselymes pesto Hablliliomtól >>>

Sárgarépás receptek a Mindmegettén >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.