A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Vannak olyan alkalmak, amikor különösen jólesik valami látványos és finom fogást kínálni. Legyen az meghitt vacsora vagy családi ünnep, vacsora-, illetve ebédvendégség – egy könnyen elkészíthető, különleges fogás, ami első pillanatra leveszi a lábáról a társaságot csak sikertörténet lehet!

A friss spenótból annyiféle előétel, leves és főfogás készülhet, hogy akár egész szakácskönyvre való receptcsokrot lehetne belőlük összeállítani. Már sokan túljutottak a zöld leveles zöldségféléhez kapcsolódó rossz emlékeken, de sosem árt újra meg újra izgalmas összetevőkkel kombinálni, és eloszlatni mindenkiben a kétségeket, ha még volnának, hogy a spenót nagyszerű és ínycsiklandó ételek alapja. Nem tagadom, a sokféle alapanyag közül az egyik örök favorit a konyhában. Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal és villámgyorsan előkészíthető. Ez már csak azért is fontos szempont, mert munkanapokon könnyen kerül időzavarba az ember, de ilyenkor is jó izgalmas és ízletes ételeket készíteni – gyorsan.

Aprított spenótlevél gazdagítja a mindjárt sütőbe kerülő tésztát
Aprított spenótlevél gazdagítja a mindjárt sütőbe kerülő tésztát

Tavasszal és ősszel, ha bőséges a kínálat friss spenótból, valahogy mindig úgy érzem, bárki betoppanhat, rövid idő alatt tudok olyan spenótos ínyencséget tálalni, ami nem okoz csalódást. Gyakran készítek belőle krémlevest, lepényeket, pestót, palacsintát, felfújtat, ezúttal pedig olyan roládot kísérleteztem ki, amely akár évszaktól függetlenül bármikor szezonálissá varázsolható.

Feltekerve érdemes 10 percet pihentetni, aztán szeletelni!
Feltekerve érdemes 10 percet pihentetni, aztán szeletelni!

Igazi vendégváró falat a színes és fűszerektől illatozó talpára állított rolád. Alig több mint 30 perc alatt készen van, ráadásul a hozzávalók könnyen és költséghatékonyan beszerezhetők – ez természetesen a végeredményen cseppet sem látszik, és még a gyerekek, súlyos spenót-elutasítók is rávehetők, hogy megkóstolják. Ha pedig ezt sikerült elérni, már csak az a kérdés merül fel, mikor kerül újra az asztalra?

Ügyességet csupán a rolád megfelelő méretű deszkára vagy konyhai felületre borítása igényel, de ettől sem kell tartani: egyetlen határozott mozdulattal meg kell fordítani a tepsit, persze mindig legyen hely, ahol a rugalmas tészta landolhat. A többi művelet elronthatatlan – az eredmény pedig magáért beszél.

Spenótrolád sárgarépa-paradicsomraguval töltve

Amilyen izgalmasnak látszik, épp oly egyszerűen készül és nagyon finom!
Amilyen izgalmasnak látszik, épp oly egyszerűen készül és nagyon finom!

Hozzávalók:
A roládhoz:
25 dkg friss leveles spenót
3 db közepes méretű egész tojás szétválasztva
5 dkg rétesliszt
5 dkg vaj
2½ dl tej
1 mokkáskanál só
frissen őrölt bors, szerecsendió – ízlés szerint

A sárgarépa-paradicsomraguhoz:
1 doboz hámozott konzervparadicsom (400 gr-os kiszerelés)
1 db közepes méretű sárgarépa (kb. 15 dkg)
1 kis fej főzőhagyma vagy vöröshagyma
1 teáskanál szárított oregánó
1 mokkáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál olívaolaj
só, bors – ízlés szerint

Elkészítés: A mártáshoz a hagymát egészen finomra aprítottam, a meghámozott sárgarépát ½ cm-esre kockáztam. A paradicsomkonzervet egy villa segítségével összenyomkodtam. A hagymát az olívaolajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a sárgarépát, majd a paradicsomot. Fűszereztem, 6-8 perc alatt besűrítettem.
A roládhoz a spenótleveleket alaposan megmostam, száraikat eltávolítottam. Nagyméretű szűrőbe helyeztem, 1 l forró vízzel leforráztam, alaposan kinyomkodtam, nagyjából 1 cm-es darabokra vágtam.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját kis tálba ütöttem.
Egy kisebb méretű lábosban felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a lisztet, majd folyamatos keverés mellett felöntöttem a tejjel. Sűrű besamelmártást készítettem, amelyet sóval, borssal és szerecsendióval fűszereztem. A tűzről lehúzva egyesével belekevertem a tojások sárgáját, majd az előkészített spenótleveleket, végül könnyedén beleforgattam a kemény tojásfehérjehabot.

Két kerek tálból egy hosszú rolád
Két kerek tálból egy hosszú rolád

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam, a tészta hozzávalóit elsimítottam rajta. 15 perc alatt megsütöttem. A tészta kevéssé emelkedik fel, akkor készült el, ha a felszíne egyenletesen halványszínűre sül, de még rugalmas – kiszárítani nem szabad!
Egy méretes deszkára újabb sütőpapírt borítottam, egy ügyes mozdulattal erre borítottam ki a tepsi a tartalmát. Az így felülre került sütőpapírt eltávolítottam. A rolád szélein 2 cm-t szabadon hagyva a paradicsomos ragut elsimítottam a felületén, a sütőpapír segítségével – a piskótaroládhoz hasonlóan - feltekertem. 10 perc pihentetés után ferdén felszeleteltem úgy, hogy mindegyik talpra állítható legyen.

Még egy kis saláta vagy inkább még egy szelet?
Még egy kis saláta vagy inkább még egy szelet?

Langyosan, hidegen egyaránt kitűnő. Vegyes leveles salátával tálalva bőséges előétel vagy könnyű vacsora.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.