Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Ha augusztus, akkor csemegeszőlő és persze a kései bogyósok közül a mézédes feketeszeder – halványzöld és fekete. Már a két gyümölcs kontrasztos színei is arra csábítanak, hogy együtt kerüljenek desszertbe.

A nyári születésnapok, kerti ünneplések koronája mindig a jól megválasztott desszert. Mivel ez a hónap baráti és családi ünnepekben is igen gazdag, igyekeznem kell, hogy minden alkalomra valami olyan finomsággal készüljek, amelyet lehetőség szerint gyerekek-felnőttek egyaránt szívesen fogyasztanak. A kerti falatozáshoz rendszerint olyan desszertek ideálisak, amelyek már méretükből adódóan akár evőeszköz nélkül is könnyen fogyaszthatók.

Szeder és szőlő – augusztusi desszertsztárok
Szeder és szőlő – augusztusi desszertsztárok

A még mindig meleg nappalokat követő kellemes estékre pedig késő nyári édességek a legideálisabbak, innen jött a kétféle gyümölccsel, ricottával, sajtkrémmel és tejszínhabbal készülő sütemény ötlete, amely persze tortaformában is gyönyörűen mutat, kis kockákra szelve azonban a társasági büféasztalról garantáltan pillanatok alatt elfogy. A magnélküli csemegeszőlő és a feketeszeder nem csupán színkontrasztjuk, de egymást kiegészítő ízviláguk miatt is nagyszerű párost alkotnak. Mindkettőben benne rejlik a nyár minden zamata, és mivel frissen kerülnek felhasználásra, értékes vitamintartalmukat is megőrzik.

Mindössze a tésztaalapot kell néhány perc alatt megsütni, a munka többi részét elvégzi a hűtőszekrény!

Szeder-szőlőkocka

Mandulás tésztára kerül a kétféle krém és gyümölcs
Mandulás tésztára kerül a kétféle krém és gyümölcs

Hozzávalók egy 24 X 24 cm-es magasfalú tepsihez:

A tésztához:
2 egész tojás + 1 tojássárgája
5 csapott evőkanál rétesliszt
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
3 csapott evőkanál őrölt mandula
4 evőkanál porcukor
1 teáskanál vaníliával kevert porcukor (vagy vaníliás cukor)
2 evőkanál hideg víz

A tetejére:
25 dkg krémes ricotta
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag expressz zselatinpor (vagy 4 lap lapzselatin)
3 evőkanál porcukor
25 dkg feketeszeder
25 dkg fehér csemegeszőlő

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem. A levehető aljú, négyszögletes, magas falú tepsit sütőpapírral bélelem.
A 2 egész tojást és a tojássárgáját keverőtálba ütöm. Hozzákanalazom a vizet és a kétféle cukrot. A háztartási robotgép habverőjével fehéredésig verem (cca. 6-7 perc), majd folyamatos keverés mellett belekanalazom a lisztet, a keményítőt és az őrölt mandulát. Az egészet alaposan felverem.
A tésztát az előkészített tepsibe simítom. 8-10 perc alatt világosra sütöm.
Rácsra borítom, hűlni hagyom.

Közben elkészítem a krémet. A gyümölcsöket megmosom, megszárítom. A szedret egészben hagyom, ha apróbb szemű, félbevágom, ha nagyobb. A szőlőszemeket felnegyedelem.
A tejszínhabot félig felverem, majd hozzáadom a zselatinport (ha zselatinlappal készül, a csomagoláson feltüntetettek szerint kell eljárni), és kemény habbá verem. A szobahőmérsékletű ricottát és mascarponét a cukor hozzáadása után elektromos habverővel krémesre keverem, végül óvatosan beleforgatom a kemény tejszínhabot. A krémet megfelezem. Egyik feléhez nagy markényi szedret, a másik feléhez ugyanennyi szőlőt keverek.

A tepsit frissen tartó fóliával kibélelem úgy, hogy a peremekre is kerüljön fólia. A kihűlt tésztalapot belehelyezem. Erre kerül előbb a szedres, majd a szőlős krém. A tetejére szeder- és szőlőszemeket ültetek. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe helyezem.

Innen már a hűtő dolgozik!
Innen már a hűtő dolgozik!

Ha csak másnap kerül fogyasztásra, a gyümölcsöket érdemes bevonni kevés zselatinnal, nem csupán azért, hogy fényesebbek legyenek, de megelőzendő a kiszáradást és az oxidációs folyamatok beindulását.

Nagyobbaknak: nagy kocka
Nagyobbaknak: nagy kocka

A már megdermedt süteményt tetszőleges méretű kockákra szeletelem.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.