A nyári születésnapok, kerti ünneplések koronája mindig a jól megválasztott desszert. Mivel ez a hónap baráti és családi ünnepekben is igen gazdag, igyekeznem kell, hogy minden alkalomra valami olyan finomsággal készüljek, amelyet lehetőség szerint gyerekek-felnőttek egyaránt szívesen fogyasztanak. A kerti falatozáshoz rendszerint olyan desszertek ideálisak, amelyek már méretükből adódóan akár evőeszköz nélkül is könnyen fogyaszthatók.
A még mindig meleg nappalokat követő kellemes estékre pedig késő nyári édességek a legideálisabbak, innen jött a kétféle gyümölccsel, ricottával, sajtkrémmel és tejszínhabbal készülő sütemény ötlete, amely persze tortaformában is gyönyörűen mutat, kis kockákra szelve azonban a társasági büféasztalról garantáltan pillanatok alatt elfogy. A magnélküli csemegeszőlő és a feketeszeder nem csupán színkontrasztjuk, de egymást kiegészítő ízviláguk miatt is nagyszerű párost alkotnak. Mindkettőben benne rejlik a nyár minden zamata, és mivel frissen kerülnek felhasználásra, értékes vitamintartalmukat is megőrzik.
Mindössze a tésztaalapot kell néhány perc alatt megsütni, a munka többi részét elvégzi a hűtőszekrény!
Hozzávalók egy 24 X 24 cm-es magasfalú tepsihez:
A tésztához:
2 egész tojás + 1 tojássárgája
5 csapott evőkanál rétesliszt
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
3 csapott evőkanál őrölt mandula
4 evőkanál porcukor
1 teáskanál vaníliával kevert porcukor (vagy vaníliás cukor)
2 evőkanál hideg víz
A tetejére:
25 dkg krémes ricotta
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag expressz zselatinpor (vagy 4 lap lapzselatin)
3 evőkanál porcukor
25 dkg feketeszeder
25 dkg fehér csemegeszőlő
Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem. A levehető aljú, négyszögletes, magas falú tepsit sütőpapírral bélelem.
A 2 egész tojást és a tojássárgáját keverőtálba ütöm. Hozzákanalazom a vizet és a kétféle cukrot. A háztartási robotgép habverőjével fehéredésig verem (cca. 6-7 perc), majd folyamatos keverés mellett belekanalazom a lisztet, a keményítőt és az őrölt mandulát. Az egészet alaposan felverem.
A tésztát az előkészített tepsibe simítom. 8-10 perc alatt világosra sütöm.
Rácsra borítom, hűlni hagyom.
Közben elkészítem a krémet. A gyümölcsöket megmosom, megszárítom. A szedret egészben hagyom, ha apróbb szemű, félbevágom, ha nagyobb. A szőlőszemeket felnegyedelem.
A tejszínhabot félig felverem, majd hozzáadom a zselatinport (ha zselatinlappal készül, a csomagoláson feltüntetettek szerint kell eljárni), és kemény habbá verem. A szobahőmérsékletű ricottát és mascarponét a cukor hozzáadása után elektromos habverővel krémesre keverem, végül óvatosan beleforgatom a kemény tejszínhabot. A krémet megfelezem. Egyik feléhez nagy markényi szedret, a másik feléhez ugyanennyi szőlőt keverek.
A tepsit frissen tartó fóliával kibélelem úgy, hogy a peremekre is kerüljön fólia. A kihűlt tésztalapot belehelyezem. Erre kerül előbb a szedres, majd a szőlős krém. A tetejére szeder- és szőlőszemeket ültetek. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe helyezem.
Ha csak másnap kerül fogyasztásra, a gyümölcsöket érdemes bevonni kevés zselatinnal, nem csupán azért, hogy fényesebbek legyenek, de megelőzendő a kiszáradást és az oxidációs folyamatok beindulását.
A már megdermedt süteményt tetszőleges méretű kockákra szeletelem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.