Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ha augusztus, akkor csemegeszőlő és persze a kései bogyósok közül a mézédes feketeszeder – halványzöld és fekete. Már a két gyümölcs kontrasztos színei is arra csábítanak, hogy együtt kerüljenek desszertbe.

A nyári születésnapok, kerti ünneplések koronája mindig a jól megválasztott desszert. Mivel ez a hónap baráti és családi ünnepekben is igen gazdag, igyekeznem kell, hogy minden alkalomra valami olyan finomsággal készüljek, amelyet lehetőség szerint gyerekek-felnőttek egyaránt szívesen fogyasztanak. A kerti falatozáshoz rendszerint olyan desszertek ideálisak, amelyek már méretükből adódóan akár evőeszköz nélkül is könnyen fogyaszthatók.

Szeder és szőlő – augusztusi desszertsztárok
Szeder és szőlő – augusztusi desszertsztárok

A még mindig meleg nappalokat követő kellemes estékre pedig késő nyári édességek a legideálisabbak, innen jött a kétféle gyümölccsel, ricottával, sajtkrémmel és tejszínhabbal készülő sütemény ötlete, amely persze tortaformában is gyönyörűen mutat, kis kockákra szelve azonban a társasági büféasztalról garantáltan pillanatok alatt elfogy. A magnélküli csemegeszőlő és a feketeszeder nem csupán színkontrasztjuk, de egymást kiegészítő ízviláguk miatt is nagyszerű párost alkotnak. Mindkettőben benne rejlik a nyár minden zamata, és mivel frissen kerülnek felhasználásra, értékes vitamintartalmukat is megőrzik.

Mindössze a tésztaalapot kell néhány perc alatt megsütni, a munka többi részét elvégzi a hűtőszekrény!

Szeder-szőlőkocka

Mandulás tésztára kerül a kétféle krém és gyümölcs
Mandulás tésztára kerül a kétféle krém és gyümölcs

Hozzávalók egy 24 X 24 cm-es magasfalú tepsihez:

A tésztához:
2 egész tojás + 1 tojássárgája
5 csapott evőkanál rétesliszt
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
3 csapott evőkanál őrölt mandula
4 evőkanál porcukor
1 teáskanál vaníliával kevert porcukor (vagy vaníliás cukor)
2 evőkanál hideg víz

A tetejére:
25 dkg krémes ricotta
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag expressz zselatinpor (vagy 4 lap lapzselatin)
3 evőkanál porcukor
25 dkg feketeszeder
25 dkg fehér csemegeszőlő

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem. A levehető aljú, négyszögletes, magas falú tepsit sütőpapírral bélelem.
A 2 egész tojást és a tojássárgáját keverőtálba ütöm. Hozzákanalazom a vizet és a kétféle cukrot. A háztartási robotgép habverőjével fehéredésig verem (cca. 6-7 perc), majd folyamatos keverés mellett belekanalazom a lisztet, a keményítőt és az őrölt mandulát. Az egészet alaposan felverem.
A tésztát az előkészített tepsibe simítom. 8-10 perc alatt világosra sütöm.
Rácsra borítom, hűlni hagyom.

Közben elkészítem a krémet. A gyümölcsöket megmosom, megszárítom. A szedret egészben hagyom, ha apróbb szemű, félbevágom, ha nagyobb. A szőlőszemeket felnegyedelem.
A tejszínhabot félig felverem, majd hozzáadom a zselatinport (ha zselatinlappal készül, a csomagoláson feltüntetettek szerint kell eljárni), és kemény habbá verem. A szobahőmérsékletű ricottát és mascarponét a cukor hozzáadása után elektromos habverővel krémesre keverem, végül óvatosan beleforgatom a kemény tejszínhabot. A krémet megfelezem. Egyik feléhez nagy markényi szedret, a másik feléhez ugyanennyi szőlőt keverek.

A tepsit frissen tartó fóliával kibélelem úgy, hogy a peremekre is kerüljön fólia. A kihűlt tésztalapot belehelyezem. Erre kerül előbb a szedres, majd a szőlős krém. A tetejére szeder- és szőlőszemeket ültetek. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe helyezem.

Innen már a hűtő dolgozik!
Innen már a hűtő dolgozik!

Ha csak másnap kerül fogyasztásra, a gyümölcsöket érdemes bevonni kevés zselatinnal, nem csupán azért, hogy fényesebbek legyenek, de megelőzendő a kiszáradást és az oxidációs folyamatok beindulását.

Nagyobbaknak: nagy kocka
Nagyobbaknak: nagy kocka

A már megdermedt süteményt tetszőleges méretű kockákra szeletelem.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.