Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Obatzter vagy másként obatzda, sőt obazda. Nem más ez, mint a bajorok egyik kedvelt uzsonnára vagy sörkorcsolyaként fogyasztott, kenyérre kenhető, gazdag uzsonnakrémje.

Az obatzterrel Bajorországban éppúgy lehet találkozni, mint Ausztria vagy Svájc számos tartományában, de a nemzetközi nagy élelmiszer-áruházak kínálatának köszönhetően, csomagolt verzióban már idehaza is előfordul, persze ez utóbbi meg sem közelíti a saját gyártmányt. Megjelenését tekintve az obatzter igencsak hasonlít a mi körözöttünkre, mégis egészen más ízek kelnek benne életre. Pikáns, markáns és nagyon finom!

Az obatzterhez mindig igazán érett camembert sajtot válasszunk!
Az obatzterhez mindig igazán érett camembert sajtot válasszunk!

A legfőbb hozzávalója a jó érett camembert, amit általában vajjal, pirospaprikával, némi köménnyel, számos helyen hagymával, esetenként sörrel vagy krémsajttal kevernek krémesre szülőhazájában.

Legalább annyi variációja létezik, mint nálunk a körözöttnek, és az sem meglepő, hogy ki-ki esküszik a sajátjára – sőt egyes vendéglátóegységek kifejezetten felhívják látogatóik figyelmét a náluk kapható, utánozhatatlan obatzterre. Aki még nem kóstolta, de barátja a körözöttnek és más szendvicskrémeknek, ideje, hogy tegyen egy próbát, nem fogja megbánni!

A fűszerek közül a sóból csak óvatosan, a többiből nagyvonalúan érdemes adagolni a krémhez
A fűszerek közül a sóból csak óvatosan, a többiből nagyvonalúan érdemes adagolni a krémhez

Az obatzter (ha hinni lehet a legendáknak) egy leleményes asszonynak köszönheti születését, aki a már igencsak érett sajtot keltette új életre fűszerekkel - krém formájában. Katharina Eisenreih az 1920-as években egy bajorországi városban élt. A hagyomány szerint először freisingi sörözőjében tálalta fel vendégei számára a mára igencsak közkedveltté vált finomságot. Az eredeti receptet illetően megoszlanak a vélemények, de valószínűsíthető, hogy Eisenreih asszony érett camembert-t keverhetett el vajjal, némi bajor sörrel, pirospaprikával, köménnyel, sóval, finomra vágott hagymával. Kínálta mindezt vélhetően a sör mellé, talán jóféle bajor rozscipóval.

Az obatzter rozskenyérrel az igazi
Az obatzter rozskenyérrel az igazi

Fűszeres, markáns kence az obatzter, amelyre igencsak jól csúszik a sör (meg a bor is, vagy bármi más ital). Ma számos helyen rengeteg hagymával vagy snidlinggel kínálják, de találkoztam már olyan variációval is, amiben egyáltalán nem volt hagyma, zöldfűszer azonban annál inkább. A variációk száma szinte végtelen, a fűszerezést pedig érdemes a saját ízlésünk és a rendelkezésre álló alapanyagoknak megfelelően igazítani.

Az obatzter remek ötlet, ha akad a frizsider mélyén egy elfeledett camembert, ami igazán érett. Ez ugyanis a jó obatzter lelke – éretlen sajtból egyáltalán nem lesz olyan ízletes!

A saját variációmban tavaszra hangolódva a sárgarépa is helyet talált a krémes hozzávalók sorában, és kicsit könnyedebb is a krém, mivel nem csupán vajat, hanem némi tejfölt is adagoltam hozzá. Pillanatok alatt elkészül, frissen, de másnap is kitűnő. Ezt a krémet a legjobb sűrű rozskenyérrel fogyasztani, hogy az ízek tökéletes harmóniába kerüljenek. Persze akad, akinek a hagymától lesz autentikus, nyugodtan lehet adagolni hozzá, amennyi jólesik!

Sárgarépás obatzter

Igazi tavaszi finomság – a tálaláshoz sem árt némi friss rozmaring, a hangulathoz pedig egy csokor friss mezei virág
Igazi tavaszi finomság – a tálaláshoz sem árt némi friss rozmaring, a hangulathoz pedig egy csokor friss mezei virág

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg jó érett camembert
3 dkg puha vaj
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál őrölt pirospaprika (nem csípős)
5 dkg finomra reszelt sárgarépa
1 mokkáskanál őrölt rozmaring
1 mokkáskanál őrölt kömény
só és bors ízlés szerint

Elkészítés: A camembert-t nagyobb kockákra vágtam, a vajat felkockáztam. A sárgarépát kislyukú reszelőn egészen finomra reszeltem. Mindent egy turmixgép poharába töltöttem, és krémesítettem.

Ki tudna ellenállni ennek az ínycsiklandó finomságnak?
Ki tudna ellenállni ennek az ínycsiklandó finomságnak?

Tálalásnál friss rozmaringgal, őrölt fűszerpaprikával kínáltam – természetesen rozskenyérrel.

Nem igényel különösebb ügyességet az elkészítése, pikáns, mégis friss ízekben gazdag krém. Reggelire, uzsonnára, bulikra is ideális. Remekül illik mellé a friss sárgarépa, hónapos retek, újhagyma, szezonban a zöldpaprika, paradicsom, uborka is.

Vendégváró falatkává is alakulhat a tavaszi obatzter – elegendő hozzá kiszúrni néhány karikát a kenyérszeletből
Vendégváró falatkává is alakulhat a tavaszi obatzter – elegendő hozzá kiszúrni néhány karikát a kenyérszeletből

Persze lehet koronázni lilahagyma-karikákkal is, de a pirospaprika a tetején szinte elengedhetetlen. A lényeg, hogy finom legyen!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.