Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Obatzter vagy másként obatzda, sőt obazda. Nem más ez, mint a bajorok egyik kedvelt uzsonnára vagy sörkorcsolyaként fogyasztott, kenyérre kenhető, gazdag uzsonnakrémje.

Az obatzterrel Bajorországban éppúgy lehet találkozni, mint Ausztria vagy Svájc számos tartományában, de a nemzetközi nagy élelmiszer-áruházak kínálatának köszönhetően, csomagolt verzióban már idehaza is előfordul, persze ez utóbbi meg sem közelíti a saját gyártmányt. Megjelenését tekintve az obatzter igencsak hasonlít a mi körözöttünkre, mégis egészen más ízek kelnek benne életre. Pikáns, markáns és nagyon finom!

 

Az obatzterhez mindig igazán érett camembert sajtot válasszunk!
Az obatzterhez mindig igazán érett camembert sajtot válasszunk!

 

A legfőbb hozzávalója a jó érett camembert, amit általában vajjal, pirospaprikával, némi köménnyel, számos helyen hagymával, esetenként sörrel vagy krémsajttal kevernek krémesre szülőhazájában.

Legalább annyi variációja létezik, mint nálunk a körözöttnek, és az sem meglepő, hogy ki-ki esküszik a sajátjára – sőt egyes vendéglátóegységek kifejezetten felhívják látogatóik figyelmét a náluk kapható, utánozhatatlan obatzterre. Aki még nem kóstolta, de barátja a körözöttnek és más szendvicskrémeknek, ideje, hogy tegyen egy próbát, nem fogja megbánni!

 

A fűszerek közül a sóból csak óvatosan, a többiből nagyvonalúan érdemes adagolni a krémhez
A fűszerek közül a sóból csak óvatosan, a többiből nagyvonalúan érdemes adagolni a krémhez

 

Az obatzter (ha hinni lehet a legendáknak) egy leleményes asszonynak köszönheti születését, aki a már igencsak érett sajtot keltette új életre fűszerekkel - krém formájában. Katharina Eisenreih az 1920-as években egy bajorországi városban élt. A hagyomány szerint először freisingi sörözőjében tálalta fel vendégei számára a mára igencsak közkedveltté vált finomságot. Az eredeti receptet illetően megoszlanak a vélemények, de valószínűsíthető, hogy Eisenreih asszony érett camembert-t keverhetett el vajjal, némi bajor sörrel, pirospaprikával, köménnyel, sóval, finomra vágott hagymával. Kínálta mindezt vélhetően a sör mellé, talán jóféle bajor rozscipóval.

 

Az obatzter rozskenyérrel az igazi
Az obatzter rozskenyérrel az igazi

 

Fűszeres, markáns kence az obatzter, amelyre igencsak jól csúszik a sör (meg a bor is, vagy bármi más ital). Ma számos helyen rengeteg hagymával vagy snidlinggel kínálják, de találkoztam már olyan variációval is, amiben egyáltalán nem volt hagyma, zöldfűszer azonban annál inkább. A variációk száma szinte végtelen, a fűszerezést pedig érdemes a saját ízlésünk és a rendelkezésre álló alapanyagoknak megfelelően igazítani.

A bajor körözött remek ötlet, ha akad a frizsider mélyén egy elfeledett camembert, ami igazán érett. Ez ugyanis a jó obatzter lelke – éretlen sajtból egyáltalán nem lesz olyan ízletes!

A saját variációmban tavaszra hangolódva a sárgarépa is helyet talált a krémes hozzávalók sorában, és kicsit könnyedebb is a krém, mivel nem csupán vajat, hanem némi tejfölt is adagoltam hozzá. Pillanatok alatt elkészül, frissen, de másnap is kitűnő. Ezt a krémet a legjobb sűrű rozskenyérrel fogyasztani, hogy az ízek tökéletes harmóniába kerüljenek. Persze akad, akinek a hagymától lesz autentikus, nyugodtan lehet adagolni hozzá, amennyi jólesik!

Sárgarépás obatzter

 

Igazi tavaszi finomság – a tálaláshoz sem árt némi friss rozmaring, a hangulathoz pedig egy csokor friss mezei virág
Igazi tavaszi finomság – a tálaláshoz sem árt némi friss rozmaring, a hangulathoz pedig egy csokor friss mezei virág

 

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg jó érett camembert 
3 dkg puha vaj
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál őrölt pirospaprika (nem csípős)
5 dkg finomra reszelt sárgarépa
1 mokkáskanál őrölt rozmaring
1 mokkáskanál őrölt kömény
só és bors ízlés szerint

Elkészítés: A camembert-t nagyobb kockákra vágtam, a vajat felkockáztam. A sárgarépát kislyukú reszelőn egészen finomra reszeltem. Mindent egy turmixgép poharába töltöttem, és krémesítettem.

 

Ki tudna ellenállni ennek az ínycsiklandó finomságnak?
Ki tudna ellenállni ennek az ínycsiklandó finomságnak?

 

Tálalásnál friss rozmaringgal, őrölt fűszerpaprikával kínáltam – természetesen rozskenyérrel.

Nem igényel különösebb ügyességet az elkészítése, pikáns, mégis friss ízekben gazdag krém. Reggelire, uzsonnára, bulikra is ideális. Remekül illik mellé a friss sárgarépa, hónapos retek, újhagyma, szezonban a zöldpaprika, paradicsom, uborka is.

 

Vendégváró falatkává is alakulhat a tavaszi obatzter – elegendő hozzá kiszúrni néhány karikát a kenyérszeletből
Vendégváró falatkává is alakulhat a tavaszi obatzter – elegendő hozzá kiszúrni néhány karikát a kenyérszeletből

 

Persze lehet koronázni lilahagyma-karikákkal is, de a pirospaprika a tetején szinte elengedhetetlen. A lényeg, hogy finom legyen!

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.