Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Igazi nyár van, hirtelen érkezett kánikulával, néha ugyan esik, ezzel együtt mindenképp eljött az egyszerűen finomat típusú fogások igazi szezonja, amelyek elkészítéséhez nem kell hosszú órákat a konyhában tölteni.

Ilyenkor legjobb a napon sütkérezni, árnyékban olvasgatni, esőben vagy a tűző napsütés elől pedig visszahúzódni kicsit a konyhába, és készíteni valami tartalmas, mégsem nehéz ebédet.

Egy utazás alkalmával tettem szert egy üveg igazi szarvasgombával megbolondított, kitűnő minőségű olívaolajra, ami ugyan nem volt olcsó mulatság, de annyira kevés (szó szerint néhány csepp) is elegendő belőle egy-egy fogáshoz, hogy be kell látnom, igencsak jó vásárt csináltam, és még hosszú ideig elegendő lesz.

A csiperke nem tartozik a kifejezetten aromás gombafajták közé, de remek alapanyag mindenféle gombával készülő finomsághoz. Megfelelő fűszerezéssel a legegyszerűbb gombapörkölt is fejedelmi lakomává alakul belőle. Most azonban szép nagy fejekre leltem a szokásos heti piacozás során, így azon frissiben készült is belőle csőben sült töltött gomba.

A majdnem gombával töltött gomba lelke néhány csepp szarvasgombaolaj
A majdnem gombával töltött gomba lelke néhány csepp szarvasgombaolaj

A töltött gombában, zöldségfélékben tényleg az az egyik legnagyszerűbb, hogy akár minden alkalommal újdonsággal rukkolhat elő az ember, annak függvényében, mi is kerül a töltelékbe. Most a legegyszerűbb és a legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnt, ha szinte saját magával töltöm meg, de azért mégsem hétköznapi módon.

A töltelék a helyén, kevés sajt a fejek tetején – 20 perc múlva kész is!
A töltelék a helyén, kevés sajt a fejek tetején – 20 perc múlva kész is!

Amíg a konyhában készülődtem, valamelyik rádióban felcsendült a nevezetes, édes-bús sláger a Truman Capote-regényből mozivászonra vitt Breakfast at Tiffany’s-ből (magyarul Álom luxuskivitelben címen vetítették egykor). Biztosan sokan látták az 1961-es filmet a feledhetetlen Audrey Hepburnnel, aki a film egy jelenetében az ablakban ülve, a valóságtól nem kicsit elrugaszkodott módon eldalolja a Moon Rivert gitárral a kezében.

Ki tudja, miért, de ez adta az ötletet a gombafejek ízesítéséhez, holott a dalnak, de magának a filmnek sincs sok köze a konyhai ténykedéshez – sőt! Talán épp ezért is került csipetnyi luxus a töltött gombába.

Töltött gombafejek szarvasgombaolajjal

Könnyű nyári ebéd – ínycsiklandó gombafejek friss salátakörettel
Könnyű nyári ebéd – ínycsiklandó gombafejek friss salátakörettel

Hozzávalók 4 személyre:
6 db szép csiperke (legalább 6 cm átmérőjű fejjel)
2 db szikkadt zsemle
1 evőkanál zsírszegény tejföl
1 db kisebb méretű egész tojás
1 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 mokkáskanál aprított kakukkfű
2-3 rozmaringácska levelei finomra aprítva
1 db kisebb salotta (mogyoróhagyma)
½ mokkáskanál cayenne-i bors
1 teáskanál szarvasgombaolaj
2 teáskanál olívaolaj
5 dkg emmentáli sajt frissen reszelve 
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
A tálaláshoz: 
friss salátakeverék

Elkészítés: A gombafejeket megtisztítottam a szennyeződéstől, a szárakat eltávolítottam, a gomba lemezeit karalábévájóval kikanalaztam. A hagymát egészen apróra kockáztam.
Egy kisebb serpenyőben a kétféle olajban üvegesre pirítottam a hagymát, a gombafejeken kívüli részeket feldaraboltam, sóztam, a petrezselyemzöld kivételével minden fűszert hozzáadtam, és kissé megpirítottam – épp csak annyira, hogy a levét kiengedje. Ez kb. 3-4 percet vesz igénybe.
A zsemléket vízbe áztattam, kinyomkodtam. Egy nagyobb keverőtálba rakosgattam a zsemlét, majd hozzákanalaztam a pirított gombát a leve nélkül. A tejfölt a tojással és a sajt felével elkevertem, ezt is tálba küldtem, végül csatlakozott az egészhez a finomra aprított petrezselyemzöld. Botmixerrel homogén krémmé turmixoltam. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Egy kerámiatepsibe öntöttem a serpenyőben maradt levet, így nem volt szükség több zsiradék felhasználására. A gombafejekben szépen elosztottam a tölteléket, mindegyik kapott egy bohókás kalapot a reszelt sajtból frissen őrölt borssal hintve. 20-25 perc alatt tökéletesre sültek.

Azon melegében friss salátával tálaltam.

Frissen a sütőből az asztalra – de akár hidegen is tálalható
Frissen a sütőből az asztalra – de akár hidegen is tálalható

Amilyen egyszerűen készül, olyan remek az ízhatás – a markáns szarvasgombaolaj a csiperke halvány aromáit is új életre kelti, nem is beszélve a jóféle emmentáli sajtról, ami az egészet koronázza.

Kertben tálalva – nagy melegben tartalmas, mégis könnyű lakoma
Kertben tálalva – nagy melegben tartalmas, mégis könnyű lakoma

Ha marad belőle, hidegen is nagyszerű!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.