Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Még októberben elejtettem egy félmondatot a körtepartynál, hogy a gyümölcsös piték iránti vonzalmam az A-val, mint almás pitével vette kezdetét. Az év elején sokféle értelemben időszerű megvizsgálni a régi-új alapokat, a kiindulópontokat a mindenkori újrakezdéshez.

Ha van igazán remek házi sütemény, ami nagyon egyszerűen, kezdő háziasszonyok/háztartásban serénykedő urak számára is sikerrel készíthető, lehetetlen ellenállni neki, s valahogy mindig az otthonra emlékeztet, s nincs még egy tája a világnak, ahol olyannyira ízlene, mint itthon, akkor az az almás pite.

Frissen sült almás pite
Frissen sült almás pite

Háztartásonként változik az elkészítése. Ki reszelve, ki szeletelve, ki párolva, ki nyersen helyezi a tölteléket a két lap közé, Még abban is vannak különbségek, hogy megszórja-e készítője mandulával, dióval, morzsával az alsó tésztaréteget, vagy sem, szór-e az almára fahéjat, tesz-e bele reszelt citromhéjat, mazsolát, s milyen vastagságúra nyújtja az omlós tésztát. Melynek elkészítése és összetevőinek száma, aránya legalább akkora változatosságot mutat, mint az alma előkészítésének kérdése! Megkeni-e a tetejét tojással vagy sem, megszórja-e mandulalapokkal vagy sem…

Régi magyar szakácskönyveket lapozgatva próbáltam volna rendszert felfedezni az almás sütemények, almás bitták, almás piték sokaságában, de igazi eredetfellelésre, egységre sehogy sem leltem – valószínűleg alaposabb kutatómunkát igényelne a dolog, de akkor is erős változatosságot mutatnának a források, ami nagyonis izgalmas és remek kaland. Az biztos, hogy József nádor mesterszakácsa, Czifray István (sok év után most újra kiadott) magyar gazdaasszonyok számára összeállított szakácskönyvében – mely az első újkori magyar szakácskönyv, s hallatlan népszerűségnek örvendett 1819-es első megjelenésétől kezdve végig a 19. század folyamán (nyilván a mi korunkban Horváth Ilona alapművéhez mérhető leginkább) – már megtalálható egy bizonyos „Pesti almás kalács” receptje. A mai értelemben megtévesztő elnevezés nem kelt tésztát rejt, hanem egy rétestészta alapú, összesen 25 tésztalevélből álló „savanyús, porhanyó alma” mellett mandulával, mazsolával, citromhéjjal is gazdagon töltött almás pitét.

A Czifray-féle szakácskönyvnél jó pár évtizeddel későbbi (első megjelenés: 1876) szegedi klasszikus szerzője Doleskó Teréz. A Rézi néni által jegyzett Szegedi szakácskönyv a szegedi piaristák híres szakácsasszonyának bámulatos receptjeit tartalmazza (ez a könyv is számos kiadásban, sőt kalózkiadásban is napvilágot látott), köztük több almás pite receptet.
Megtalálható itt az almás béles 24 levélből álló rétestésztából, melyhez „borízű, ha lehet szercsikaalmát” ajánl a szerző, az almás bitta, melynek alapja omlós tészta, s leginkább hasonlít a ma almás piteként ismert süteményre. Két lap között gazdag almatöltelék mazsolával, fahéjjal, citromhéjjal, cukorral, melynek Rézi néni közreadja egy duplán töltött változatát is: almás bitta magasan cím alatt. Ez abban különbözik az előbbitől, hogy 3 tésztaréteg között terül el a gazdag töltelék. Természetesen nála is megtalálható a Czifray által már ismertetett recept, itt „Pesti almás lepény” néven, 25 levélnyi tésztából!

A Pesti almás lepény receptje Doleskó Teréz ismertetésében
A Pesti almás lepény receptje Doleskó Teréz ismertetésében

Ámulatba ejtő a régi polgári konyhában feltálalt almás piték – bárhogy is jelzik a szakácskönyvek – gazdagsága! Már a recepteket olvasva is odaképzeli az ember a jókora konyhát, illatokat és a szereplőket: a szakácsnőt, a konyhalányt, kisegítő személyzetet, akik gondoskodtak a népes lakomára készülő ételek kiváló minőségéről, látványos tálalásukról.

Nehéz elgondolni, hogy egy mai háziasszony maga nyújtotta rétestésztából vagdosná formára a gyümölcsös piték rétegeit, miként azt is, hogy hány órányi munkálkodást jelentett egy-egy menüsor elő- majd elkészítése. Arról nem is szólva, hogy hány személyre készült mindez!

Mai viszonyok között leginkább a komolyabb bulikra, nagy családi összejövetelekre készülve fordul csak meg az ember fejében egy-egy sok fogásból álló menüsor elkészítése. A háztartási gépek persze komoly segítséget jelentenek, de bonyolult és hosszan készülő édességekre ritkán szánja rá magát egy elfoglalt háziasszony….

Téli almák – pitébe készülődve
Téli almák – pitébe készülődve

Az almás pite gyakori desszert ősszel, télen, mikor a téli alma (a korábban Magyarországon népszerű, zamatos fajtákhoz már ritkán lehet hozzájutni, ezért azokat jobbára a sokat nemesített, piacon beszerezhető változatokra kénytelen az ember cserélni) szinte kínálja magát a feldolgozásra.

Magam a kockára vagdosás és enyhén párolás híve vagyok a gyümölcs előkészítésénél, mert ezzel az eljárással valahogy jobban megőrizhető az alma zamata. A párolással csak a nedvességtartalom egy része távozik, az alma majdnem roppanós és világos színű marad, a zamatos ízek koncentrálódnak. A tésztát pedig olyan vékonyra nyújtom, amilyenre csak képes vagyok, hogy épp csak szegélyezze a csodás almatölteléket. Az ízek intenzitását pedig kevés pirított, darált mandulával vagy dióval fokozom. Egyéni ízlés kérdése, hogy kinek miért, mely változat a legközelebbi.

Számomra egy szelet meleg almás pite enyhén ropogós tésztába burkolt, mással nem összemérhető zamatos almatöltelékkel az egyszerűségében legnagyszerűbb desszertek egyike, melyet így készítek:

Almás pite
Egy szelet almás pite…
Egy szelet almás pite…

Hozzávalók egy 25X35 cm-es tepsihez:

A tésztához:
20 dkg rétesliszt (+ valamennyi a nyújtáshoz)
10 dkg kemény vaj, forgácsokra reszelve
1 tojás sárgája
8 dkg finom szemű kristálycukor
1 teáskanál tejföl
1 csipet só

A töltelékhez:
75-80 dkg porhanyós, kissé savanykás alma (tisztán mérve, hámozás után)
1 evőkanál méz
2 evőkanál kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 kávéskanál vanília

Továbbá:
kb. 5 dkg enyhén pirított, darált mandula/dió
leheletnyi fahéj

A kész sütemény tetejére:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, belereszelem a vajat, gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa állagúra dolgozom. Hozzáadom a sót, cukrot. Egy tálban összekeverem a tojás sárgáját a tejföllel, majd hozzáadom a lisztes keverékhez. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolva legalább fél, de inkább egy órára pihenni küldöm a frizsiderbe.

Közben az almákat meghámozom, eltávolítom magházukat, nagyjából 1-1,5 cm-es kockákra vágom, azonnal meglocsolom a citromlével, hogy ne oxidálódjanak. Serpenyőbe szórom, meghintem cukorral, majd mézzel, fedő nélkül párolni kezdem, mikor még roppanósak, de már kiengedték levüket (ennél a mennyiségnél, közepes tűzön kb. 6-8perc után), hozzáadom a vaníliát és a citromhéjat. Megvárom, míg kihűl. Ezalatt zsiradék nélkül megpirítom, majd megőrlöm a mandulát.

A tésztát két részre osztom úgy, hogy az alsó lapnak szánt rész egy gondolatnyival nagyobb legyen, mint a felső. Fátyolnyi liszttel meghintett munkalapon kb. 2-3 mm vékonyságúra nyújtom a nagyobb tésztadarabot. Akkorára, hogy a tepsi peremére is jusson belőle. Nyújtófa segítségével beleterítem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Megszórom a mandula nagy részével, majd egyenletesen eloszlatom rajta az almatölteléket. Tetejére hintek kevés fahéjat, valamint a maradék mandulát. Kinyújtom a másik tésztalapot is, ezzel fedem be a pitét. Villával megszurkálom, hogy a sütés közben keletkező gőz könnyedén elillanjon, majd 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt világos pirosra sütöm. A forró pitét meghintem vaníliás porcukorral. Ekkor fegyelmezetten várok legalább 10 percet, felszeletelem, sütőrácsra helyezem, hogy az alja ne puhuljon meg.

Almás pite szeretettel
Almás pite szeretettel

Persze van úgy, hogy almás pitét készítek jeles alkalomra, ekkor a felső tésztaréteget nem egyben, hanem a szeletek (kockák) helyét is jelölve, formára szaggatott tésztaréteggel fedem, tetejét mandulaszeletekkel is gazdagítom.

Akárhogy is készüljön, mennyei sütemény!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.