Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A vitaminínséges, téli időszakban is akad szezonális alapanyag, amiből egészséges, finom fogás készülhet. Ilyenek a gyökérzöldségek, amelyek számos formában kerülhetnek ilyenkor is terítékre. Közülük is kiemelkedik az aromás, sokszor mostohán kezelt zeller, amiből akár komplett, izgalmas menüsor is összeállítható.

Ha az ember zellergumót keresgél a piacon vagy a közértben, nem ritkán belefut abba, hogy az ígéretes darabok túlságosan is méretesek, és ha épp nem zellerkrémleves vagy rántott zeller készül belőle, akár a fele is elegendő lenne. No de mi legyen a másik felével?

Pont így jártam. Maradt még egy félbevágott, felhasználásra váró zellerem, ami így is elég tekintélyes darabnak tűnt. Mivel nem akartam sokáig a frizsiderben várakoztatni, gondoltam, készítek belőle egy jó kis téli salátát.

 

A zeller igazi kincs a téli konyhában
A zeller igazi kincs a téli konyhában

 

Az ásványi anyagokban, vitaminokban, rostokban egyaránt gazdag zeller gyakran kerül a húslevesbe, de kevesen kísérleteznek vele más fogások készítésénél, pedig tényleg nagyon sok formában felhasználható. Határozott ízeit számos hozzávalóval lehet remekül kombinálni. Készülhet belőle leves, köret, lehet főfogás, de pompás saláta is, akár házi majonézzel.

A saját készítésű majonéznek pedig párja nincs! Sokan tartanak tőle, holott nagyon egyszerűen kivitelezhető, de fontos, hogy nagyon friss tojást használjunk hozzá. Az állandó arány: 1 db közepes méretű tojássárgájához 1 dl növényi olaj (a napraforgó- vagy a repceolaj, illetőleg a kukoricacsíra-olaj tökéletes hozzá), egy kevés mustár, cukor, só, citromlé – és kész is az alap. Ehhez aztán jöhet a tejföl, és tökéletes a mártás! Az elkészítés sem bonyolult: a tojássárgájához először nagyon kevés olajat kell adagolni, és folyamatosan keverni kell habverővel, majd vékony sugárban mehet hozzá a teljes mennyiség, de a keverést nem szabad abbahagyni. Ha ezzel megvan az ember, ízesítheti persze az alapokon kívül zöldfűszerekkel, némi borssal, egyebekkel, ez már egyéni ízlés kérdése.

 

A házi majonéz titka a nagyon friss tojás
A házi majonéz titka a nagyon friss tojás

 

Ezúttal nem vittem túlzásba a fűszerezést, talán csak friss citromléből került bele egy leheletnyivel több, hogy a saláta kellően pikáns legyen.

A zeller a gyorsan oxidálódó zöldségfélék közé tartozik, így hámozást követően iparkodni kell vele, nehogy elszíneződjön. Bár nagy barátja vagyok a zeller markáns aromáinak, salátához rendszerint kissé blansírozom – így az aromák megmaradnak, az ízek összhatása és a zöldség állaga azonban ennek köszönhetően válik igazán harmonikussá. Így jártam el most is.

 

Reszelt zellerből és kapribogyóból készül a saláta
Reszelt zellerből és kapribogyóból készül a saláta

 

A zeller mély, kissé „földes” ízeit ezúttal a kapribogyó pikáns aromái egészítették ki. Nekem most sóban eltett kapribogyóm volt itthon, amit felhasználás előtt alaposan átmostam, hogy zamatos legyen, és ne csupán a só domináljon; ha ecetes lében eltett változattal van dolgom, erre rendszerint nemigen van szükség.

Az egész saláta leginkább munkaigényes művelete a reszelés, de ez is elkészül néhány perc alatt, ha pedig robotgéppel aprítja az ember, még kézi erőt sem kell alkalmaznia.

Kapribogyós zellersaláta házi majonézzel

 

A pikáns zellersaláta házi majonézzel remek előétel vagy köret
A pikáns zellersaláta házi majonézzel remek előétel vagy köret

 

Hozzávalók 2-3 személyre:
1 db kisebb vagy ½ nagyobb zellergumó (kb. 35-40 dkg)
1 evőkanál kapribogyó

kevés citromlé
A majonézmártáshoz:
1 db közepes méretű nagyon friss tojás sárgája
1 dl napraforgóolaj
1 mokkáskanál mustár
1 mokkáskanál porcukor
1 csapott mokkáskanál tengeri só
kevés citromlé
kevés őrölt fehérbors
175 ml sovány tejföl (12 %-os zsírtartalommal)

Elkészítés: A majonézhez a tojássárgáját tálba teszem. Kézi habverővel keverni kezdem, és először néhány csepp olajat adok hozzá, majd folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntöm a teljes olajmennyiséget. Sűrű, krémes állagot vesz fel néhány perc elteltével. Ekkor hozzáadom a mustárt, a sót, a cukrot, a borsot, valamint néhány csepp citromlevet. Ha minden alaposan elkeveredett, hozzáadom a tejfölt is, és azzal is jól elkeverem. A végén, ha szükséges, módosítok a fűszerezésen, és adagolok hozzá még egy kevés citromlevet.

 

A friss, házi majonéz zárt edényben, hűtőszekrényben napokig tárolható
A friss, házi majonéz zárt edényben, hűtőszekrényben napokig tárolható

 

A sóban eltett kapribogyót alaposan kimosom, megszárítom.
A zellert meghámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy kisebb lábosban 2-3 dl vizet felforralok, sózom, kevés citromlével ízesítem, és beledobom a zellert. 1-2 percig hagyom a tűzhelyen, majd leszűröm, kissé hűlni hagyom. A lecsepegtetett zellerhez adom a kapribogyót, átforgatom, majd az egészet beleforgatom a majonézmártásba. Tálalás előtt legalább 20 percig frizsiderben pihentetem.

 

Szezonális, különleges, nagyon ízletes – és egyszerűen elkészül!
Szezonális, különleges, nagyon ízletes – és egyszerűen elkészül!

 

Egyszerű alapanyagokból készül, mégis különleges és nagyon ízletes saláta, tele fontos ásványi anyagokkal, vitaminokkal! Lehet előétel, köret, de akár szendvicsre is halmozható.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.