A hőmennyiség fizikai mértékegysége, azaz energia. 1 kalóriával 1 fokkal lehet felmelegíteni 1 g vizet.
A tested, hogy fenntartsa az alapvető életfunkciókat (pl. légzés, vérkeringés), akkor is energiát használ fel, amikor látszólag nem csinálsz semmit. Az ehhez szükséges energiamennyiséget nevezzük alapanyagcserének. A nők a következő képlet segítségével számolhatják ki az értékét: a kg-ban megadott testsúly szorozva 24-gyel, majd az így kapott szám szorozva 0,9-cel.
Egy 70 kg-os nő napi energiaszükséglete ennek megfelelően (70 x 24) x 0,9, azaz 1512 kcal. A férfiak alapanyacsere-számát úgy kapjuk meg, ha a kg-ban megadott testsúlyukat megszorozzuk 24-gyel. (Egy 90 kg-os férfinél: 90x24=2160 kcal.)
A lúgosító diéta erőt ad, miközben fogysz! Itt olvashatsz róla >>>
Az energiaszükségletünket az alapanyagcserénk és a napi testi aktivitásunk határozza meg. Egy képlet segítségével ennek értékét is kiszámolhatod. Többnyire ülőmunkát végzel? Akkor szorozd meg az alapanyagcsere-számodat 1,2-vel.
Az előző példában említett 70 kg-os hölgy alapanyagcseréje 1512 kcal volt, tehát egy nap 1512 x 1,2 = 1814,4 kcal energiát használ el. Ha munka közben inkább állsz, vagy járkálsz (például a kereskedelemben vagy a vendéglátásban dolgozol), 1,8-cal kell megszoroznod az alapanyagcsere-számodat, ha pedig fizikai munkát végzel (például a nővér vagy), akkor 2-vel.
Így nevezzük az olyan termékekből származó energiát, melyek nem vagy alig tartalmaznak létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat vagy ásványi anyagokat. Rengeteg üres kalória található például az alkoholban vagy a cukorban. A fehér lisztből előállított élelmiszerek is sok energiát tartalmaznak, tápanyagot azonban alig.
Fogyj könnyedén a grazing-diétával, amiről itt olvashatsz >>>
A képlet egyszerű: ha fogyni akarsz, kevesebb energiát kell magadhoz venned, mint amennyit elhasználsz. Ahhoz, hogy egészségesen fogyj, csupán 300-500 kalóriával kevesebbet szabad fogyasztanod, mint amennyi a napi energiaszükségleted. Nagyon fontos, hogy sose menj napi 1200 kcal alá! Ha ennél kevesebbet eszel, a szervezeted „éhezési üzemmódba” kapcsol, tehát lelassítja az anyagcserét. Így, bár a fogyókúra elején fogyásnak indulsz, a folyamat később megáll, mert az anyagcsere alkalmazkodik a csökkent ellátáshoz. Ráadásul amint a diéta végeztével elkezdesz normálisan étkezni, rögtön visszahízol mindent – ez a hírhedt jojóeffektus. Ha az egészségedet megőrizve, tartósan szeretnél fogyni, kérd ki dietetikus szakember segítségét!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.