Miközben a hatóságok azt fontolgatják, hogy korlátozzák az élelmiszerek sótartalmát, felmerül a kérdés, hogyan tartsuk magunkat a javasolt napi 2300 milligrammos nátriumbeviteli értékhatárhoz.
Stephen Havas, az Amerikai Orvosszövetség tudományos, minőségügyi és népegészségügyi alelnöke az alábbiakat javasolja:
Főzz nyers alapanyagokból. Megdöbbennél, ha tudnád, mennyi nátriumot tartalmaz kedvenc előre csomagolt ételed. A pulykasültben 5410 mg, míg a félkész kolbászos pizzában 1350 mg-nyit találtak.
Ha már mindenáron meg akarod kímélni magad a főzéstől, akkor olyan terméket válassz, amely igazoltan nátriumban szegény, esetleg nátriummentes. Amennyiben nem találsz ilyen termékeket, szorgalmazd a helyi élelmiszerüzletben ezek beszerzését.
Főzésnél és tálalásnál a sót helyettesítsd fűszerekkel, gyógynövényekkel vagy sómentes keverékekkel.
A nátriumtartalom mellett figyelni kell a sómennyiségre is. Az asztali só is egyfajta nátriumvegyület, de az ételek más nátriumforrást is tartalmazhatnak.
Kerüld az instant termékeket, mint például a tésztaételek, a rizs vagy a gabonapelyhek, mert ezeket általában só felhasználásával készítik. A spagettiszósz – fajtájától függően – adagonként akár 270-770 mg-nyit is tartalmazhat.
Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget, mert ezekben alapvetően nincs nátrium.
Ha étteremben eszel, kérdezd meg a felszolgálót, hogy mely ételeket készítik só hozzáadása nélkül, és rendelj inkább ezekből. Havas szerint minél több vendéglátóhely találkozik hasonló kívánságokkal, annál több helyen változtatnak majd a főzési szokásaikon.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.