Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Miközben a hatóságok azt fontolgatják, hogy korlátozzák az élelmiszerek sótartalmát, felmerül a kérdés, hogyan tartsuk magunkat a javasolt napi 2300 milligrammos nátriumbeviteli értékhatárhoz.

Stephen Havas, az Amerikai Orvosszövetség tudományos, minőségügyi és népegészségügyi alelnöke az alábbiakat javasolja:

  1. Főzz nyers alapanyagokból. Megdöbbennél, ha tudnád, mennyi nátriumot tartalmaz kedvenc előre csomagolt ételed. A pulykasültben 5410 mg, míg a félkész kolbászos pizzában 1350 mg-nyit találtak.
  2. Ha már mindenáron meg akarod kímélni magad a főzéstől, akkor olyan terméket válassz, amely igazoltan nátriumban szegény, esetleg nátriummentes. Amennyiben nem találsz ilyen termékeket, szorgalmazd a helyi élelmiszerüzletben ezek beszerzését.
  3. Főzésnél és tálalásnál a sót helyettesítsd fűszerekkel, gyógynövényekkel vagy sómentes keverékekkel.
  4. A nátriumtartalom mellett figyelni kell a sómennyiségre is. Az asztali só is egyfajta nátriumvegyület, de az ételek más nátriumforrást is tartalmazhatnak.
  5. Kerüld az instant termékeket, mint például a tésztaételek, a rizs vagy a gabonapelyhek, mert ezeket általában só felhasználásával készítik. A spagettiszósz – fajtájától függően – adagonként akár 270-770 mg-nyit is tartalmazhat.
  6. Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget, mert ezekben alapvetően nincs nátrium.
  7. Ha étteremben eszel, kérdezd meg a felszolgálót, hogy mely ételeket készítik só hozzáadása nélkül, és rendelj inkább ezekből. Havas szerint minél több vendéglátóhely találkozik hasonló kívánságokkal, annál több helyen változtatnak majd a főzési szokásaikon.

Forrás: Medipress

Cikkek az egészséges táplálkozásról >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.