Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A tartalmasabb ebédek sorában előkelő helyet foglalnak el a különféle raguk és tokányok. A szaftos hús- és zöldségraguk nagyon jól kombinálhatóak, jelentős részük gyorsan elkészíthető, és nagyobb mennyiségben is könnyedén megfőzhetjük, épp ezért vendégvárás esetén is jó jöhet néhány bevált tokányrecept.

A legkedveltebb ragunk a pörkölt, amelynek számtalan variációja ismert a magyar háztartásokban. Már a pörkölt tökéletes elkészítési módja is házról házra változik, de az alapanyaga is sokféle lehet.

Pörkölt, a klasszikus magyar ragu

Klasszikusnak számít a marhahúsból készített pörkölt, leggyakrabban mégis a sertéscombból főtt változatával találkozni. Ennek anyagi és időbeli okai is vannak, a sertéshús olcsóbb és gyorsabban elkészül, ellenben soha nem lesz olyan szaftja, mint a marhahúsból készített pörköltnek. Kedvelt még a csirkehús, amiből paprikás kerül az asztalunkra (a fehér húsból készített pörköltet, főleg, ha tejföl is kerül a szaftba, akkor már a paprikás jelzővel kell, hogy illessük), de készíthetünk pörkölt jellegű ragut zúzából, virsliből, zöldborsóból vagy akár tojásból is.

 

 

Tejszínes tokányok

A paprikás raguk mellett nagyon kedveltek a tejszínes alapú tokányok, ahol a hosszúkás, falatnyi csíkra metszett alapanyagok egy lágy, de – sok esetben – rafináltan fűszerezett szószban pihennek.

Készíthetünk tokányt marhahúsból, sok esetben szárnyas (csirke vagy pulyka), sertés vagy nyúl kerül tokány formájába a tányérunkra. A tokánynál gyakori, hogy a húsok mellett a zöldségek is jelentősebb szerephez jutnak a fogásban, nem ritka, hogy a hússal azonos arányban képviseltetik magukat. A tokányokban gyakran találkozhatunk zöldborsóval, kukoricával, de bármilyen más, a húshoz és a szafthoz passzoló párolt vagy főtt zöldséggel is gazdagíthatjuk az elkészült ételt.

 

 

Raguk a nagyvilágból

Ha ragut készülünk főzni, akkor érdemes körülnézni az indiai konyha háza táján is. Számtalan remek ötletet találhatunk a különféle curryk között, amelyeknek egy részét nyugodtan átemelhetjük a saját konyhánkba. Az indiai és thai curryk között ugyanis sok olyat találni, amely a magyar ízlésvilághoz közel áll, viszonylag kevés alapanyagot igényel, olyanokat amelyek nem beszerezhetetlenek, vagy megfizethetetlenül drágák és könnyen elkészíthető.

 

 

A krumpli- vagy karfiolcurry mellett érdemes kipróbálni a kókusztejjel készített - sok esetben brokkolival, kaliforniai paprikával vagy más zöldségekkel gazdagított - csirkeragukat is, amelyek üdítő változatosságot hozhatnak a hétköznapjainkba. A curry fűszerkeverék ma már szinte bármelyik élelmiszerboltban kapható, a tévhitekkel ellentétben nem mindegyik csíp, de azért a thai curry-pasztával érdemes óvatosan bánni.

 

 

Kísérletezz!

A raguk és tokányok nagyfokú önállóságot adnak. Nincsenek kőbe vésett receptek, ha tudjuk, hogy melyik alapanyag mennyi idő alatt készül el, betartjuk az elkészítés sorrendjét, ismerjük az alapanyagok viselkedését (mikor sűrűsödik be a tejszín, meddig kell dinsztelni a hagymát), akkor semmi sem akadályozhat meg benne, hogy kísérletezzünk, s újabb és újabb fantasztikus ragukkal örvendeztessük meg a családunkat, barátainkat.
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.