Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tárkonyos csirkeraguleves
Farsangi szalagos fánk
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Zsemlegombóc
Finomfőzelék
Babgulyás
Kínai szezámmagos csirke
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Húsvét

Húsvéti maradékmentés: retro tojáskrém maradék főtt tojásból

Tojáskrém sajtkrémmel
Húsvétkor rengeteg tojást főzünk, rendszerint többet, mint kellene, és lássuk be, a kemény tojást hamar meg lehet unni. Az ünnepek végeztével aztán évről-évre ott maradunk több tucattal belőle, amiből csinálhatunk ugyan egy jó kis rakott krumplit, de a tojáskrém legalább annyira jó megoldás a maradék felhasználására.

A tojáskrém amúgy is remek partiétel. Pontosan emlékszem arra a gimis házibulira, ahol először kóstoltam. Szerelem volt első harapásra, hiszen ez a krém egyszerűségében is tökéletes! A házigazda srác anyukája egy óriási „vájlinggal” készített belőle, mielőtt lelépett. Amikor aztán a sok éhenkórász tini beállított, mind a konyhába mentek először, és amíg a tál teljesen ki nem ürült, el se mozdultak onnan. Amíg a kaja kitartott, addig se tánc nem volt, se vörösboros kólázás.

A tojáskrém nem csak finom, de olcsó étel is, amihez nem kell sok hozzávaló, az arányokra azonban ügyelni kell, mert odafigyelés nélkül unalmas és jellegtelen lesz.

Bár manapság ritkán használjuk, a karakteres íz szempontjából ennél az ételnél kiemelten fontos, a kacsa, vagy libazsír, vaj helyett. Ha retro élményre vágyunk, magyar mustárral dolgozzunk, de ha már profik vagyunk, és variálnánk, izgalmas kipróbálni dioni vagy magos változatokkal is. A hagymákkal is kísérletezhetünk, sőt, egy gerezd fokhagymát is elbír a krém. Egy azonban biztos. Igazán jó tojáskrémet csak úgy csinálhatunk, ha kevergetés közben folyamatosan kóstolgatunk, így finomhangolhatjuk ugyanis a legjobban az ízeket. Készítsünk bátran sokat, el fog fogyni.


Hozzávalók:

(6 fő részére)

  • 6 tojás
  • 3 ek libazsír
  • 1 ek mustár
  • 2 újhagyma, szárastól vagy egy cserép friss snidling
  • bors

Elkészítése:

  1. Főzd keményre a tojást. Hámozd meg, és villával törd rusztikus állagúvá.
  2. Karikázd a lehető legvékonyabbra az újhagymát. Ha nincs újhagyma, snidlinget is használhatsz.
  3. Tedd tálba a tojást a libazsírral, hagymával, mustárral és fűszerekkel, aztán keverd addig, míg homogén masszát nem kapsz. Időnként kóstolj, hogy lásd, nem hiányzik-e belőle valami.
  4. Tálald friss kovászos kenyérrel, vagy pirítóssal és kínálj hozzá hónapos retket.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.