Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Húsvét

Húsvéti maradékmentés: retro tojáskrém maradék főtt tojásból

Tojáskrém sajtkrémmel
Húsvétkor rengeteg tojást főzünk, rendszerint többet, mint kellene, és lássuk be, a kemény tojást hamar meg lehet unni. Az ünnepek végeztével aztán évről-évre ott maradunk több tucattal belőle, amiből csinálhatunk ugyan egy jó kis rakott krumplit, de a tojáskrém legalább annyira jó megoldás a maradék felhasználására.

A tojáskrém amúgy is remek partiétel. Pontosan emlékszem arra a gimis házibulira, ahol először kóstoltam. Szerelem volt első harapásra, hiszen ez a krém egyszerűségében is tökéletes! A házigazda srác anyukája egy óriási „vájlinggal” készített belőle, mielőtt lelépett. Amikor aztán a sok éhenkórász tini beállított, mind a konyhába mentek először, és amíg a tál teljesen ki nem ürült, el se mozdultak onnan. Amíg a kaja kitartott, addig se tánc nem volt, se vörösboros kólázás.

A tojáskrém nem csak finom, de olcsó étel is, amihez nem kell sok hozzávaló, az arányokra azonban ügyelni kell, mert odafigyelés nélkül unalmas és jellegtelen lesz.

Bár manapság ritkán használjuk, a karakteres íz szempontjából ennél az ételnél kiemelten fontos, a kacsa, vagy libazsír, vaj helyett. Ha retro élményre vágyunk, magyar mustárral dolgozzunk, de ha már profik vagyunk, és variálnánk, izgalmas kipróbálni dioni vagy magos változatokkal is. A hagymákkal is kísérletezhetünk, sőt, egy gerezd fokhagymát is elbír a krém. Egy azonban biztos. Igazán jó tojáskrémet csak úgy csinálhatunk, ha kevergetés közben folyamatosan kóstolgatunk, így finomhangolhatjuk ugyanis a legjobban az ízeket. Készítsünk bátran sokat, el fog fogyni.


Hozzávalók:

(6 fő részére)

  • 6 tojás
  • 3 ek libazsír
  • 1 ek mustár
  • 2 újhagyma, szárastól vagy egy cserép friss snidling
  • bors

Elkészítése:

  1. Főzd keményre a tojást. Hámozd meg, és villával törd rusztikus állagúvá.
  2. Karikázd a lehető legvékonyabbra az újhagymát. Ha nincs újhagyma, snidlinget is használhatsz.
  3. Tedd tálba a tojást a libazsírral, hagymával, mustárral és fűszerekkel, aztán keverd addig, míg homogén masszát nem kapsz. Időnként kóstolj, hogy lásd, nem hiányzik-e belőle valami.
  4. Tálald friss kovászos kenyérrel, vagy pirítóssal és kínálj hozzá hónapos retket.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.