Csupacsokis brownie
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus grízgaluska leves
Káposztás tészta egyszerűen
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
Dubarry-csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba
Babgulyás
Tojásos nokedli fejes salátával
A húsvéti menü igen gazdag és sokszínű, de lényeg mégiscsak a sonka: milyen a füstölése, mennyi rajta a zsír, lehet-e szeletelni, vagy a penge érintésére atomjaira hullik? Adunk néhány tippet, hogy a húsvéti sonka a lehető legjobban sikerüljön!

Ha megvásároltad, a nyers, füstölt húsvéti sonkát előző este annyi hideg vízbe kell beáztatni, ami épp ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízben tedd fel főni, ízlés szerint adhatsz hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet.

Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A tarját vagy a kötözött sonkát elég, ha 1-2 órán át áztatod vízben, ezután (akár fokhagymával ízesítve) kezdd el főzni. A sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedd le.

Húsvétkor hagyományosan füstölt sonkát eszünk omlósra, puhára főzve (Shutterstock)
Húsvétkor hagyományosan füstölt sonkát eszünk omlósra, puhára főzve (Shutterstock)

Extra sonkafőzési tipp

Ha esetleg elfelejtetted beáztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben főzd meg!

5 aranyszabály a húsvéti sonka főzéséhez

1. A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért ezt ne szedd le róla!

2. Mindig akkora fazékban főzd meg, amelyben teljesen ellepi a víz!

3. Ne tedd kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak!

4. Főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle!

5. A levében hagyd kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.

Reszelt torma, tojás, friss hagyma: a húsvéti sonka kötelező kísérői (Shutterstock)
Reszelt torma, tojás, friss hagyma: a húsvéti sonka kötelező kísérői (Shutterstock)

Hidegen, melegen is finom

Felszeletelve, vele főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is fogyasztható. A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthetsz például sonkakrémet vagy felhasználhatod sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására szintén kiváló.

Mire jó a sonkalé?

Főzőleve kiváló alap bableveshez, lencsefőzelékhez, töltött káposztához vagy ízlés szerint csuszatészta főzéséhez, de a kemény tojás is sokkal finomabb, ha ebben főzzük meg. A sonkalét felhasználásig a fagyasztóba is berakhatod.

HÚSVÉTI FINOMSÁGOK A SONKÁTÓL A FŐTT TOJÁSIG MINDEN >>>
A HÚSVÉTI SONKA SONKA FŐZÉSE: ÍGY LESZ VAJPUHA ÉS OMLÓS >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.