A tésztához:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
9 dkg cukor
1 tasak (7 g) szárított élesztőpor
1 csipet só
3 db tojás
12,5 dkg puha vaj + a formához
olaj a kenéshez
A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg keserű kakaópor
10 dkg dió
A sziruphoz:
25 dkg cukor
1. A tésztához a lisztet egy nagy keverőtálban elvegyítjük a cukorral, az élesztőporral és a sóval. Robotgép gyúrópálcájával egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadunk 1 dl hideg vizet, és tovább keverjük kb. 10 percig, amíg rugalmas, fényes tésztát kapunk. Olajjal vékonyan kikent üvegtálba tesszük, fóliával letakarjuk, és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.
2. Másnap a töltelékhez a feldarabolt étcsokoládét és vajat gőz fölött együtt felolvasztjuk, majd a porcukorral és a kakaóporral csomómentesre keverjük. A diót durvára aprítjuk.
3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, és az egyik adagot visszatesszük a hűtőbe. A másik adagot lisztezett felületen kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk.
A csokiréteget megszórjuk a dió felével, majd a széleket megkenjük vízzel, és a tésztát a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük.
A tekercset éles késsel hosszában félbevágjuk.
Ezután a tésztadarabokat összefonjuk úgy, hogy minden tekerésnél a vágott felület nézzen felfelé.
A fonat végeit összenyomjuk, és a kalácsot óvatosan átemeljük egy kikent gyümölcskenyérformába.
4. A másik adag tésztával megismételjük a műveleteket. A kalácsokat huzatmentes helyen kelesztjük 1 óra hosszat, majd a 180 fokra előmelegített sütő középső részében sütjük 35-40 percig. Közben a a cukorból és 1,5 dl vízből szirupot főzünk. Végül a forró kalácsokat megöntözzük a sziruppal, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.