Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Epres blondie
Káposztás tészta egyszerűen
Dödölle - az eredeti recept
Kínai szezámmagos csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Vadas marha
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba
Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Babgulyás
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Húsvét

Álomszép csokis fonott kalács - lépésről lépésre!

Álomszép csokis babka
A lengyelországi zsidó konyha hagyományos süteménye, a babka karácsonyra is ideális választás - nagyon csokis, nagyon finom és nagyon szép is! Most megmutatjuk, hogyan készül!

Hozzávalók a csokis babka elkészítéséhez:

A tésztához:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
9 dkg cukor
1 tasak (7 g) szárított élesztőpor
1 csipet só
3 db tojás
12,5 dkg puha vaj + a formához
olaj a kenéshez
A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg keserű kakaópor
10 dkg dió
A sziruphoz:
25 dkg cukor

Csokis babka készítése
Csokis babka készítése

Így készül a csokis babka:

1. A tésztához a lisztet egy nagy keverőtálban elvegyítjük a cukorral, az élesztőporral és a sóval. Robotgép gyúrópálcájával egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadunk 1 dl hideg vizet, és tovább keverjük kb. 10 percig, amíg rugalmas, fényes tésztát kapunk. Olajjal vékonyan kikent üvegtálba tesszük, fóliával letakarjuk, és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.

2. Másnap a töltelékhez a feldarabolt étcsokoládét és vajat gőz fölött együtt felolvasztjuk, majd a porcukorral és a kakaóporral csomómentesre keverjük. A diót durvára aprítjuk.

3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, és az egyik adagot visszatesszük a hűtőbe. A másik adagot lisztezett felületen kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk.

A kinyújtott tésztára simítjuk a csokis krémet
A kinyújtott tésztára simítjuk a csokis krémet

A csokiréteget megszórjuk a dió felével, majd a széleket megkenjük vízzel, és a tésztát a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük.

Óvatosan feltekerjük a krémmel megkent tésztát
Óvatosan feltekerjük a krémmel megkent tésztát

A tekercset éles késsel hosszában félbevágjuk.

Éles késsel középen kettévágjuk a feltekert tésztát
Éles késsel középen kettévágjuk a feltekert tésztát

Ezután a tésztadarabokat összefonjuk úgy, hogy minden tekerésnél a vágott felület nézzen felfelé.

Összefonjuk a két tésztaszálat
Összefonjuk a két tésztaszálat

A fonat végeit összenyomjuk, és a kalácsot óvatosan átemeljük egy kikent gyümölcskenyérformába.

Süteményformába tesszük a kalácsot
Süteményformába tesszük a kalácsot

4. A másik adag tésztával megismételjük a műveleteket. A kalácsokat huzatmentes helyen kelesztjük 1 óra hosszat, majd a 180 fokra előmelegített sütő középső részében sütjük 35-40 percig. Közben a a cukorból és 1,5 dl vízből szirupot főzünk. Végül a forró kalácsokat megöntözzük a sziruppal, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

hasznos Tippek:

  1. A nyers tésztát érdemes lemérni, hogy a két adag egyforma legyen.
  2. Felkenés előtt megdermedt a csokis töltelék? Olvaszd fel gőz fölött vagy a mikróban!
  3. A második kalácsot szilva- vagy baracklekvárral is megtöltheted.

Nézd meg videón, hogyan készül az extrán csokis babka:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.