A tojássaláta egy igazi gasztronómiai örökzöld. Minden évszakban elkészíthető, hiszen a tojás állandóan elérhető alapanyag, ráadásul igen egészséges is. A hagyományoknak köszönhetően mégis inkább csak húsvétkor jut központi szerephez. Ha arra gondoltál, hogy idén kicsit felturbózod az alapreceptet, akkor nagyon jó helyen jársz – mutatjuk is, milyen hozzávalóktól lesz szuper finom a tojássalátád.
A spanyolok fokhagymás krémje nagyon hasonít a mi majonézünkre, pár apróságtól eltekintve. A legfontosabb persze a fokhagyma, valamint hogy az aiolit hagyományosan olívaolajjal készítik. Házilag is összeállítható, de ha erre már nincs idő, akkor a boltban készen kapható is megfelel. Teljesen kiválthatjuk vele a majonézt, vagy fele-fele arányban is használhatjuk. Mivel állagában szinte teljesen megegyezik a majonézzel, ugyanolyan krémes textúrájú salátát fogunk kapni, egy kis fokhagymás ízzel megbolondítva.
Néhány szem ebből az apró kis zöld bogyóból, és máris mediterrán hangulatúvá varázsoltuk a salátánkat. Arra viszont figyeljünk, hogy a kapri önmagában már sós, tehát valószínűleg plusz ízesítésre már nem lesz szükség. Ha valamiért nem kapsz a boltban kapribogyót, pár zöld olívát használj helyette.
Mi, magyarok gyakorlatilag mindenbe teszünk belőle, miért hagynánk ki épp a tojássalátából? Már csak azért is érdemes kipróbálni, mert ez a párosítás a tojáspörköltnél is bizonyított. Bátran kísérletezz a különböző paprikafajtákkal: ha szereted, próbáld ki a csípős és a füstölt pirospaprikát is. Garantáltan extra ízélményben lesz részed!
Az avokádót a krémes állaga és fantasztikus beltartalmi értéke miatt is imádjuk. És pont ez a kettő teszi a tojás kiváló társává. Egyrészt még lágyabb lesz tőle a saláta, másrészt pedig az egészséges zsírsavak az avokádóban és a fehérje a tojásban együtt igazi szuperétellé változtatják a salátát –és van is egy tuti receptünk hozzá.
A legtöbb recept alapból javasolja egy kevés mustár hozzáadását a salátához. Na de most jön a csavar! Hagyományos mustár helyett ezúttal próbáld ki a dijonit, amitől még finomabb lesz a tojássaláta. A dijoni mustár ugyanis nem sárga, hanem fekete mustármagból készül, és ecet helyett fehérbor adja a savasságát, ezáltal egy kifinomultabb ízvilágot képvisel.
Nemcsak ízében, hanem színében is fel fogja dobni a salátát, ha pár kanál pestót keverünk a majonézhez. A bazsalikom, fenyőmag, parmezán sajt és olívaolaj keveréke kiválóan működik együtt a tojással. Készítsd el te magad, vagy vedd meg készen a boltban, a megmaradt pestóból pedig dobj össze egy húsmentes tésztát, amikor már nem bírod tovább a sonkaevést.
Ezt a finomságot is a mediterrán konyhától kaptuk, és mint a legtöbb ilyen étel, könnyed és alakbarát. A saláta is kalóriaszegényebb lesz, ha a majonézt lecseréled erre a görög joghurtos, uborkás, zöldfűszeres szószra. A tzatziki frissítő ízt ad a salátának – szinte a görög tengerparton érezzük magunkat.
A mediterrán után most az indiai konyha felé fordulva ajánljuk, hogy némi curryporral bolondítsd meg a tojássalátát. Ahhoz, hogy a por teljesen feloldódjon, először keverd el alaposan a majonézben, és csak ezután öntsd a már ízesített szószt a többi hozzávalóra. A színes curry kissé füstös, melengető ízt ad a salátának.
Bátran kísérletezz a fenti hozzávalók bármelyikével, a végeredmény biztosan egy isteni finom tojássaláta lesz a húsvéti sonka mellé. De ha maradnál a klasszikus vonalon, akkor sem engedjük el a kezed, válogattunk tojássaláta-recepteket a retrótól az egyszerűig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.