Ezúttal a sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers termékeket vették górcső alá a Szupermenta programban a Nébih szakemberei, ugyanis az ünnepi időszakban ez a típus kerül leggyakrabban a családok asztalára - írja a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal).
Összesen 19 előállító 22 terméke került a hatósági kosárba, melyek között 21 magyar és 1 szlovák gyártású termék szerepelt. Elkészítés módja szerint 14 hagyományos pácolással és 8 gyorspácolással készült terméket teszteltek, melyek kiszerelés tekintetében 0,5 és 2 kg közöttiek voltak. A teszten 7 kötözött és 15 darabolt sonka szerepelt, melyek mindegyike füstölt termék volt.
Az eredmények alapján a vizsgált sonkák élelmiszerbiztonsági szempontból maximálisan megfeleltek az előírásoknak, csak kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák akadtak.
A kedveltségi teszten olyan érzékszervi jellemzőkre fókuszált a Szupermenta csapat, amelyek a vásárlás során segítséget adhatnak a sonkák kiválasztásában. Minden terméknél 4 fő értékelési szempontot figyeltek meg: alak-méret, szín-metszéslap, állomány, illat. Győztest ugyan nem hirdettek, de mindegyik tesztelt sonkáról írtak egy rövid jellemzést, ami nagy segítség lehet a húsvéti sonka kiválasztásánál.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.