Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

Így savanyítsd a céklát, és sosem bánod meg! Széll Tamás tippjei

A cékla az iskolai menza rettegett savanyúságának alapanyagából vált mára a modern konyha jolly jokerévé: egyrészt az íze, másrészt a beltartalma miatt gyakran és szívesen használják a konyhákban. Ám a feldolgozásával járó macera sokaknak elveszi a kedvét attól, hogy dolgozzanak vele - ennek a kiküszöbölésésre van Széll Tamás séfnek néhány kipróbált, bombabiztos praktikája.

Egészséges, vitaminokban gazdag gyökérzöldség, de nem szívesen nyúlunk hozzá, mert bizony nyomot hagy a bőrünkön és a konyhai felszerelésünkön. A céklás kényelmetlenség kiküszöbölésére, valamint a tápérték megőrzésére Széll Tamás séf a főzés helyett a sütést javasolja, ugyanis főzés közben nem csak a színéből - amit látunk is a főzővízen - hanem a beltartalmából is sokat veszít, így jobb, ha csak leveskészítéskor alkalmazzuk ezt a módszert.

"Nem csak a céklával, hanem a gyökérzöldségekkel kapcsolatban én a következő szoktam javasolni mindenkinek: körömkefével sikáljuk meg, vágjuk le a szárát, ha szükséges, utána csomagoljuk alufóliába, loccsantsuk meg egy kis olívaolajjal, dobjunk rá egy csipet sót, és 170-180 fokra előmelegített sütőben süssük meg. Ilyenkor a cékla egyrészt saját levében megpárolódik, másrészt meg is sül, és így lesz a legfinomabb" - osztotta meg a hallgatókkal a Petőfi Rádió gasztroműsorában a tippjeit a séf.

Széll Tamás azt is elmondta, hogy bár általában télen komponáljuk bele a céklát a menübe, nyár közepén a legzsengébb, és ekkor sül a legkönnyebben, és ilyenkor a legkönnyebb meghámozni is. A cékla hámozása, sajnos, a sütés után is macerás kicsit, de ha gumikesztyűt használunk, a bőrünk biztosan megússza majd.

És hogy mit tegyünk a sült céklával? Bármi lehet belőle a snacktől a salátáig, de Széll Tamás azt javasolja, próbáljuk ki a savanyított sült céklát, és meglátjuk, ég és föld a különbség a főtt és a sült céklából készített változat között!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.