Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Alapételek

Így lesz tökéletes a Márton-napi libasült - tippek, trükkök, receptek!

Ha november, akkor Márton nap - és Márton-napi libasült! Ha nem akarunk egész évben éhezni - ahogy a mondás jósolja azoknak, akik kihagyják a libáskodást -, akkor jó, ha beszerzünk egy szép hízott libamellet vagy libacombot, esetleg egy egész libát, és nekiugrunk a feladatnak. Akinek nincs rutinja etérten, innen üzenjük: pánikra semmi ok - segítünk!

A libának a leggyakrabban a combját és a melle húsát fogyasztjuk. Na, meg a máját, a háját, azaz a töpörtyűjét és a zsírját. A hízott libamáj és a töpörtyű is nagyon finom, a Márton-nap mégis inkább a liba húsáról, s főként a combjáról szól. S hogyan kell libacombot sütni? Mutatjuk a legfontosabb részleteket!

A liba - vagy régebbi nevén a lúd - a barna húsú szárnyasok körébe tartozik, csakúgy, mint a kacsa vagy a gyöngytyúk. Sötét színű, rostos húsa zsírosabb, mint a fehér húsú szárnyasoké, és jellegzetesebb a szaga is, ezért a belőke készült ételeket erősebben fűszerezzük.

Néhány trükk és tökéletes lesz a Márton-napi sült libacomb (Shutterstock)
Néhány trükk és tökéletes lesz a Márton-napi sült libacomb (Shutterstock)

1. Így fűszerezzük a libasültet

A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, például kakukkfű, rozmaring, majoranna, egy kevés só, esetleg szerecsendió, s tökéletes lesz a végeredmény.

2. Egy kis pác nem árt

A sütés előtti napon a libacombokat alaposan dörzsöljük be a sóval, majd a húsos felét megszórjuk a fűszerekkel. Ezután lefedjük és betesszük a hűtőbe, hogy a só és a fűszerek kellően átjárják a húst.

Pácolhatjuk és konfitálhatjuk is a libacombot (Shutterstock)
Pácolhatjuk és konfitálhatjuk is a libacombot (Shutterstock)

3. Konfitálhatjuk a libasültet

Ha valóban mennyei libasültet szeretnénk készíteni és enni, akkor érdemes a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan sütni, azaz konfitálni. Ez esetben az előkészített combokat közepes hőmérsékletű sütőbe (max. 140 fok) tesszük, majd kb. 30 percig sütjük. Ezután kicsit lejjebb vesszük a hőfokot (100-120 fokra), és 2,5-3 órán át lassan sütjük készre. A lassú sütésnek köszönhetően a hús szaftos és omlós hús, míg a bőre finoman ropogósra sül.

4. Egyben sült liba

A libát egyben is lesüthetjük. Az ízletes húst tovább ízesíthetjük a bőr alá juttatott fűszerekkel, illetve a libába tömködött különféle töltelékekkel. A töltelék tulajdonképp bármi lehet, narancs, alma, gesztenye, egy-két ág rozmaring, vagy akár zsemlében, májban gazdag klasszikus töltelékmassza is. Arra ügyeljünk, hogy ne tömjük túl a madarat, mert akkor sokkal nehezebben sül át.

Egyben sütve is nagyon finom a liba, melyet ízlésünk szerint tölthetünk gyümölccsel, töltelékkel (Shutterstock)
Egyben sütve is nagyon finom a liba, melyet ízlésünk szerint tölthetünk gyümölccsel, töltelékkel (Shutterstock)

5. Ez a köret illik a Márton-napi libasült mellé

A lesütött libamell vagy libacomb mellé kínálhatunk párolt lilakáposztát, adhatunk tört krumplit vagy krémes krumplipürét, de a mellehúsa ideális alapanyaga a lazább salátáknak is. A libához jól passzolnak az édeskés ízek, célszerű kipróbálni az aszalványokban gazdag salátalapokat, s a hús mellé nyugodtan kínálhatunk egy kevés balzsamecetet is.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.