Páratlan gyümölcs az avokádó, nagyon egészséges, nagyon finom, rengeteg módon használható - de rendkívül érzékeny is. Nem jó, ha túl kemény, az sem, ha túl puha, de ha sikerül elcsípni a megfelelő érettséget, akkor minden figyelemért kárpótol. Ha salátába tesszük vagy turmixba, akkor gyorsan elfogyasztjuk, de ha csak a felét használjuk el, esetleg krémet készítünk belőle, és csak 1-2 óra múlva szeretnénk tálalni, akkor újabb probléma a barnulás. Ezt viszont el is felejthetjük a következő turpisságokkal.
1. A citrom-trükk
Az oxidációtól - vagyis a barnulástól - megvédhetjük citrommal az avokádó húsát, ahogy az alma és a körte esetében is jól működik. Citromlével kenjük át az avokádó húsát, tegyük zacskóba, és lehetőleg szorítsuk ki belőle a legtöbb levegőt. Abban az esetben, ha használtunk citromot az egyik fél avokádó ízesítésére, a kifacsart citrom húsával is nyugodtan átsimogathatjuk a félretett avokádó felületét.
2. Az olaj-trükk
Az olaj is nagyon jól véd a levegőtől, így az oxidációtól, remekül konzerválja a pestót, paradicsomszószt is az üvegben - itt is működni fog. Olajba mártott ecsettel kenjük át a másnapra szánt maradék avokádót, így tegyük zárható dobozba vagy zacskóba, majd a hűtőbe.
3. A hagyma-trükk
Egy negyed vöröshagymát vagy lilahagymát aprítsunk fel, tegyük egy tálkába, majd helyezzük rá az épp nem használatos fél avokádót héjával együtt. Az egészet zárjuk le frissentartó fóliával, majd mehet a hűtőbe. Mivel a hagyma csak a héjjal érintkezik, nem veszi át a hagyma szagát, viszont az avokádó húsa megőrzi élénk színét.
4. A mexikói trükk
Mexikó egyik emblematikus étele a guacamole, vagyis az avokádókrém. Nagyon egyszerű és sokféle módon variálható, fogyasztják tortillachips-szel mártogatósként, de szószként is salátákhoz, tortillatekercshez.
Tökéletes parti-étel, de gyorsan bebarnul. A mexikóiak az elkészített avokádókrémbe visszateszik az avokádó magját - ettől lassabban barnul. 2-3 órát szépen megőrzi a színét, ez elegendő idő ahhoz, hogy összeérjenek az ízek - és mi is elkészüljünk a partira.
+ 1. A vakuum-trükk
Az olajos és citromos megoldás is arról szól, hogy az avokádó húsát elzárjuk a levegőtől, vagyis megakadályozzuk az oxidálódást. Ha van valakinek vákuumozó szerkezete otthon, az is hathatós a barnulás ellen, de még egyszerűbb, ha frissentartó fóliát simítunk szorosan a gyümölcs vágott felületére. Ha pedig a kész avokádókrémet tennénk el másnapra, akkor simítsunk fóliát a kencére, finoman nyomkodjuk le, majd öntsünk egy kis hideg vizet rá, így teljesen elzárjuk a levegőtől. Felhasználáskor öntsük le a vizet, majd húzzuk le a fóliát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.