Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

Így nem barnul meg az avokádó

Az avokádó nagyon gyorsan oxidálódik, vagyis felnyitás után hamar barnul az üde zöld és krémes hús. De van néhány trükk, amivel ez megelőzhető!

Páratlan gyümölcs az avokádó, nagyon egészséges, nagyon finom, rengeteg módon használható - de rendkívül érzékeny is. Nem jó, ha túl kemény, az sem, ha túl puha, de ha sikerül elcsípni a megfelelő érettséget, akkor minden figyelemért kárpótol. Ha salátába tesszük vagy turmixba, akkor gyorsan elfogyasztjuk, de ha csak a felét használjuk el, esetleg krémet készítünk belőle, és csak 1-2 óra múlva szeretnénk tálalni, akkor újabb probléma a barnulás. Ezt viszont el is felejthetjük a következő turpisságokkal.

 

A tökéletes avokádó krémes, élénk színű
A tökéletes avokádó krémes, élénk színű

 

1. A citrom-trükk

Az oxidációtól - vagyis a barnulástól - megvédhetjük citrommal az avokádó húsát, ahogy az alma és a körte esetében is jól működik. Citromlével kenjük át az avokádó húsát, tegyük zacskóba, és lehetőleg szorítsuk ki belőle a legtöbb levegőt. Abban az esetben, ha használtunk citromot az egyik fél avokádó ízesítésére, a kifacsart citrom húsával is nyugodtan átsimogathatjuk a félretett avokádó felületét.

 

A citrom nem csak az almánál és a körténél segít, hanem az avokádónál is
A citrom nem csak az almánál és a körténél segít, hanem az avokádónál is

 

2. Az olaj-trükk

Az olaj is nagyon jól véd a levegőtől, így az oxidációtól, remekül konzerválja a pestót, paradicsomszószt is az üvegben - itt is működni fog. Olajba mártott ecsettel kenjük át a másnapra szánt maradék avokádót, így tegyük zárható dobozba vagy zacskóba, majd a hűtőbe.

 

Olajjal is megelőzhetjük az oxidációt, vagyis a barnulást
Olajjal is megelőzhetjük az oxidációt, vagyis a barnulást

 

3. A hagyma-trükk

Egy negyed vöröshagymát vagy lilahagymát aprítsunk fel, tegyük egy tálkába, majd helyezzük rá az épp nem használatos fél avokádót héjával együtt. Az egészet zárjuk le frissentartó fóliával, majd mehet a hűtőbe. Mivel a hagyma csak a héjjal érintkezik, nem veszi át a hagyma szagát, viszont az avokádó húsa megőrzi élénk színét.

4. A mexikói trükk

Mexikó egyik emblematikus étele a guacamole, vagyis az avokádókrém. Nagyon egyszerű és sokféle módon variálható, fogyasztják tortillachips-szel mártogatósként, de szószként is salátákhoz, tortillatekercshez.

Tökéletes parti-étel, de gyorsan bebarnul. A mexikóiak az elkészített avokádókrémbe visszateszik az avokádó magját - ettől lassabban barnul. 2-3 órát szépen megőrzi a színét, ez elegendő idő ahhoz, hogy összeérjenek az ízek - és mi is elkészüljünk a partira.

 

A magot nem kidobni, ha szeretnénk megőrizni az élénk színt
A magot nem kidobni, ha szeretnénk megőrizni az élénk színt

 

+ 1. A vakuum-trükk

Az olajos és citromos megoldás is arról szól, hogy az avokádó húsát elzárjuk a levegőtől, vagyis megakadályozzuk az oxidálódást. Ha van valakinek vákuumozó szerkezete otthon, az is hathatós a barnulás ellen, de még egyszerűbb, ha frissentartó fóliát simítunk szorosan a gyümölcs vágott felületére. Ha pedig a kész avokádókrémet tennénk el másnapra, akkor simítsunk fóliát a kencére, finoman nyomkodjuk le, majd öntsünk egy kis hideg vizet rá, így teljesen elzárjuk a levegőtől. Felhasználáskor öntsük le a vizet, majd húzzuk le a fóliát.

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.