Aki szereti a tökfőzeléket, az nyilvánvalóan a kapor szerelmese is, így a következző sült húgombócos receptre garantáltan ráveti magát! Aki pedig - akár gyermekkori traumáknak köszönhetően - nem kifejezetten rajong ezért a főzelékért, az se hagyja ki sült húsgombócot kapormártással - mert így garantáltan új megvilágításba kerül, ez az eddig gyanús fűszernövény!
A húsgombóc csodálatosan sokféle képpen variálható étel: főve isteni levesbetét, sütve kiválóan passzol hozzá a paradicsommártás, a gombmártás és a tökfőzelék-rajongók kedvence, a kapormártás is. Ez utóbbi egy igazi ritkaság, legtöbben a paradicsomos irányba mozdulnak el, pedig egy jó kapormártás kicsit visszavarázsolja a nyarat a konyhánkba. A fűszeres, szaftos húsgombócok és az üde, krémes kapormártás harmonikus duót alkotnak, ami garantáltan mindenkit elvarázsol - íme a recept!
Hozzávalók a sült húsgombócok kapormártásban recepthez:
A húsgombóchoz:
20 dkg darált sertéscomb
1 fej vöröshagyma
1 mokkáskanál ételízesítő
só
őrölt fekete bors
kb. 1,5 dl étolaj a sütéshez
A kapormártáshoz:
1 csokor kapor
1 evőkanál liszt
5 dkg vaj
1 evőkanál étolaj
1 db húsleveskocka
3 dl tej
1 csipet só
1 csipet őrölt fehér bors
1/2 db citrom leve
1 mokkáskanál cukor vagy édesítőszer
Elkészítése:
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apróra. Adjuk hozzá a darált húshoz, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és gyúrjuk alaposan össze.
Az összegyúrt húsmasszából nedves kézzel formázzunk nagyobb diónyi gombócokat. Az olajat öntsük serpenyőbe, melegítsük fel, helyezzük bele a húsgombócokat, majd pár perc alatt, többször átforgatva, hogy teljesen átsüljön, süssük szép aranybarnára. Szedjük ki a zsiradékból és felhasználásig tegyük félre.
A kaprot mossuk meg, vágjuk fel apróra. A tejet langyosítsuk meg, és oldjuk fel benne a leveskockát.
Serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és kevergetve pároljuk pár percig. Ezután szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a tejjel.
Kézi habverővel keverjük simára, és közben ízlés szerint ízesítsük sóval, cukorral, szórjuk meg őrölt borssal, és adjuk hozzá a citromlevet. Ezután állandó keverés mellett addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
Tegyük a kapormártásba az elősütött húsgombócokat, majd főzzük még pár percig. Ha túl sűrűnek találnánk a mártást, adjunk hozzá még kevés tejet, és főzzük pár percig tovább. Közben kóstoljuk, s ha szükséges, ízesítsünk utána. Önmagában is finom, de főtt krumplival is tálalhatjuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.