Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A tojásfőzés nem bonyolult feladat, ezt már többször is megállapítottuk. Ennek ellenére azért akadhatnak gondok, különösen a hámozásnál: nagyon frusztráló, amikor a héj rátapad a tojásra, és az szinte szétmorzsolódik. Az internet tele van különböző tippekkel és trükkökkel, amelyek segítenek megelőzni az ilyen kellemetlen pillanatokat – most mutatunk egy újat!

Ha azt hallod, hogy a tojáshámozás gyors és egyszerű, lehet, elgondolkodsz azon, hogy vajon mit csinálhatsz rosszul? Megnyugtatunk: semmit! Az, hogy a tojás héja mennyire „ragaszkodó”, több dologtól is függ – leginkább attól, hogy mennyire friss a tojás. Az 5-10 napos tojások héja könnyebben elválik, míg a frissebbeké általában nehezebben. Vannak, akik azt állítják, a víz keménysége sem mindegy. Van azonban egy egyszerű és természetes anyag, ami segíti a hámozást, ez pedig a citrom.

Rengeteg felhasználó írja a Facebookon, az Instagramon vagy a TikTokon, hogy az egyik legjobb megoldás, ha egy szelet citromot teszünk a főzővízbe. A citromban található sav segíthet megpuhítani a tojás héját és elválasztani azt a tojás belső részétől, így könnyebben lehúzhatóvá válik a héj. Ez hasonló hatás, mint amit ecet vagy szódabikarbóna hozzáadásával érhetünk el a tojás főzése során.

@cookistwow Why didn't we know this before? 😍 Peeling hard-boiled eggs isn't always easy, so we found the best hack to do it! 💪 🍋 Just put some lemon slices in the water while boiling the eggs.  After 12 minutes your boiled eggs will be ready!  Did you know it? What is your secret to peel hard-boiled eggs in the fastest way? 👇 #cookistwow #trick #hacks #cooking #kitchenhacks #lifehacks #eggs #foodtok ♬ Food - eas Ratta

Meddig fogyasztható a tojás?

A Nébih hivatalos álláspontja szerint a tojás 2 hétig áll el abban az esetben, ha mosatlanul, hűtőszekrényben tároljuk. A lejárt tojást egyesével feltörve, külön edényben ellenőrizni kell. Elváltozás esetén (megszokottól eltérő szag, szín, állag) ki kell dobni azokat. A lejárt tojásokat csakis alapos hőkezelést igénylő ételekhez szabad felhasználni! Ettől egy picit eltér az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) ajánlása: szerintük a tojást legkésőbb három héttel a vásárlást követően ajánlott elfogyasztani. Sok esetben még ennél is tovább eltartható, 4-5 héttel a vásárlást követően azonban már nagyobb eséllyel megjelenhet benne az ételmérgezést kiváltó szalmonella vagy E. coli baktérium. 

Hogyan tároljuk a tojást?

Az, hogy miként tároljuk a tojást, nagyban befolyásolja annak eltarthatóságát. Érdemes hűtőben tárolni, annak is a legbelső részében, ne pedig az ajtóban, mert ott nagyobb a hőmérséklet-ingadozás. A tojásokat dobozukkal együtt helyezzük be a hűtőbe, mivel ez is védi őket a fizikai tényezőktől. Kevesen tudják, de a tojásokat hegyükkel lefelé érdemes tárolni, így a sárgája középen marad, és tovább friss marad.

Tojás
A tojásokat a dobozzal együtt tároljuk a hűtőben / Fotó: Shutterstock

Jótanácsok tojásos ételek készítéséhez

  • A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
  • A régebbi tojásokat csak egyenként, külön csészébe feltörve és érzékszervileg ellenőrizve használjuk fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, dobjuk ki!
  • Krémekhez, majonézhez csak teljesen friss tojást használjunk! 
  • A tojásos ételeket alaposan süssük-főzzük át, hogy a belsejük is forró legyen (+75 fok felett). A rántottát is addig süssük, amíg meg nem szilárdul. Az alapos sütés főzés elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat.
  • A főzött tojásos, ún. sárga krémeket minél gyorsabban le kell hűteni, és a kész süteményt (krémes, képviselő fánk) hűtőszekrényben tárolni.
  • A tojásos ételmaradékot át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. Az ételmaradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak.
  • Ha tojással dolgozunk, ne csak munkakezdés előtt mossunk kezet, hanem közben is többször, alaposan!
  • Mindig mosogassuk el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdünk el dolgozni.


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.