Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Praktikus

Így nem reped meg a tojás főzés közben: ezzel a három trükkel szép lesz a tálalás

Tojásfőzés /Fotó: Shutterstock
Ugyan már vége a húsvétnak, de a találásra nem csak az ünnepekkor fontos figyelmet fordítani.

A tojásfőzés sokak számára kardinális kérdés, ugyanis egyesek azt szeretik, ha már kemény a fehérje de még folyós a sárgája, míg sokan az igazán keményre főtt tojásokat szeretik a kenyérre karikázni. Legyen szó tojásfestésről vagy a reggelihez kínált főtt tojásról, akkor mutat a legjobban, ha szép, egységes, és nem repedt a héja.

Ahhoz, hogy minden körülmények között sikert arassunk, érdemes betartani három praktikát.

Így nem reped meg a tojás főzés közben /Fotó: Shutterstock
Így nem reped meg a tojás főzés közben /Fotó: Shutterstock

Friss tojással dolgozzunk

Nemcsak ebben az esetben, hanem általánosan is elmondható, hogy célszerű friss alapanyagokat használni. A régebbi, ám még nem romlott tojásokban sokkal több a levegő, mint az újakban, és főzés közben, a hirtelen hőmérséklet-változástól megnő a tojásban a nyomás, ettől pedig megrepedhet a héj. A tojás frissességét vízteszttel tudjuk ellenőrizni: tegyük a tojást egy pohár vízbe, ha az alján marad, akkor még friss, de ha feljön a tetejére, már ne főzzük meg.

Hideg vízben kezdjük főzni

A tojáshéj megrepedéséhez vezethet az is, ha hirtelen megy végbe a hőtágulás, azaz a hideg tojásra meleg vagy forró vizet engedünk. A tojásfőzést ezért kezdjük hideg vízben, a főzési időt ilyenkor pedig a forrástól kezdve kell számolni.

Ne zubogjon a víz

A főzővíz mindig teljesen fedje el a tojásokat. Mikor felforrt a víz, vegyük takarékra a tűzhelyet, ugyanis a lobogó vízben egymásnak, illetve az edény falának ütődhetnek a tojások, ami a héj megrepedéséhez vezethet. A Ripost felidézi, hogy egyesek szerint a főzővízbe tett evőkanál só is segíthet megakadályozni a repedést.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.