Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Karácsony

5 tipp, hogy tökéletes legyen a karácsonyi mézeskalács

Mézeskalács
Nincs karácsony mézeskalács nélkül! Már most nekiláthatsz a mézeskalács sütésének, mert jól záródó dobozban karácsonyig is elállnak a fűszerillatú aprósütemények. Mutatunk pár tippet, hogy tökéletesen sikerüljön!

Se szeri, se száma a bevált családi és a Facebookon terjedő recepteknek, de alapjában véve csak kétféle karácsonyi mézeskalács létezik: az azonnal fogyasztható és a több nap múlva megpuhuló. Érdemes mindkettőből kellő mennyiséget sütni, mert hamar elfogynak! Bármelyik mézeskalács receptet választod, hasznodra lehetnek a tanácsaink.

1. Méz

A méz segít a tészta nedvességének megőrzésében, ezért is állnak el oly sokáig a mézes kekszek. Lágy ízűt válassz, mert a kész sütiben úgyis az aromás fűszerek dominálnak. A kikristályosodott (ikrás) mézet a legegyszerűbben mikróban tudod folyóssá varázsolni. (Ne felejtsd el levenni az üvegről a fémtetőt!)

Lágy ízű mézet válassz a tésztához! / Fotó: Shutterstock
Lágy ízű mézet válassz a tésztához! / Fotó: Shutterstock

2. Melasz

Ez a klasszikus sütési alapanyag sok receptben szerepel méz helyett. A melasz valójában sűrű, sötét szirup a cukorrépa vagy cukornád feldolgozásának mellékterméke, és a cukorral ellentétben nem csomósodik, nem kristályosodik. Cukorrépa- vagy nádmelaszt bio- vagy reformboltban és a weben vásárolhatsz.

3. mézeskalács Fűszerek

Ha a családban nem kedveli valaki a készen kapható mézeskalács fűszerkeverékek valamelyik összetevőjét, akkor készítsd el a saját keverékedet. A nélkülözhetetlen fahéj és szegfűszeg mellett tehetsz bele pl. szárított gyömbért, ánizst, kardamomot, szerecsendiót, szegfűborsot, borsot. A fűszereket porítsd mozsárban vagy használj tasakos őrölt termékeket.

4. A mézeskalács Tészta

Tartsd be a receptek utasításait, mindenekelőtt a pihentetési és a sütési időt. A ragacsos nyers tésztát adagokra osztva csomagold folpakba, majd legalább néhány órára, de inkább egész éjszakára tedd be a hűtőbe. Ezután nyújtsd ki közepes (3-5 mm) vastagságúra, mert a túl vékony sütemény szélei könnyen megéghetnek. A tepsiben elrendezett sütiket érdemes hideg helyre tenni egy rövid időre, hogy sütés közben jobban megőrizzék az alakjukat. Amint barnulni kezdenek, kapd ki őket a sütőből, mert a méz miatt könnyen megégnek!

Ne nyújtsd túlságosan vékonyra a tésztát! / Fotó: Shutterstock
Ne nyújtsd túlságosan vékonyra a tésztát! / Fotó: Shutterstock

5. Díszítés

A magvakat és cukrokat sütés előtt nyomkodd a rá nyers tésztára. A díszítés nélkül megsütött kekszeket hagyd teljesen kihűlni, mielőtt cukormázzal nekilátsz a dekorálásuknak. A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert sűrűn folyós masszát kanalazd vékony csövű habzsákba vagy kisméretű mélyhűtőtasakba (jobb a tartása, mint az egyszerű nejlonzacskónak), és ebből nyomd a sütikre.

Tubusos dekortollal még egyszerűbb mintákat rajzolni. (A sütési kellékeknél keresd a nagyobb élelmiszerboltokban. Több színben kapható.) A még friss díszítést tovább gazdagíthatod pl. színes cukrokkal, szeletelt mandulával, felezett dióval, kandírozott gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, olvasztott csokoládéval.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.