Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Karácsony

6 tuti kalóriaspóroló tipp karácsonyra

A finomabbnál finomabb ünnepi desszertek és sütemények ízükkel, küllemükkel gyorsan elterelik a figyelmet a bennük lévő rengeteg kalóriáról… Szeretnéd „light” verzióban majszolgatni ezeket? Íme néhány szuperhasznos tipp, amit érdemes bevetned ezen a karácsonyon!

Azok számára, akik egész évben odafigyelnek az alakjukra, bizony okozhat némi fejtörést, hogy hogyan is kerüljék ki a karácsonyi kalóriacsapdákat. Persze, az ünnepekhez hozzátartoznak az édes finomságok, és nem is érdemes túl szigorúnak lennünk magunkkal szemben, de azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy 3-4 nap mértéktelen falatozás (és mozgáshiány) következtében már felszaladhat 1-2 pluszkiló. Az egészségünk, a karcsúságunk és a jó lelkiismeretünk megőrzése érdekében érdemes bevetni olyan sütési tippeket és konyhai trükköket, amelyekkel könnyedén visszavehetünk a kalóriákból, mégsem kell lemondanunk szinte semmiről. A kalóriaszegény finomságok titka mi más lenne, mint az összetevők helyes kiválasztása. Most meg is mutatjuk, hogyan érdemes csinálni!

1. Olaj és vaj helyett almapüré

Elsőre biztosan érdekesen hangzik ez a tipp, és felmerülhet a kérdés, hogy hogyan is tudná az alma helyettesíteni a zsíradékot? Természetesen nem sütéskor, de például a tészta összeállításakor igenis bevethető! A lágyabb tészták esetében a vaj vagy az olaj mennyisége kiváltható almapürével. Ha keksztésztákról van szó, az olaj vagy a vaj 2/3 része helyettesíthető, így még gond nélkül össze fog állni a tészta sütéskor.

2. Vaj helyett natúr joghurt

A receptben szereplő vaj mennyiségét úgy is csökkenthetjük, ha natúr joghurttal váltjuk ki. Így hasonló, de sokkal krémesebb állagot érhetünk el. További érv mellette, hogy tejtermék lévén olyan fontos tápanyagokat is tartalmaz, mint például a kalcium. A joghurt a tésztát sokkal könnyebbé is teszi!

3. Alternatív édesítőszerek cukor helyett

A cukor gyakran elhagyható összetevője egy-egy desszertnek, ezt jó észben tartani. Helyette az édes ízt sztéviával, eritrittel vagy agavé sziruppal is elérhetjük. Az is jó megoldás, ha csökkentjük a cukor mennyiségét, már ezzel a nem túl nehéz lépéssel is sokat tehetünk az egészségünkért.

4. Diófélék helyett zabpehely

Beszéljenek a tények: 100 g diófélében átlagosan 60 g zsír van, míg a zabpehelyben kb. 8 g-nyi, ráadásul utóbbi remek helyettesítő is. A süti íze megmarad, ha a dió előírt mennyiségének a felét zabpehellyel váltjuk ki. Sőt, az állaga még jobb, ropogósabb és különlegesebb lesz!

5. Tej helyett író

Több előnye is van annak, ha a tejet íróval helyettesítjük: az író könnyű, zsírtartalma 1% alatti, így a tejhez hasonlóan viselkedik a tésztákban. Az íze sokkal intenzívebb, kiemeli más hozzávalók zamatát, a süteményeknek könnyű, puha, rugalmas állagot biztosít.

6. Búzaliszt helyett mandula- vagy tönkölyliszt

Mindenki tudja, hogy a búzaliszt nem tesz jót az alakunknak. Már csak ezért is érdemes az ételek elkészítésekor egyszerűen helyettesíteni valamilyen egészségesebb alternatívával. A tönkölybúzából készült liszt gazdag ásványi anyagokban, és jót tesz az emésztésnek. Ugyanígy a mandulaliszt, amelyben vas, kálium, magnézium, mangán, cink, vitaminok és folsav is van.

3 NAPOS VILLÁMFOGYÓKÚRA - HOZD MAGAD CSÚCSFORMÁBA SZILVESZTERRE! >>>

5 JOLLY JOKER-TIPP: KÉSZÜLJ FEL AZ ÜNNEPI TÚLEVÉSRE! >>>

7 TIPP, HOGY PLUSZ KILÓK NÉLKÜL MEGÚSZD A DECEMBERT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.