Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Karácsony

Így lesz tökéletes az egyben sült töltött csirke - 3+1 egyszerű lépésben!

Így lesz egyszerre omlós húsú és ropogós bőrű az egészben sült csirke /Fotó: Shutterstock
A töltött csirke egy vasárnapi klasszikusnak is mondható, nagy kedvencünk, ami egészben sütve kifejezetten ünnepi: fenséges látvány az aranybarnára sült bőrű madár, a szépen terített asztal közepén. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes - nemcsak látványra, ízre is!

Ahhoz, hogy szaftos és omlós legyen az egészben sütött csirke húsa, a bőre pedig ropogjon, be kell tartani néhány egyszerű szabályt. Eláruljuk, melyek ezek és hogyan lesz tökéletes az egészben sült csirke!

Így lesz egyszerre omlós húsú és ropogós bőrű az egészben sült csirke /Fotó: Shutterstock
Így lesz egyszerre omlós húsú és ropogós bőrű az egészben sült csirke /Fotó: Shutterstock

1. előkészítés

A csirkét megtisztítjuk, a maradék szőrszálakat eltávolítjuk. Kívül-belül - a bőr alatt is! - megsózzuk, és bekenjük a választott fűszerekkel - például borssal, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával - ízesített, olvasztott vajjal. Ettől lesz szép fényes, piros és ropogós a bőre, a húsa pedig kellemesen fűszeres. Nem árt, ha sütés előtt egy órát pihentetjük, hogy a fűszerek jobban átjárják a madarat.

2. a töltelék és töltés

A töltött csirke megunhatatlan, többek között azért, mert a töltelék maga számtalan lehet: gombás-tojásos-májas, füstölttarjás-tejfölös, darált húsos, ricottás - a variációknak csak a képzelet szab határt. A hagyományos változathoz 2 darab zsömlét tejbe áztatunk, majd kicsavarunk, és egy nagyobb tálba helyezzük. 1 fej vöröshagymát meghámozunk, és apró kockákra vágjuk. Elkaparunk 15 dkg csirkemájat, megtisztítjuk és apróra darabolunk 10 dkg gombát.

Így lesz tökéletes az egyben sült töltött csirke - 3+1 egyszerű lépésben!
Így lesz tökéletes az egyben sült töltött csirke - 3+1 egyszerű lépésben!

Egy serpenyőben 10 dkg bacont pirítunk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát, majd, ha a gomba összeesett, a petrezselymet is, és kb. 5 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Az áztatott és kicsavart zsömlékhez hozzáadunk 2 egész tojást, a gombás keveréket, és a májat. Sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük, majd óvatosan a csirke bőre alá - főleg a combja és a melle alá -, és a hasüregébe töltjük, és egy hústűvel lezárjuk. A combokat egy madzaggal felül összekötjük, a maradék tölteléket pedig a combok mellett, a bőr alá töltjük, és ezeket is lezárjuk egy hústűvel.

3. a sütés

A töltött csirkénél két dolognak kell egyszerre megvalósulnia: belül omlósnak, kívül ropogósnak kell lennie, anélkül, hogy kiszáradna. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy a betöltött csirkét egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és bőségesen megkenjük olvasztott vajjal, majd letakarjuk alufóliával, és 150 fokon 1,5 órán át sütjük. Félidőben egyszer átfordítjuk a csirkét, és meglocsoljuk a saját, fűszeres levével. Másfél óra után levesszük a fóliát, és 200 fokon, újabb fél órán át piros-ropogósra sütjük.

Fűszervajas csirke egészben sütve
Fűszervajas csirke egészben sütve

+ 1 Pihentetés

Ahhoz, hogy szépen szeletelhető legyen a csirkénk, nem árt pihentetni, miután elkészült. Ez kb. 20 perc legyen, semmiképp nem több, mert akkor elkezd kiszáradni és kihűlni a sültünk, és melegítve, ugyebár, csak a káposzta jó.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.