Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Karácsony

Így lesz tökéletes az egyben sült töltött csirke - 3+1 egyszerű lépésben!

Így lesz egyszerre omlós húsú és ropogós bőrű az egészben sült csirke /Fotó: Shutterstock
A töltött csirke egy vasárnapi klasszikusnak is mondható, nagy kedvencünk, ami egészben sütve kifejezetten ünnepi: fenséges látvány az aranybarnára sült bőrű madár, a szépen terített asztal közepén. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes - nemcsak látványra, ízre is!

Ahhoz, hogy szaftos és omlós legyen az egészben sütött csirke húsa, a bőre pedig ropogjon, be kell tartani néhány egyszerű szabályt. Eláruljuk, melyek ezek és hogyan lesz tökéletes az egészben sült csirke!

Így lesz egyszerre omlós húsú és ropogós bőrű az egészben sült csirke /Fotó: Shutterstock
Így lesz egyszerre omlós húsú és ropogós bőrű az egészben sült csirke /Fotó: Shutterstock

1. előkészítés

A csirkét megtisztítjuk, a maradék szőrszálakat eltávolítjuk. Kívül-belül - a bőr alatt is! - megsózzuk, és bekenjük a választott fűszerekkel - például borssal, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával - ízesített, olvasztott vajjal. Ettől lesz szép fényes, piros és ropogós a bőre, a húsa pedig kellemesen fűszeres. Nem árt, ha sütés előtt egy órát pihentetjük, hogy a fűszerek jobban átjárják a madarat.

2. a töltelék és töltés

A töltött csirke megunhatatlan, többek között azért, mert a töltelék maga számtalan lehet: gombás-tojásos-májas, füstölttarjás-tejfölös, darált húsos, ricottás - a variációknak csak a képzelet szab határt. A hagyományos változathoz 2 darab zsömlét tejbe áztatunk, majd kicsavarunk, és egy nagyobb tálba helyezzük. 1 fej vöröshagymát meghámozunk, és apró kockákra vágjuk. Elkaparunk 15 dkg csirkemájat, megtisztítjuk és apróra darabolunk 10 dkg gombát.

Így lesz tökéletes az egyben sült töltött csirke - 3+1 egyszerű lépésben!
Így lesz tökéletes az egyben sült töltött csirke - 3+1 egyszerű lépésben!

Egy serpenyőben 10 dkg bacont pirítunk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát, majd, ha a gomba összeesett, a petrezselymet is, és kb. 5 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Az áztatott és kicsavart zsömlékhez hozzáadunk 2 egész tojást, a gombás keveréket, és a májat. Sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük, majd óvatosan a csirke bőre alá - főleg a combja és a melle alá -, és a hasüregébe töltjük, és egy hústűvel lezárjuk. A combokat egy madzaggal felül összekötjük, a maradék tölteléket pedig a combok mellett, a bőr alá töltjük, és ezeket is lezárjuk egy hústűvel.

3. a sütés

A töltött csirkénél két dolognak kell egyszerre megvalósulnia: belül omlósnak, kívül ropogósnak kell lennie, anélkül, hogy kiszáradna. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy a betöltött csirkét egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és bőségesen megkenjük olvasztott vajjal, majd letakarjuk alufóliával, és 150 fokon 1,5 órán át sütjük. Félidőben egyszer átfordítjuk a csirkét, és meglocsoljuk a saját, fűszeres levével. Másfél óra után levesszük a fóliát, és 200 fokon, újabb fél órán át piros-ropogósra sütjük.

Fűszervajas csirke egészben sütve
Fűszervajas csirke egészben sütve

+ 1 Pihentetés

Ahhoz, hogy szépen szeletelhető legyen a csirkénk, nem árt pihentetni, miután elkészült. Ez kb. 20 perc legyen, semmiképp nem több, mert akkor elkezd kiszáradni és kihűlni a sültünk, és melegítve, ugyebár, csak a káposzta jó.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.