Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Karácsony

Így lesz tökéletes az ünnepi pecsenye!

Hogyan dolgozzunk a szárazabb húsokkal, milyen zsiradékot használjunk és meddig kell pihentetni a húst? Íme, itt van néhány praktika és trükk, hiszen ünnepek alatt sokan készítenek különböző sült pecsenyéket.

A pecsenyét egyébként megannyi körettel kínálhatjuk, így ez a finomság, készüljön bárhogy és bármilyen húsból, minden alkalomra kiváló választás. Mi leginkább az oldalasért rajongunk, de ízlés szerinti húsból is készíthetjük.

A legfontosabb tanácsok, mielőtt pecsenyét sütnél!

  1. A húsokat érdemes besózni, és hagyni állni sóban egy kis ideig, mert így ízletesebbek lesznek.
  2. Akkor lesz szép formás a sült, ha formára kötözi zsineggel. Így szeletelni is könnyebb lesz.
  3. Ha sütés/párolás előtt körbe kell pirítani a húst, akkor csak az után tegye rá a fűszereket.
  4. Az erősebb illatú húsokat, például a sertést és a birkát, illatosabb fűszerekkel ízesítse. A lágyabb, fiatal húsokhoz kevés fűszer és só illik.
  5. A szárazabb húsokat, például a pulykamellet, érdemes megtűzdelni szalonnával vagy körbetekerni baconnel, mert így szaftosabb lesz a sült.

Titkok a sütőből

A szárazabb húsokat (pl. szárnyasmell, marhabélszín, sertésszűz) serpenyőben vagy sütőben, nagy lángon pirítsa meg. Ezután a sütőben, zsír nélkül, alacsonyabb hőfokon süsse, így kíméletesen kapja majd a hőt, és nem nem fog kiszáradni.

A több kötőszövetet tartalmazó húsokat (pl. szárnyascomb, a sertés- vagy marhalapocka) elősütés után zsiradékban és folyadékban – vízben, húslevesalaplében, borban –, lefedve párolja a sütőben. A sütés utolsó fázisában távolítsa el a fedőt, öntse le a húsról a párolólét, és megemelt hőfokon süsse ropogósra a pecsenyét.

A pecsenyét megannyi körettel kínálhatjuk /Fotó: Shutterstock
A pecsenyét megannyi körettel kínálhatjuk /Fotó: Shutterstock

A bőrös pecsenye úgy lesz ropogós, ha előfőzi azt, majd bedörzsöli a bőrt egy kevés sóval, továbbá citromlével, azután puhára főzi a húst. Végül tolja a pecsenyét a sütőbe egy kis időre, és süsse ropogósra a bőrös részt.

Konfitálás esetében érdemes nagyobb hőfokon kezdeni a sütést, hogy a húsban lévő mikroorganizmusok elpusztuljanak az alacsony hőfokon történő sütés előtt.

A régi agyagban sütés modern változata a sóban sütés. Ehhez nagy mennyiségű sót, egy kevés vizet és tojásfehérjét kell összekeverni, majd bevonni vele a húst vagy halat. Az étel nem lesz sós, a sóréteg ugyanis hamar megkeményedik, így olyan lesz, mintha a hús agyagban sülne.

Sütőzacskóban való sütéskor illatosabb, szaftosabb marad a pecsenye.

Cserépedényben való sütéskor a hús lassan, egyenletesen kapja a hőt.

A legmodernebb elkészítés a sous vide (ejtsd: szu vid): elősütés után vákuumzacskóban, 60-70 fokos vízben készül a hús.

Utolsó simítások

Nagyon fontos, hogy a kész pecsenyét a sütőt elzárva, a tepsit a lenyitott ajtóra téve pihentesse 10-15 percig. Közben fordítsa meg néhányszor. Ha ez elmarad, szeleteléskor kifolyik a hús leve, emiatt szárazabb, íztelenebb lesz.

Így lesz tökéletes az ünnepi pecsenye! /Fotó: Shuttetstock
Így lesz tökéletes az ünnepi pecsenye! /Fotó: Shuttetstock

Szeletelésnél ügyelni kell arra, hogy a rostokkal keresztben, szinte derékszögben vágja fel a húst. Ha szálával – a rostokkal párhuzamosan – szeleteli fel, rágós, száraz lesz minden egyes darab.

Ha valamilyen mártást is szeretne kínálni a hús mellé, ahhoz tökéletes alap az átszűrt pecsenyelé. Dúsítsa egy kevés vízzel vagy vajjal. A kisült pecsenyelét szűrje át, és dúsítsa egy kevés vízzel vagy vajjal.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.