Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Karácsony

Így lesz tökéletes az ünnepi pecsenye!

Hogyan dolgozzunk a szárazabb húsokkal, milyen zsiradékot használjunk és meddig kell pihentetni a húst? Íme, itt van néhány praktika és trükk, hiszen ünnepek alatt sokan készítenek különböző sült pecsenyéket.

A pecsenyét egyébként megannyi körettel kínálhatjuk, így ez a finomság, készüljön bárhogy és bármilyen húsból, minden alkalomra kiváló választás. Mi leginkább az oldalasért rajongunk, de ízlés szerinti húsból is készíthetjük.

A legfontosabb tanácsok, mielőtt pecsenyét sütnél!

  1. A húsokat érdemes besózni, és hagyni állni sóban egy kis ideig, mert így ízletesebbek lesznek.
  2. Akkor lesz szép formás a sült, ha formára kötözi zsineggel. Így szeletelni is könnyebb lesz.
  3. Ha sütés/párolás előtt körbe kell pirítani a húst, akkor csak az után tegye rá a fűszereket.
  4. Az erősebb illatú húsokat, például a sertést és a birkát, illatosabb fűszerekkel ízesítse. A lágyabb, fiatal húsokhoz kevés fűszer és só illik.
  5. A szárazabb húsokat, például a pulykamellet, érdemes megtűzdelni szalonnával vagy körbetekerni baconnel, mert így szaftosabb lesz a sült.

Titkok a sütőből

A szárazabb húsokat (pl. szárnyasmell, marhabélszín, sertésszűz) serpenyőben vagy sütőben, nagy lángon pirítsa meg. Ezután a sütőben, zsír nélkül, alacsonyabb hőfokon süsse, így kíméletesen kapja majd a hőt, és nem nem fog kiszáradni.

A több kötőszövetet tartalmazó húsokat (pl. szárnyascomb, a sertés- vagy marhalapocka) elősütés után zsiradékban és folyadékban – vízben, húslevesalaplében, borban –, lefedve párolja a sütőben. A sütés utolsó fázisában távolítsa el a fedőt, öntse le a húsról a párolólét, és megemelt hőfokon süsse ropogósra a pecsenyét.

A pecsenyét megannyi körettel kínálhatjuk /Fotó: Shutterstock
A pecsenyét megannyi körettel kínálhatjuk /Fotó: Shutterstock

A bőrös pecsenye úgy lesz ropogós, ha előfőzi azt, majd bedörzsöli a bőrt egy kevés sóval, továbbá citromlével, azután puhára főzi a húst. Végül tolja a pecsenyét a sütőbe egy kis időre, és süsse ropogósra a bőrös részt.

Konfitálás esetében érdemes nagyobb hőfokon kezdeni a sütést, hogy a húsban lévő mikroorganizmusok elpusztuljanak az alacsony hőfokon történő sütés előtt.

A régi agyagban sütés modern változata a sóban sütés. Ehhez nagy mennyiségű sót, egy kevés vizet és tojásfehérjét kell összekeverni, majd bevonni vele a húst vagy halat. Az étel nem lesz sós, a sóréteg ugyanis hamar megkeményedik, így olyan lesz, mintha a hús agyagban sülne.

Sütőzacskóban való sütéskor illatosabb, szaftosabb marad a pecsenye.

Cserépedényben való sütéskor a hús lassan, egyenletesen kapja a hőt.

A legmodernebb elkészítés a sous vide (ejtsd: szu vid): elősütés után vákuumzacskóban, 60-70 fokos vízben készül a hús.

Utolsó simítások

Nagyon fontos, hogy a kész pecsenyét a sütőt elzárva, a tepsit a lenyitott ajtóra téve pihentesse 10-15 percig. Közben fordítsa meg néhányszor. Ha ez elmarad, szeleteléskor kifolyik a hús leve, emiatt szárazabb, íztelenebb lesz.

Így lesz tökéletes az ünnepi pecsenye! /Fotó: Shuttetstock
Így lesz tökéletes az ünnepi pecsenye! /Fotó: Shuttetstock

Szeletelésnél ügyelni kell arra, hogy a rostokkal keresztben, szinte derékszögben vágja fel a húst. Ha szálával – a rostokkal párhuzamosan – szeleteli fel, rágós, száraz lesz minden egyes darab.

Ha valamilyen mártást is szeretne kínálni a hús mellé, ahhoz tökéletes alap az átszűrt pecsenyelé. Dúsítsa egy kevés vízzel vagy vajjal. A kisült pecsenyelét szűrje át, és dúsítsa egy kevés vízzel vagy vajjal.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.