Az egyszerű, de finom és mutatós előétel a betlehemi csillagot idézi, a szív alakú gofri pedig igazán tökéletes desszert a szeretet ünnepére!
Egyedül a főételhez való borjúhús beszerzése kíván némi utánjárást (időben rendeld meg egy hentesnél!), a többi alapanyag általában ott sorakozik a kamrapolcon vagy megvásárolható a sarki élelmiszerboltban.
A toastcsillagokra nemcsak körtéből, hanem almából is tehetsz körszeleteket. Ne felejtsd el kivágni a magos részüket! Nem fognak megbarnulni a sütőbe kerülésig, ha egy kevés citromlevet csepegtetsz rájuk.
A laza szerkezetű borjúhús nagy előnye a marhával szemben, hogy előzetes pácolás nélkül is porhanyósra sül. Vásárláskor tekercsben való töltéshez alkalmas részt kérj a hentestől! A legjobb a felsál. Otthon a vastag húsdarabot fektesd a vágódeszkára, majd azzal párhuzamosan vágd be középen annyira, hogy a két fél még épp egyben maradjon. Ha szétnyitod, akkor az eredetinél kétszerte nagyobb szelet egy pillangó kitárt szárnyaira emlékeztet.
Az ünnepi ebéd vagy vacsora pompás lezárása lesz a dekoratív desszert, amely ízvilágában a klasszikus Fekete-erdő tortára emlékeztet, de annál jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. Felnőtt asztaltársaság részére a bolondítsd meg alkohollal a meggybefőttet is!
Hozzávalók:
12 szelet toastkenyér
4 dkg vaj
2 db kis körte
30 dkg ementáli sajt
12 db fél dió
Elkészítés:
1. A kenyérszeleteket enyhén megpirítjuk. Nagy átmérőjű süteményszaggatóval mindből kivágunk egy-egy csillagot, majd megkenjük a vajjal.
2. A megmosott, szárazra törölt körték középső részéből hámozás nélkül összesen 12 db vékony, kerek szeletet vágunk. Az ementáli sajtot 2 cm széles csíkokra metéljük. A toastcsillagokat beborítjuk a körteszeletekkel és az ementálicsíkokkal, majd a 200 fokra előmelegített sütőben kissé rájuk olvasztjuk a sajtot. Végül mindre nyomunk egy-egy fél diót, és azonnal kínáljuk.
Tipp:
Az előre összeállítható toastcsillagokat csak akkor tedd be a sütőbe, amikor asztalhoz ül a társaság.
Hozzávalók:
2 vastag szelet borjúhús (50-60 dkg)
10 dkg mustár
1 db piros színű paprika
2 fej hagyma
1 csokor petrezselyem
20 dkg reszelt sajt
2 db csemegeuborka
1 púpozott ek zsemlemorzsa
só
bors
pirospaprika
őrölt szerecsendió
5 ek vaj
3 szem szegfűszeg
3 ág kakukkfű
30 dkg vadrizskeverék
5-6 szál sáfrány
50 dkg brokkoli
2 ek szeletelt mandula
2,5 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
ételsűrítő
Elkészítés:
1. A keresztben majdnem teljesen félbevágott hússzeleteket szétnyitjuk, laposra klopfoljuk és megkenjük a mustárral. A megmosott, kicsumázott paprikát feldaraboljuk, a megtisztított hagymát kockákra vágjuk. A petrezselymet hideg vízzel leöblítjük, leszárítjuk, majd a lecsipkedett leveleket a reszelt sajttal, a feldarabolt csemegeuborkával és a zsemlemorzsával durvára összeturmixoljuk. A masszát sóval, borssal, valamint pirospaprikával és szerecsendióval erőteljesen megfűszerezzük. A kiklopfolt húsokat megkenjük a masszával, majd feltekerjük, és a roládokat fogvájóval rögzítjük.
2. Egy nagy sütőtálban felhevítjük a vajat, és körbepirítjuk rajta a roládokat. Ezután felöntjük 2,5 vízzel, hozzáadjuk a szegfűszeget és a kakukkfüvet, majd a 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 60 perc alatt.
3. Közben a rizst a sáfránnyal és sóval ízesített vízben puhára, a rózsákra szedett brokkolit egy kevés sós vízben roppanósra pároljuk. A mandulát zsiradék nélkül világosra pirítjuk egy felhevített serpenyőben.
4. Mindkét roládot kivesszük a sütőtálból, és melegen tartjuk. A visszamaradt szaftot felöntjük a borral, egy kissé beforraljuk, majd szitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint megfűszerezzük és egy kevés ételsűrítőt belekeverve felforraljuk. Végül a roládokat felszeleteljük, és a rizzsel, valamint a mandulával megszórt brokkolival együtt tányérokra rendezzük. A szószt külön kínáljuk hozzá.
Tipp:
A hús vásárlásakor kérd meg a hentest, hogy mindkét darabból vágjon pillangó szeletet!
Hozzávalók:
6 dkg vaj + a sütéshez
5 dkg cukor
1 tk vaníliás cukor
2 db kis tojás
1 csipet só
8 dkg liszt
1 üveg meggybefőtt (nettó 360 g)
3 ek cukor
1 ek búzakeményítő
2 dl habtejszín
2 cl cseresznyepálinka
Elkészítés:
1. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal, majd beledolgozzuk a sóval elkevert lisztet. A masszát adagonként megsütjük a felforrósított, vajjal megkent gofrisütőben.
2. A befőttet lecsepegtetjük, a levét felfogjuk. A búzakeményítőt csomómentesre keverjük 3-4 ek befőttlével. A többi befőttlét 2 ek cukorral együtt felforraljuk, és besűrítjük a feloldott keményítővel. Egyet forralunk rajta, majd beleforgatjuk a befőttet.
3. A tejszínt 1 ek cukorral, valamint a pálinkával együtt keményre felverjük, és habzsákba töltjük. A szív alakú darabokra szétválasztott gofrikat habrózsákkal díszítjük, és a kompóttal kínáljuk.
Tipp:
A gofri melegen vagy langyosan fogyasztva az igazi. Hagyd el a pálinkát a tejszínhabból, ha gyerekek is esznek belőle!
Recept és fotó: www.weihnachtsmenue.de / Trendxpress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.