Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Karácsony

Karácsonyi menü: 3 szuper fogás, amiért az egész család odalesz!

Karácsonyi menü: borjúrolád, falatkák és gofri
Küszöbön az ünnep, és még mindig nem tudod, hogy mit főzz? Mit szólnál ehhez a háromfogásos menühöz? Vendégeket is hívhatsz, mert 6 személyre kalkuláltunk!

Az egyszerű, de finom és mutatós előétel a betlehemi csillagot idézi, a szív alakú gofri pedig igazán tökéletes desszert a szeretet ünnepére!

Egyedül a főételhez való borjúhús beszerzése kíván némi utánjárást (időben rendeld meg egy hentesnél!), a többi alapanyag általában ott sorakozik a kamrapolcon vagy megvásárolható a sarki élelmiszerboltban.

A toastcsillagokra nemcsak körtéből, hanem almából is tehetsz körszeleteket. Ne felejtsd el kivágni a magos részüket! Nem fognak megbarnulni a sütőbe kerülésig, ha egy kevés citromlevet csepegtetsz rájuk.

A laza szerkezetű borjúhús nagy előnye a marhával szemben, hogy előzetes pácolás nélkül is porhanyósra sül. Vásárláskor tekercsben való töltéshez alkalmas részt kérj a hentestől! A legjobb a felsál. Otthon a vastag húsdarabot fektesd a vágódeszkára, majd azzal párhuzamosan vágd be középen annyira, hogy a két fél még épp egyben maradjon. Ha szétnyitod, akkor az eredetinél kétszerte nagyobb szelet egy pillangó kitárt szárnyaira emlékeztet.

Az ünnepi ebéd vagy vacsora pompás lezárása lesz a dekoratív desszert, amely ízvilágában a klasszikus Fekete-erdő tortára emlékeztet, de annál jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. Felnőtt asztaltársaság részére a bolondítsd meg alkohollal a meggybefőttet is!

Sajtos-körtés toastcsillag

Hozzávalók:

12 szelet toastkenyér
4 dkg vaj
2 db kis körte
30 dkg ementáli sajt
12 db fél dió

Elkészítés:

1. A kenyérszeleteket enyhén megpirítjuk. Nagy átmérőjű süteményszaggatóval mindből kivágunk egy-egy csillagot, majd megkenjük a vajjal.

2. A megmosott, szárazra törölt körték középső részéből hámozás nélkül összesen 12 db vékony, kerek szeletet vágunk. Az ementáli sajtot 2 cm széles csíkokra metéljük. A toastcsillagokat beborítjuk a körteszeletekkel és az ementálicsíkokkal, majd a 200 fokra előmelegített sütőben kissé rájuk olvasztjuk a sajtot. Végül mindre nyomunk egy-egy fél diót, és azonnal kínáljuk.

Tipp:

Az előre összeállítható toastcsillagokat csak akkor tedd be a sütőbe, amikor asztalhoz ül a társaság.

Töltött borjúrolád

Hozzávalók:

2 vastag szelet borjúhús (50-60 dkg)
10 dkg mustár
1 db piros színű paprika
2 fej hagyma
1 csokor petrezselyem
20 dkg reszelt sajt
2 db csemegeuborka
1 púpozott ek zsemlemorzsa

bors
pirospaprika
őrölt szerecsendió
5 ek vaj
3 szem szegfűszeg
3 ág kakukkfű
30 dkg vadrizskeverék
5-6 szál sáfrány
50 dkg brokkoli
2 ek szeletelt mandula
2,5 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
ételsűrítő

Elkészítés:

1. A keresztben majdnem teljesen félbevágott hússzeleteket szétnyitjuk, laposra klopfoljuk és megkenjük a mustárral. A megmosott, kicsumázott paprikát feldaraboljuk, a megtisztított hagymát kockákra vágjuk. A petrezselymet hideg vízzel leöblítjük, leszárítjuk, majd a lecsipkedett leveleket a reszelt sajttal, a feldarabolt csemegeuborkával és a zsemlemorzsával durvára összeturmixoljuk. A masszát sóval, borssal, valamint pirospaprikával és szerecsendióval erőteljesen megfűszerezzük. A kiklopfolt húsokat megkenjük a masszával, majd feltekerjük, és a roládokat fogvájóval rögzítjük.

2. Egy nagy sütőtálban felhevítjük a vajat, és körbepirítjuk rajta a roládokat. Ezután felöntjük 2,5 vízzel, hozzáadjuk a szegfűszeget és a kakukkfüvet, majd a 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 60 perc alatt.

3. Közben a rizst a sáfránnyal és sóval ízesített vízben puhára, a rózsákra szedett brokkolit egy kevés sós vízben roppanósra pároljuk. A mandulát zsiradék nélkül világosra pirítjuk egy felhevített serpenyőben.

4. Mindkét roládot kivesszük a sütőtálból, és melegen tartjuk. A visszamaradt szaftot felöntjük a borral, egy kissé beforraljuk, majd szitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint megfűszerezzük és egy kevés ételsűrítőt belekeverve felforraljuk. Végül a roládokat felszeleteljük, és a rizzsel, valamint a mandulával megszórt brokkolival együtt tányérokra rendezzük. A szószt külön kínáljuk hozzá.

Tipp:

A hús vásárlásakor kérd meg a hentest, hogy mindkét darabból vágjon pillangó szeletet!

Gofri Fekete-erdő módra

Hozzávalók:

6 dkg vaj + a sütéshez
5 dkg cukor
1 tk vaníliás cukor
2 db kis tojás
1 csipet só
8 dkg liszt
1 üveg meggybefőtt (nettó 360 g)
3 ek cukor
1 ek búzakeményítő
2 dl habtejszín
2 cl cseresznyepálinka

Elkészítés:

1. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal, majd beledolgozzuk a sóval elkevert lisztet. A masszát adagonként megsütjük a felforrósított, vajjal megkent gofrisütőben.

2. A befőttet lecsepegtetjük, a levét felfogjuk. A búzakeményítőt csomómentesre keverjük 3-4 ek befőttlével. A többi befőttlét 2 ek cukorral együtt felforraljuk, és besűrítjük a feloldott keményítővel. Egyet forralunk rajta, majd beleforgatjuk a befőttet.

3. A tejszínt 1 ek cukorral, valamint a pálinkával együtt keményre felverjük, és habzsákba töltjük. A szív alakú darabokra szétválasztott gofrikat habrózsákkal díszítjük, és a kompóttal kínáljuk.

Tipp:

A gofri melegen vagy langyosan fogyasztva az igazi. Hagyd el a pálinkát a tejszínhabból, ha gyerekek is esznek belőle!

Recept és fotó: www.weihnachtsmenue.de / Trendxpress

Még több karácsonyi menü >>>
KARÁCSONYI MENÜ VILLÁMGYORSAN: ÍGY KÉSZÍTS EL 5 FOGÁST 1 ÓRA ALATT! >>>
KARÁCSONYI MENÜ: KÜLÖNLEGES HÚSMENTES MENÜSOR, NEM CSAK VEGETÁRIÁNUSOKNAK >>>
KARÁCSONYI MENÜ: 16 ÜNNEPI FŐÉTEL A WELLINGTONTÓL A TÖLTÖTT KÁPOSZTÁIG >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.