Hagymás rostélyos
Finomfőzelék
Zsemlegombóc
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
Mákos guba
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus grízgaluska leves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Karácsony

Unod, hogy mindig kireped a bejgli? Készítsd el a mákosbejgli-szeletet, és a sikerélmény garantált!

Évek óta próbálkozol, minden trükköt bevetettél már, mégis mindig kireped a bejgli? Biztosan a családod is egyetért velünk, hogy ez nem tragédia, de ha már nagyon eleged van az egész bejgli-őrületből, egyszerűen ne tekerd fel a tésztát, és készítsd el így az ünnepi sütit – biztos lehetsz benne, hogy mindenki imádni fogja!

Bejgli nélkül nincs karácsony! Ezt a valóban ínycsiklandó és tartalmas desszertet mi magyarok ugyan magunkénak valljuk, de az igazság az, hogy eredetét homály fedi. Egyesek szerint a bejgli alapvetően Sziléziából származik, és Magyarországra német „segítséggel” érkezett és patkó alakúra sütötték. Mások úgy vélik, hogy valamikor a 18. században született, amikor a töltött, feltekert sütemények készítése divatba jött.

Ha nem szeretnél több repedt bejglit, ne tekerd fel a tésztát / Fotó: Shutterstock
Ha nem szeretnél több repedt bejglit, ne tekerd fel a tésztát / Fotó: Shutterstock

Reped a tészta...

Bárhogyan is került hozzánk, tényleg a sajátunknak érezzük és komoly hagyománya van a sütésének. Az elmúlt években a klasszikus diós és mákos mellé sütünk gesztenyéset, szilvásat, marcipánosat – hogy csak néhányat említsünk a lehetséges variációkból. A tészta azonban, tölteléktől függetlenül, reped rendületlenül. Cukrászok és pékek állítják, hogy a titok az, hogy a tésztát sokáig kell pihentetni, a töltelék pedig nem lehet nedves, mert az abból kiáramló gőztől repeszti meg a tésztát. Szabi, a pék a Mindemegettének elárulta, ő hogyan készíti, de más tippeket is adtunk már az elmúlt években, hogy sikerüljön a tökéletes bejgli.

Van megoldás!

Próbáltad, minden tanácsot megfogadtál, de nem voltál elégedett a végeredménnyel? Itt a tuti megoldás: készítsd el szeletben a mákos bejglit! Vagy a diósat, mandulásat, hiszen ugyanez a recept tökéletes más töltelékkel is. Sőt, képzeletben akár el is felezheted a tésztát: az egyik felébe tegyél mákot, a másikba pedig diót. Az íze, az állaga pont olyan, mintha tekernéd, és ezt is szépen tudod szeletelni, tálalni.

Hozzávalók a mákosbejgli-szelethez:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 7 dkg fagyos zsír
  • 8 dkg fagyos vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 12 g friss élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 dl hideg tej
  • 1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 2 ek.zsemlemorzsa
  • 1,5 dl víz
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 3 ek. áfonyalekvár
Tökéletes bejgli - szeletben! / Fotó és recept: Vidék íze magazin
Tökéletes bejgli - szeletben! / Fotó és recept: Vidék íze magazin

Elkészítése:

  1. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, és elkeverjük az egészet.
  2. A lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval. Elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, majd hozzáöntjük az élesztős tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (ha túl száraz, adunk hozzá még tejet). Átlátszó fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A mákot összekeverjük a zsemlemorzsával. A vizet sziruposra főzzük a cukorral, hozzáadjuk a mákot, majd a citromhéjat és az áfonyalekvárt.
  4. A tésztát három részre osztjuk, egyesével közepes tepsi méretű téglalappá nyújtjuk. Az első lapot egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, rákenjük a töltelék felét. Rárakjuk a második lapot, ezt megkenjük a maradék töltelékkel. Befedjük a maradék lappal.
  5. A tészta tetejét lekenjük tojássárgájával, és hűtőszekrénybe tesszük egy órára. Majd a tojásfehérjével kenjük le, és meleg helyen hagyjuk kelni egy órát. Megszurkáljuk hústűvel, és 180 fokra előmelegített sütőben. 35 perc alatt megsütjük.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.