Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kávé

A kávéfőzés művészete, avagy ezt kell tudnod a tökéletes feketéről

Rövid vagy hosszú változatban, tejjel vagy nélküle – ennél jóval több variációból választhatnak a fekete szerelmesei.

Olasz módra

Az eszpresszó finomra őrölt, sötét pörkölésű babkávéból készült, 25-30 ml-nyi krémesre, sűrűre főzött ital. Ennél még rövidebb az ún. ristretto, amely mindössze 20 ml, a kávé esszenciája. Ha az előbbieket túl erősnek találod, akkor válassz americanót, amelyhez az eszpresszót forró vízzel öntik fel. Ezzel szemben a lungo eleve kétszeres mennyiségű, kb. 50 ml vízzel készül.

A választék a tejes változatokból is széles. A kapucsínó egy adag eszpresszó, habosított tej és tejhab egyenlő arányú elegye. A machiatto alapja szintén egy eszpresszó, amelyre egy foltnyi tejhab kerül. A latte machiattóhoz általában egy magas falú üvegpohárba töltik a felhabosított tejet, amibe lassan, kanál segítségével csorgatják bele az eszpresszót, így látványos rétegek alakulnak ki. A caffé latte pedig 1/3 rész eszpresszóból és 2/3 rész gőzölt tejből áll, vastag tejhabbal a tetején.

A szomszédoknál így szokás

Az ottani feketék alapja a közepesen pörkölt, vagyis bécsi babkávéból készült ital. A melange kávé és tej fele-fele arányú keveréke, a tetején tejhabbal, leginkább a kapucsínóra hasonlít. A kapucínerhez pedig a bécsi jellegű kávét tejszínhabbal rakják meg, és kakaóport vagy csokiforgácsot szórnak a tetejére.

Török hagyomány

A finomra darált kávét egy hosszú nyelű rézedényben cukorral – esetleg kardamommal – főzik, de még forrás előtt leveszik a tűzről. Ezt egyszer-kétszer megismétlik, majd a kávét a zaccal együtt csészékbe öntik, és tej nélkül fogyasztják.

Ír kávé whiskey-vel

Ehhez az italkülönlegességhez hőálló, talpas-füles üvegpohárra van szükség. Elsőként 4 cl ír whiskey és 2-3 tk barna cukor kerül bele, amit meggyújtva karamellizálnak. Ezután felengedik kávéval, majd felhabosított, de még csurgatható tejszínnel, amit az ital felszínén tartott kanálra öntenek.

KI NE DOBD! 7+9 TIPP A ZACC ÉS A TEFILTER ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁHOZ!

SÜTITITKOK ORSITÓL: KÁVÉKRÉMMEL TÖLTVE CHOUX, A FRANCIA ÍZBOMBA

ILYEN GYAKRAN TISZTÍTSD MEG A KÁVÉFŐZŐT!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.