Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kávé

A kávéfőzés művészete, avagy ezt kell tudnod a tökéletes feketéről

Rövid vagy hosszú változatban, tejjel vagy nélküle – ennél jóval több variációból választhatnak a fekete szerelmesei.

Olasz módra

Az eszpresszó finomra őrölt, sötét pörkölésű babkávéból készült, 25-30 ml-nyi krémesre, sűrűre főzött ital. Ennél még rövidebb az ún. ristretto, amely mindössze 20 ml, a kávé esszenciája. Ha az előbbieket túl erősnek találod, akkor válassz americanót, amelyhez az eszpresszót forró vízzel öntik fel. Ezzel szemben a lungo eleve kétszeres mennyiségű, kb. 50 ml vízzel készül.

A választék a tejes változatokból is széles. A kapucsínó egy adag eszpresszó, habosított tej és tejhab egyenlő arányú elegye. A machiatto alapja szintén egy eszpresszó, amelyre egy foltnyi tejhab kerül. A latte machiattóhoz általában egy magas falú üvegpohárba töltik a felhabosított tejet, amibe lassan, kanál segítségével csorgatják bele az eszpresszót, így látványos rétegek alakulnak ki. A caffé latte pedig 1/3 rész eszpresszóból és 2/3 rész gőzölt tejből áll, vastag tejhabbal a tetején.

A szomszédoknál így szokás

Az ottani feketék alapja a közepesen pörkölt, vagyis bécsi babkávéból készült ital. A melange kávé és tej fele-fele arányú keveréke, a tetején tejhabbal, leginkább a kapucsínóra hasonlít. A kapucínerhez pedig a bécsi jellegű kávét tejszínhabbal rakják meg, és kakaóport vagy csokiforgácsot szórnak a tetejére.

Török hagyomány

A finomra darált kávét egy hosszú nyelű rézedényben cukorral – esetleg kardamommal – főzik, de még forrás előtt leveszik a tűzről. Ezt egyszer-kétszer megismétlik, majd a kávét a zaccal együtt csészékbe öntik, és tej nélkül fogyasztják.

Ír kávé whiskey-vel

Ehhez az italkülönlegességhez hőálló, talpas-füles üvegpohárra van szükség. Elsőként 4 cl ír whiskey és 2-3 tk barna cukor kerül bele, amit meggyújtva karamellizálnak. Ezután felengedik kávéval, majd felhabosított, de még csurgatható tejszínnel, amit az ital felszínén tartott kanálra öntenek.

KI NE DOBD! 7+9 TIPP A ZACC ÉS A TEFILTER ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁHOZ!

SÜTITITKOK ORSITÓL: KÁVÉKRÉMMEL TÖLTVE CHOUX, A FRANCIA ÍZBOMBA

ILYEN GYAKRAN TISZTÍTSD MEG A KÁVÉFŐZŐT!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.